Šiemet dauguma Lietuvos namų ūkių ketina nemažinti šventinių pirkinių biudžeto ar jį padidinti. Šv. Kūčių ir Kalėdų stalo vaišėms gyventojai planuoja skirti vidutiniškai 150 Lt, o dovanoms artimiesiems – dar iki 100 Lt. Tai parodė „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto užsakymu viešosios nuomonės ir rinkos tyrimų bendrovės „Spinter tyrimai“ ketvirtą kartą atliktas tradicinis šventinio laikotarpio finansinės elgsenos tyrimas.

Tyrimo duomenimis, net 71 proc. apklaustų namų ūkių nurodė, kad šiemet šventiniams pirkiniams išleis tiek pat ar net daugiau nei praėjusiais metais.

„Tendenciją, kad šventinės išlaidos nebemažinamos, o kai kuriais atvejais net šiek tiek didinamos, galima laikyti tam tikru namų ūkių finansinio stabilumo ženklu. Manau, jog šių metų gyventojų šventinio biudžeto planai atspindi jų gebėjimą realiai vertinti savo finansines galimybes“, – komentuoja „Swedbank“ Asmeninių finansų instituto Lietuvoje vadovė Odeta Bložienė.

2009-aisiais namų ūkių, ketinusių padidinti šventinį biudžetą, buvo vos 2 proc. Po metų šis skaičius išaugo net penkis kartus – iki daugiau nei dešimtadalio. Šiemet per šventes plačiau atverti pinigines planuoja 14 proc. namų ūkių.

57 proc. gyventojų (18 proc. daugiau nei pernai) yra linkę šventinio laikotarpio biudžeto nekeisti ir išleisti tiek pat, kiek 2010-aisiais. Kita vertus, šiemet daugiau nei per pusę sumažėjo tų gyventojų, kurie šventiniams pirkiniams neišleidžia nė lito. Pernai šventinių išlaidų buvo priversti atsisakyti 12 proc. namų ūkių, o štai šiemet jų teliko 5 proc.

Trečdalis apklaustų namų ūkių nurodė, kad šv. Kūčių ir Kalėdų vaišėms išleis vidutiniškai nuo 101 iki 200 Lt, o kalėdinėms dovanoms ir sveikinimams – iki 100 Lt. Bendrovės „Deloitte“ apklausos duomenimis, Europos gyventojai šventinėms vaišėms planuoja išleisti vidutiniškai 571 Lt, o dovanoms skirta suma siekia 1 226 Lt.

Kiek lėšų skirti šventėms, dauguma esame numatę. Metas pasižiūrėti, ką už tuos pinigus galime sau leisti.

Paprasčiausias ir bene pigiausias šventimo būdas – šventės namuose. Žinoma, neapsieisite be maisto ruošos ir kitų rūpesčių, bet pinigėlių galite sutaupyti. Tiesa, šventiniai fejerverkai ar kitos papildomos pramogos kainuoja nepigiai. Kita vertus, pasigrožėti spalvingu dangumi galima ne tik savo namų kieme, bet ir miestų aikštėse, kur tai nieko nekainuos.

Jeigu nenorite švęsti namuose, galite užsisakyti staliuką restorane ar kavinėje, išsinuomoti sodybą su pirtimi ar paūžti naktiniame klube. Kitaip sakant, pasiūlymų kraitė šiemet gausi – metas rinktis.

Šventė restorane ar sodyboje

Restoranai šiemet varžosi ne tik vaišių stalo svetingumu, bet ir muzikiniais pasirodymais, fejerverkais, žonglierių ar net pilvo šokėjų šou. Tinkamą variantą gali atrasti ir klasikinės muzikos gerbėjai, ir retro entuziastai, ir tie, kuriems norisi padainuoti patiems su populiariosios muzikos atlikėjais.

Vieni restoranai siūlo 3–4 patiekalų meniu, kiti – švedišką stalą, treti vilioja neįprastais užkandžiais ar gėrimais.

Kainos, žinoma, skiriasi. Mūsų pastebėjimu, kaina vienam žmogui svyruoja nuo 100 iki 500 Lt.
Jeigu rinksitės šventę kurortiniame mieste, pavyzdžiui, prie jūros, teks pasirūpinti ir apgyvendinimu, o už tai teks sumokėti papildomai.

Sodybų, pirčių ir kitų poilsio vietų šeimininkai taip pat varžosi tarpusavyje dėl poilsiautojų dėmesio. Kainos čia svyruoja, priklausomai nuo to, ar nuomojama visa sodyba ar tik kambarys joje, norima pabūti vieną parą ar kelias, maistas ir gėrimai įskaičiuoti į kainą ar ne.

Paprasčiausią namelį su kuklia pirtimi be nakvynės Naujųjų metų šventei galima rasti ir už 200–300 Lt. Prabangesnės sodybos nuoma gali siekti ir kelis tūkstančius litų.

Viskas užsakyta

Kai kurie restoranai ir kavinės sugalvojo paankstinti šventes. Pavyzdžiui, sostinės restoranas „Bernelių užeiga“ pakvietė atšvęsti Kalėdas gruodžio 16 dieną. Kaimiškų užkandžių, gėrimų ir linksmybių vakarėlis sulaukė didelės paklausos, tad jau gruodžio pradžioje buvo rezervuotos visos laisvos vietos.

Intensyviai užsakomos vietos ir Naujųjų metų vakarui. Kai kurie verslininkai ėmėsi gudrybių, bandydami paskatinti išankstinę registraciją. Pavyzdžiui, šokius iki paryčių siūlanti „Agotos gryčia“. Užsakant iki gruodžio 11-osios vieta asmeniui kainavo 140 Lt, nuo gruodžio 12 dienos – 180 Lt.

„Mažų stalų jau neliko. Turime šešių ir aštuonių vietų“, – paklaustas, ar turi laisvų vietų, sakė „Agotos gryčios“ darbuotojas.

Panašios kainų politikos laikosi ir kiti restoranai. Pavyzdžiui, pačioje Vilniaus širdyje įsikūręs restoranas „Žuvinė“ iki gruodžio 24-osios siūlo rezervuoti vietą vienam žmogui už 200 Lt. Nuo gruodžio 25 dienos kaina išaugs iki 250 Lt.

Tiesa, brangesnius pasiūlymus lietuviai rezervuoja vangiau. Pavyzdžiui, Naujųjų metų vakaras kokteilių bare „Skybar“, kur linksmins gyvai atliekama instrumentinė muzika, didžėjas, lauks pasitikimo kokteilis, švediškas vaišių stalas, taurė putojančio vyno vidurnaktį, desertai ir karštieji gėrimai, kainuoja nuo 380 iki 420 Lt asmeniui.

Vaikams ir ne tik

Švenčių labiausiai laukia vaikai. Jiems šiemet gausu renginių, tad dar galite suskubti įsigyti bilietų.

Pasirinkimas – tikrai didelis: nuo spektaklių iki ledo šou, nuo susitikimų su Kalėdų Seneliu iki cirko artistų pasirodymų. Kai kurie renginiai mažuosius džiugins nemokamai, už bilietus į kitus renginius teks susimokėti. Pavyzdžiui, bilietas į muzikinę pasaką „Kalėdos ir septyni nykštukai“ kainuoja 15 Lt, apsilankymas kalėdiniame renginyje „Kaip Pepė Ilgakojinė švenčia Kalėdas“ – 30 Lt. Tiesa, į šio bilieto kainą įeina dovana mažajam šventės dalyviui.

Viena iš žiemiškų idėjų – renginys suaugusiesiems ir vaikams su haskių veislės šunimis. Renginio metu vyksta žaidimai, svečiai bendrauja su haskiais, leidžiasi į kelionę kinkinio traukiamomis rogėmis. 3 val. trukmės programa skirta 15 ir daugiau žmonių grupei. Kaina suaugusiajam – 80 Lt.

Pasidomėję taip pat galite rasti įdomių edukacinių programų tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Pavyzdžiui, programa apie advento tradicijas ar Kalėdų papročius. Vieni siūlo kepti meduolius, kiti – duonelę, treti moko gaminti žvakes. Kaune vaikams įkurta net „Kalėdų mokyklėlė“. Edukacinių programų kainos priklauso nuo vaikų skaičiaus, vietos ir kitų aplinkybių.

Originalų įmonės vakarėlį galima suorganizuoti net kino teatre. Už atitinkamą kainą galite išsinuomoti kino salę, kurioje pažiūrėsite atsineštą filmą ar filmą iš kino teatro repertuaro. Pagal pageidavimą organizuojamos vaišės.

Kai kurios įmonės užsako vyno ar alaus degustacijas, mokosi arbatos gėrimo subtilybių ar paskui profesionalius šokėjus kartoja šokių judesius. Taigi jeigu finansai leidžia, fantazijai ribų nėra.
Surengti vakarėlį kalėdiniu laikotarpiu kviečia ir Europos parkas. Kalėdinio renginio metu siūloma užsisakyti, pavyzdžiui, ekskursiją su fakelais po naktinį parką.

Senelio „nuoma“

Kokios Kalėdos be Kalėdų Senelio? Norinčiųjų ir galinčiųjų sveikinti mažus ir didelius – visa įvairovė: nuo tradicinių Senelių ir Snieguolių iki senelio iš cirko ir modernių nykštukų.

Apskambinome net keletą Kalėdų Senelių „biurų“ ir sužinojome, kad šiuolaikiniai stebukladariai gali viską, bet, priklausomai nuo mūsų noro, vaikų skaičiaus, vietos ir pan., svyruoja ir kaina.

„Mūsų Senelis veda programėlę pagal savo scenarijų, sako kalbą, dalija dovanėles. Pasirodymas trunka maždaug 30 minučių. Renginio darželyje ar mokykloje kaina – nuo 100 iki 300 Lt. Kuo daugiau vaikų, tuo brangiau, – paklausta apie įkainius pasakojo Kalėdų Senelio pagalbininkė. – Jeigu norite, kad mūsų Senelis pristatytų jūsų šeimos nariui dovaną į namus, ši paslauga kainuoja nuo 100 Lt.“

Kalėdų Senelis gali atkeliauti ir į privatų renginį, pavyzdžiui, įmonės vakarėlį. „Viskas priklauso nuo pageidavimų. Atsižvelgiant į renginio dalyvių ir užsakomų artistų skaičių, pageidavimus, laiką, kaina svyruoja nuo 250 iki 500 Lt už valandą“, – dėstė pašnekovė.

Panašius įkainius minėjo ir kiti Seneliai bei Snieguolės. Tiesa, reikėtų pasakyti, kad šiemet jie – paklausūs, mat beveik visi patikino, jog jau yra susidarę itin įtemptą darbų grafiką. „Savaitė iki Kalėdų suplanuota minučių tikslumu“, – kalbėjo senelis iš cirko.

Pastarasis tikino galįs nustebinti ir pradžiuginti mažuosius: „Aš nevedu tradicinių programų su eilėraštukais. Bendrauju su vaikais, mes žaidžiame, parodau keletą stebuklų. 40 minučių trukmės renginio kaina – 10 Lt už vieną vaiką, bet ne mažiau nei 240 Lt už pasirodymą.“

Kuo apsirengsime?

Kaip pasipuošime ir papuošime savo vaikus? Apie tai galvoja visos moterys. Tiesa, vienos tinkamą apdarą ras savo spintoje, o kitos pirksis ar nuomosis.

Tikru galvos skausmu gali tapti ne vakarinės, o karnavalinės aprangos paieška. Mes kreipėmės į keletą drabužių nuomos punktų, tačiau išgirdome, kad kai kurie kostiumai jau senokai išnuomoti visam švenčių laikotarpiui.

„Vaikiško kostiumo kaina – nuo 30 Lt. Tiesa, jau daug kostiumų užsakyta šventėms darželiuose ir mokyklose bei Naujųjų metų vakarui. Suaugusiųjų kostiumo nuoma – nuo 50 Lt už parą. Atskirai nuomojame perukus ir kitus aksesuarus“, – pasakojo nuomos salono konsultantė.

Naujųjų metų nakčiai nuomojami drabužiai kainuoja 10 Lt brangiau nei įprastą dieną.

Išradingi tėvai savo vaikučiams kostiumus kuria patys. „Kai turi keturis vaikus, negali sau leisti kiekvienam išnuomoti kostiumo, – šypsosi Kristina. – Dukrai pasiuvau Snieguolės suknelę iš senų užuolaidų, o sūnui visa šeima kūrėme Peliuko kostiumą iš nebedėvimų močiutės kailinių.“

Šventinės kelionės

Šventinis laikotarpis geras dar ir tuo, kad tuo metu kai kurios įmonės savo darbuotojus išleidžia atostogų. Nuo mokyklos ilsisi ir vaikai, tad pats metas pakeliauti.

Bene populiariausia žiemiška kelionė – į kalnus slidinėti. Vieni išsiruošia į kelionę savo automobiliu, kiti – turistiniu autobusu, treti – lėktuvu. Pastarasis variantas – brangiausias: kaina prasideda maždaug nuo 1 800 Lt.

Kalėdiniu laikotarpiu kelionių organizatoriai siūlo pasižvalgyti po išsipuošusius Europos miestus autobusu. Į kaimyninę Rygą galima nuvykti už mažiau nei 100 Lt. Ekskursijos po atokiau nutolusius miestus, žinoma, yra brangesnės, tačiau pasiūla – didelė, tad rinktis yra iš ko.

Mažųjų džiaugsmui nuolat organizuojamos kelionės pas Kalėdų Senelį į Laplandiją. 6 dienų kelionė patogiu autobusu su pramogomis, ekskursijomis ir nakvynėmis viešbučiuose kainuoja apie 1 500 Lt žmogui. Žinoma, į šią sumą neįeina mokami objektai, pietūs ir vakarienės, sveikatos draudimas, suvenyrai bei lauktuvės.

Dar vienas būdas nustebinti mažuosius – kelionė į Disneilendą. Kelionė autobusu kainuoja nuo 1 000 Lt. Tiesa, į šį pasakų miestą galima skristi ir lėktuvu.

„Per atostogas vyksime į kelionę, kurią suplanavome dar vasarą, – džiaugiasi mama Edita. – Nusipirkome bilietus iš pigių skrydžių bendrovės, akcijos metu iš anksto užsisakėme vietas pasakų miesto viešbutyje. Vyksime dviese su dukra. Kol kas sunku pasakyti, kiek tiksliai mums atsieis kelionė, bet Disneilende praleisime penkias dienas, o tokio varianto agentūros nesiūlo, be to, nereikės vargti autobuse. Tai taip pat yra pranašumas.“

Išvados

Mūsų pastebėjimu, šiais metais šventės pabrango, bet kartu atsirado daugiau norinčiųjų švęsti ne namie, pasidovanoti neįprastą reginį ar kitokią pramogą. Kiekvienas renkasi pagal savo poreikius ir piniginės storį.

Beje, norėtume priminti, kad gera nuotaika priklauso ne tik nuo jūsų finansų. Banali tiesa, kad gražiausi ir svarbiausi dalykai gyvenime nieko nekainuoja. Tai artimųjų šiluma, miela šypsena, geras žodis... O visa kita – jau ne taip ir svarbu.