„Periodas po 2020-ųjų metų ypač svarbus tuo, kad į Lietuvą ES žiūri kaip į vieną regioną. Tas vienas regionas, Lietuva, žiūrint visus statistinius rodiklius, viršys 75 proc. ES bendro vidaus produkto vidurkio, o tai reiškia, kad Lietuva traktuojama ne kaip mažai išsivystęs regionas, o kaip pereinamasis regionas. Atitinkamai struktūrinė ES parama bus gerokai sumažinta Lietuvai“, – laidoje „Aktualioji valanda“ sakė J. Morkūnas.

Pasak jo, Lietuvą priskirs ne prie labai išsivysčiusio, bet prie pereinamojo laikotarpio regiono, nors taip, teigia J. Morkūnas, nėra – statistinius Lietuvos rodiklius gerina būtent Vilniaus regionas. Todėl, anot jo, reikia perskirstyti regionus, kad būtų išlaikytas stabilus ES paramos gavimas.

„Kad Europos Sąjungos parama nesumažėtų visai Lietuvai, Vilnių su aplinkinėmis teritorijomis reikia išskirti ir toliau derėtis su Europos Sąjunga dėl paramos gavimo nuo kitų metų“, - sakė J. Morkūnas.

Gyventojams dėl tokių pokyčių, anot jo, nereikia ruoštis. Toks teritorinis perskirstymas, pasak J. Morkūno, yra normali ES valstybių praktika.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.