Idėją susitarti dėl opozicijos lyderio pozicijos iškėlė frakcijos seniūno rinkimus pralaimėjusi parlamentarė Aušrinė Armonaitė.

„Matome, kad susiskaldymas ir susipriešinimas tapo nuolatine situacija, kuri mūsų niekur neveda. Aš manau, kad opozicinių frakcijų lyderiai turi padėti į šalį asmeninius nesutarimus ir pagaliau priimti sprendimą dėl opozicijos lyderio bei vieningesnio veikimo Parlamente“, – kalbėjo A. Armonaitė, kėlusi savo kandidatūrą į frakcijos seniūno poziciją.

Tokį pasiūlymą ji šią savaitę išdėstė viešai socialiniame tinkle bei šiandien vykusiame Liberalų sąjūdžio frakcijos posėdyje, teigiama partijos pranešime spaudai.

Tokią idėją palaikytų Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos lyderis Gabrielius Landsbergis.

„Iki šiol liberalų frakcija buvo ta, kuri ir nenorėjo tartis dėl opozicijos lyderio. Jeigu ta nuostata keičiasi, tai mes, kaip ir anksčiau, esame pasiruošę apie tai kalbėtis“, – sakė G. Landsbergis.

Jis patikino, kad tokiu atveju liktų kadencijos pradžioje išsakytas pasiūlymas dėl rotacinės pareigybės, kad tiek viena, tiek kita partija galėtų skirti atstovą į šią poziciją. Tokį siūlymą išsakė ir A. Armonaitė.

Frakcijos lyderiu liko Gentvilas

Tačiau A. Armonaitė netapo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūne. Juo perrinktas Eugenijus Gentvilas, už kurį balsavo 9 iš 12 balsavime dalyvavusių frakcijos narių.

„Šiandien man svarbu ne tik liberali mūsų darbotvarkė, bet ir darnus bendradarbiavimas tarp partijos institucijų ir Seimo frakcijos, tikiu, kad galiu užtikrinti šiuos darbus“, – pranešime spaudai cituojamas E. Gentvilas.

Seimo frakcijos seniūno pavaduotoja išrinkta Viktorija Čmilytė-Nielsen, kurią palaikė 10 frakcijos narių.

Liberalai keičia poziciją

Frakcijos vadovas E. Gentvilas sako, kad G. Landsbergio žinios apie liberalų poziciją yra dvejų metų senumo, šiuo metu jie yra linkę diskutuoti šiuo klausimu.

„Žmogus šneka tai, kas buvo prieš dvejus metus, ir tai nebuvo taip vienareikšmiška, kaip dabar pasako. (…) Taip, ten nebuvo mūsų automatinio entuziazmo. Tada dar Gintaras Steponavičius mums priklausė, jis buvo paruošęs pasidalinimą proporcingai, rotacijos principu, ir nulinko tos derybos. Kažkiek tame yra liberalų, kažkiek – ir kitos pusės kaltės“, – DELFI sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, frakcija apie tai diskutuos kitą savaitę.

„Mes esame linkę diskutuoti, bet aš labiau norėčiau, kad tą iniciatyvą parodytų tie, kuriems, mes įsivaizduojame, kad priklausytų opozicijos lyderio pozicija, tai yra konservatoriai“, – sakė E. Gentvilas.