„Pone Dagy, nedaug liko nešti tokią demagogiją ir vėjus šioje salėje. Taip pat ir ponui Sysui“, – antradienį Seimui svarstant Prokuratūros įstatymo pataisas, kuriose numatomas ženklus atlyginimų kėlimas prokurorams, ištarė parlamentinio NSGK pirmininkas V. Bakas.

Taip jis reagavo į Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto narių konservatoriaus Rimanto Dagio bei socialdemokrato Algirdo Syso oponavimą siūlomam projektui.

„Kiek normalu su jėgos struktūromis glaudžiai dirbančiam Seimo nariui švaistytis įspėjimais kolegoms, kad jiems „nedaug liko“? Būtent taip vakarykščio Seimo posėdžio metu man ir A. Sysui pranešė V. Bakas. Tai – grasinimas, skirtas tiems, kurie argumentuotai kritikavo neproporcingai, lyginant su likusiais viešojo sektoriaus darbuotojais (tarp kurių – mokytojai, medikai, kultūros darbuotojai ir daug kitų) keliamus atlyginimus prokurorams“, – tokiu įrašu socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienį pasidalino R. Dagys.

Jis svarstė, kad V. Bako rūstybę užsitraukė dėl to, kad paviešino planuojamus prokurorų atlyginimų padidinimus (apie 500-1000 eurų per mėnesį).

„Negana to, šalia gavome iš piršto laužtus kaltinimus, kad tai mes su A. Sysu esame kalti dėl to, kad kažkas kitas per e.sveikatos sistemą galimai sau nusidrenavo dešimtis milijonų eurų. Įdomiausia, kad tokiais susapnuotais kaltinimais švaistosi žmogus, praktiškai nedalyvavęs e.sveikatos tyrime. Bet jam užtenka įžūlumo kaltinti tuos, kurie e.sveikatos korupcijos klausimus kelia nuo 2006 metų. Būtent nuo tada prie to dirbu“, – rašė R. Dagys.

Tuo metu V. Bakas DELFI aiškino kalbėjęs apie tai, kad ateityje Seime „neliks tokios demagogijos, nes ji neperspektyvi“.

Ketina imtis konkrečių žingsnių

Konservatoriaus teigimu, posėdžių salėje jis su kolega A. Sysu dėstė jau anksčiau išsakytus argumentus, kad planuojamas prokurorų atlyginimų didinimas yra neproporcingas ir išsiskiria iš bendros valstybės sektoriaus algų sistemos.

„Jei siūlymas dėl algų didinimo prokurorams bus įgyvendintas, jie uždirbs maždaug dvigubai daugiau, negu dabar gauna mokslininkai. Manau, tai griauna pasitikėjimo valstybės tvarka sistemą“, – aiškino jis DELFI.

Pasak R. Dagio, dėstant tokius argumentus, „V. Bakas išėjo iš kantrybės ir pradėjo gąsdinti, kad kai dabar prokurorai dirbs geriau – maždaug taip buvo galima suprasti, jums nebeilgai liko šioje salėje būti“.

Politikas tvirtino šią frazę supratęs kaip tiesioginį grasinimą. „Jei dar jis būtų eilinis pilietis, eilinis Seimo narys, bet V. Bakas – NSGK pirmininkas. Jis turi ypatingas įstatymo numatytas galias. Tokį išsireiškimą galima suprasti kaip tai, kad jis tame procese žada aktyviai dalyvauti“, – svarstė R. Dagys.

Jo teigimu, su tokia situacija Seimo salėje jam dar neteko susidurti: „Būna visokių apsižodžiavimų, bet juos galima nurašyti tam tikrai politinei retorikai. Tačiau šiuo atveju nuskambėjo nedviprasmiška užuomina“.

R.Dagys DELFI sakė manantis, kad šią situaciją turėtų įvertinti Seimo Etikos ir procedūrų komisija. „V. Bakas turėtų pagrįsti savo žodžius arba atsiprašyti. Bet kuriuo atveju manau, kad toks jo, Seimo NSGK vadovo, elgesys nelabai derinasi su jo užimamu postu“, – kalbėjo konservatorius.

V. Bakas: mums nereikia pigios teisėsaugos

V.Bakas tvirtino, kad jokie grasinimai E. Dagiui nebuvo išsakyti. „Aš pasakiau, kad R. Dagio ir A. Syso veikla, tendencingai supriešinant atskiras visuomenės grupes, yra nepriimtina“, – sakė jis.

Politiko teigimu, kreipdamasis į minėtus politikus, jis turėjo omenyje tai, kad visuomenei „nepriimtina jų demagogija“.
Vytautas Bakas

„Visuomenė jau dabar supranta, kokią kainą mokame už tokias demagogijas, kai niekinama, menkinama teisėsauga, kai priešinamos atskiros visuomenės grupės. Tokia demagogija neperspektyvi, ir, esu tikras, po šio biudžeto priėmimo, po teisėsaugos veiklos kokybės gerėjimo tokia demagogija neturės perspektyvų – jai nedaug liko“, – pabrėžė V. Bakas.

NSGK pirmininkas sakė daugiau kaip 10 metų atstovavęs pareigūnams (V. Bakas ilgą laiką vadovavo paties įkurtam Nacionaliniam pareigūnų profesinių sąjungų susivienijimui – DELFI) ir „matęs pasekmes, kurias sukūrė tie du ponai“.

„Tos pasekmės buvo tokios: statutiniai pareigūnai, kurie gina visuomenę, prašydavo nemokamo maisto savo vaikams. Tai buvo žmonės, nustumti į užribį“, – aiškino politikas.

V. Bakas tikino pasakęs, kad „mums nereikia pigios teisėsaugos, pigių prokurorų“.

„Pavyzdžiui, e.sveikatos byloje buvo epizodas, kai pigus – tiek dvasiškai, tiek vertybiškai – prokuroras (vėliau atleistas už korupcines veikas) atsisakė pradėti tyrimą, kuris šiaip būtų užkirtę kelią dabartinėms problemoms. Štai ką reiškia, kai turime tokius prokurorus, kada jiems nemokame, kai vyrauja nepotizmas, protekcionizmas. Kas atsitinka valstybei ir žmonėms, kai turime pigius prokurorus“, – aiškino jis.

Pasak NSGK pirmininko, tokia politika nepriimtina, todėl bus stengiamasi sustiprinti pareigūnus, kurie tarnauja viešajam interesui.