Lieka neaišku, ir ar sumažintos pensijos kompensaciją galės atsiimti paveldėtojai, jeigu pats asmuo tos dienos, kai jos bus pradėtos grąžinti, nesulauks. Apie tai yra užsiminęs Premjeras Algirdas Butkevičius.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, pirmasis pensijų kompensavimui skirtos darbo grupės posėdis buvęs organizacinis.

"Aptarėme darbo eigą, nusimatėme darbo grafikus ir aptarėme pagrindinius principus, kaip mes toje darbo grupėje dirbsime. Be to, buvo pateikta informacija, kokiai šiandien yra "Sodros" būklė. Tiesiog visa ta pamatinė informacija, kurios reikės sprendžiant šį labai svarbų klausimą", - žurnalistams po darbo grupės posėdžio Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje, kuriame dalyvavo ir finansų ministras Rimantas Šadžius bei po vieną atstovą iš kiekvienos koalicijos partijos, sakė A. Pabedinskienė.

Darbo grupei vadovaujanti ministrė nedetalizavo, kurį kompensavimo variantą linkstama pasirinkti - esą kol kas diskutuojama apie principus, bet ne apie variantus. "Variantų ir jokių pasirinkimų šiandien nėra, ir kada darbo grupė baigs paskutinį susitikimą, iš tiesų bus priimtas galutinis sprendimas", - kalbėjo A. Pabedinskienė, pasak kurios, politinį sprendimą turės priimti valdančiųjų Politinė taryba.

Ministrė taip pat susilaikė nuo komentarų, ar pensijos dar gali būti kompensuotos šiais metais, ar teks kompensavimą išdėlioti iki 2016 m., ką yra minėjęs A. Butkevičius, tačiau sutiko, kad koalicijos partneriai šį klausimą linkę spręsti.

Nuo detalesnių komentarų dėl sumažintų pensijų kompensavimo susilaikė ir finansų ministras R. Šadžius. "Apskaičiavimų, galutinių skaičių nėra ir negalėjo būti, kadangi, pirmiausia, turėjome pasidėlioti principus", - sakė R. Šadžius.

Komentuodamas galimus pensijų kompensavimo šaltinius - viršplanines pajamas ar perskolinimus - R. Šadžius teigė, kad šis klausimas trečiadienio darbo grupės posėdyje nesvarstytas. Paklausus, ar linkstama, kad žmonės paveldėtų lėšas, ministras kalbėjo, kad "yra įvairių šio klausimo teisinių aspektų".

"Ir, manau, kad mums teisininkų pagalbos taip pat prireiks", - sakė jis. Pensijų paveldėjimo idėją buvo iškėlęs Premjeras A. Butkevičius. "Konstitucinis Teismas skolą pripažino žmonių, kuriems buvo sumažinta pensija, nuosavybe. Tai reiškia, kad jų paveldėtojai kompensuojamąją dalį atgaus. Bet aš linkėčiau, kad visi žmonės sulauktų kompensuojamosios pensijos dalies", - yra sakęs A. Butkevičius.

"Šiandien dar visų detalių mes negalėtume komentuoti, nes jų yra žymiai daugiau, ir mes tiktai pradiniame etape apsikeitėme nuomonėmis", - apie Premjero siūlymą kalbėjo R. Šadžius.

Darbo grupė savo sprendimą ketina pateikti vasario viduryje.

Pagal Seimo nutarimą Vyriausybė pensijų kompensavimo mechanizmus turėtų pateikti iki kovo 1 dienos. Pensijos dėl ekonominės krizės praėjusios kadencijos Seimo sprendimu buvo sumažintos 2010-2011 metais.

Skaičiuota, kad joms kompensuoti prireiks per milijardą litų. 2013 m. lapkričio duomenimis, senatvės pensijų gavėjų skaičius siekė 599,4 tūkst., netekto darbingumo pensijų gavėjų buvo 143,9 tūkst., invalidumo pensijų gavėjų - 70 tūkst.