Pirmadienį laidoje „Delfi diena“ kalbintas A. Veryga teigė palankiai vertinantis ir idėją ateityje apskritai uždrausti įsigyti tabako gaminius gimusiems tam tikrais metais, tai yra tiems, kurie nėra jų naudoję ir neturi priklausomybės.

O kol kas esą siūloma apriboti tik prekybą elektroninėmis cigaretėmis.

„Mes siūlome Lietuvoje įgyvendinti tą vadinamą australiškąjį modelį, kuomet tokius gaminius būtų galima įsigyti tik vaistinėje ir tik tokiu atveju, jei tai būtų paskirta kaip pagalbos metantiems rūkyti priemonė.

Mes ir dabar vaistinėje turim įvairių preparatų, kurie yra tam skirti. Tiesa, ne visiem jiems reikia recepto – yra vienas-kitas, kurie yra receptiniai“, – pirmadienį dalyvaudamas laidoje „Delfi diena“ komentavo A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad prekiauti elektroninėmis cigaretėmis ir jų pildyklėmis įprastinėse prekybos vietose nebebūtų galima.

Leidžiant elektroninės cigaretes parduoti tik vaistinėse ir tik paskyrus gydytojui, politikų įsitikinimu, mažėtų tokių produktų vartojimas nepilnamečių gretose.

Bet gal tam, kad jis mažėtų, užtektų tik geriau kontroliuoti prekybą?

A. Veryga svarstė, kad tai išspręstų tik dalį problemos.

Aurelijus Veryga

„Net ir ypatingai sužiūrėjus legalias prekybos vietas, net ir patys prietaisai, ir net ir tie, kurie yra vienkartiniai, kuriuos galima perdaryti į pildomus, irgi yra problema, nes jais naudojasi nelegalus visas sektorius, kuris ten deda, ką tik netingi.

Dažniausiai susiduriam su vaikų apsinuodijimais sintetiniais kanabinoidais ir kitokiomis medžiagomis, tai šiandien, kai šie prietaisai yra legalūs, visuomenė, kuri yra sąmoninga ir norėtų prisidėti prie šito reiškinio kontrolės, iš esmės nelabai žino, ką čia reikėtų kontroliuoti ir sužiūrėti.

Absoliučia dauguma atvejų tai bus legalūs prietaisai, legalios medžiagos, kiekvieno talpyklos turinio netirsim laboratorijoje, prie kiekvieno pareigūno nepastatysi. O jeigu šis pats reiškinys, šie prietaisai, pildyklės iš esmės tampa nelegaliais, visuomenė gali prisidėti prie priežiūros, ir pamatę tokį reiškinį, gali fiksuoti, gali pranešti. Reiškia, kad visuomenė yra įgalinama dalyvauti tokioje kontrolėje, tai ir dėl to šitie siūlymai yra tokie teikiami“, – dėstė parlamentaras.

Pasak jo, siūloma, kad elektronines cigaretes ir jų pildykles reikėtų registruoti, produktai turėtų atitikti saugumo reikalavimus.

O būtinybė perkant gauti receptą, anot A. Verygos, leistų valdyti procesus, susijusius su nepilnamečiais ar su tais, kurie turi tikslą perpardavinėti gaminius.

A. Veryga
Receptas, aišku, apkrauna sveikatos sistemą, bet atspindėtų tą tikrąjį tikslą.

„Receptas, aišku, apkrauna sveikatos sistemą, bet atspindėtų tą tikrąjį tikslą: jeigu žmogus nori mesti rūkyti, jeigu mes jam galime pasiūlyti aparatą, kuriuo galima kontroliuojamai, valdomai mažinti nikotino kiekį, palaipsniui nutraukiant, tai kodėl gi ne. Bet tai neturi tapti dar viena prekybos vieta, kurioje apeidinėjamas įstatymas“, – pažymėjo politikas.

Kalbėdamas apie Suomiją, kurioje tabako gaminių ketinama nebeparduoti gimusiems 2040 metais ir vėliau, A. Veryga tikino, kad tai – geras pavyzdys, tačiau abejojo, ar Lietuva tam būtų pasiruošusi.

„Reikėtų pasikalbėti, paklausti visuomenės, bet, manau, o kodėl gi ne, nes tikslas turėtų būti visgi mažinti tabako gaminių vartojimą ir paprasčiausia tą daryti su tais, kurie dar nevartoja“, – kalbėjo A. Veryga.

Pataisas dėl elektroninių cigarečių prekybos ribojimų A. Veryga registravo kartu su 25 kolegomis iš valdančiųjų ir opozicinių Seimo frakcijų.

Šiuo metu Seime svarstomos ir kitos Seimo konservatoriaus Vytauto Kernagio registruotos pataisos, kuriomis siūloma uždrausti elektronines cigaretes, jei jų skystyje yra cukraus ir saldiklių. Daugiau apie tai – čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)