Ohajo valstijos universiteto tyrinėtojai apskaičiavo, kad didžiąją dalį nuostolių – 3 077 dolerius (8 tūkst.litų) per metus – sukelia rūkymo pertraukėlės. Rūkaliai vidutiniškai daro po penkias pertraukėles per dieną, nors daugumai darbuotojų paprastai priklauso po tris pertraukėles, rašo nytimes.com.

Antroji dalis nuostolių – 2 056 doleriai (5 345 litai) – yra susiję su išlaidomis sveikatos apsaugai. Rūkaliai kur kas dažniau už nerūkančius kolegas turi sveikatos problemų, įskaitant širdies bei plaučių ligas ir įvairias vėžio formas.

Likę nuostoliai susidaro dėl praleistų darbo dienų - mokslininkai apskaičiavo, kad rūkantys darbuotojai kasmet praleidžia dviem su puse dienos daugiau – bei mažesnio produktyvumo, kuriam veikiausiai įtakos turi nikotino stokos efektai. Šie rezultatai birželio mėnesį buvo paskelbti žurnale „Tobacco Control“.

„Mes tikrai raginame įmones imtis programų, skatinančių mesti rūkyti. Bent jau didelėms bendrovėms bėgant laikui tai padėtų sutaupyti nemažai pinigų“, - sakė analizės autorius ir Ohajo universiteto visuomenės sveikatos profesorius Micah Bermanas.

„Mes, kaip šalis, kaip bendruomenės, turime dėti daugiau pastangų sistemiškai sprendžiant rūkymo problemą, ir ne tik skatinti mesti rūkyti, bet ir užsiimti prevencija“, - pridūrė jis.