Bus tikrinamos kareivinės bei valgyklos patalpos. Į pastarąsias kai kurie čia tarnaujantys šauktiniai pirmadienį atsisakė eiti, baimindamiesi galima apsinuodijimo, nors kariuomenės atstovai iš karto atmetė versiją, kad karys mirė dėl apsinuodijimo maistu.

„Iš pat ryto apklausėme visus karius, ypač jo skyrių. Nė vienas karys neturėjo nusiskundimų. Absoliučiai nė vieno nusiskundimo. Nėra jokių prielaidų, kad sveikatos pablogėjimą sukėlė maistas. Papildomai dezinfekuojamos patalpos, kad išvengtume bet kokios rizikos“, – teigė Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas, pulkininkas leitenantas Aleksiejus Gaiževskis

Vis dėlto karių protestas neiti pietauti į valgyklą bei dar keli įtariami apsinuodijimo atvejai sukėlė klausimų, kodėl pastaruoju metu tokie atvejai kartojasi?

Vasario mėnesį Pabradės poligone sunegalavo 40 šauktinių – karo medikams atlikus bazinius karių sveikatos tyrimus nustatyta, jog negalavimus sukėlė virusinė infekcija, plintanti nelašeliniu būdu.

Balandį apie 70 šauktinių sunegalavo Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione – kariai skundėsi viduriavimu. Po kelių savaičių dviem šio bataliono kariams įtarta tuberkuliozė.

Valgykloje pažeidimų nenustatė, bet tirs darsyk

Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vadė Pulkininkė leitenantė Jolita Sesartienė DELFI teigė, kad maisto produktų ir vandens tyrimai Rukloje įsikūrusiame Mokomajame pulke atliekami nuolat – bent kartą per metus.

Pulk. lt. J. Siesartienė ir A. Gaiževskis

Tačiau rimtų pažeidimų, kai dėl darbuotojo kaltės ar netinkamomis sąlygomis laikomo maisto randami bakteriniai sukėlėjai 2015-2016 metais esą nenustatyta. Pavyzdžiui, paskutinis Ruklos valgyklos patikrinimas, anot kariuomenės vado atstovo spaudai kapitono Donato Suchockio, atliktas prieš savaitę – praėjusį antradienį.

Be to, D. Suchockio atsiųstame atsakyme teigiama, kad kariams maistas gaminamas Lietuvos kariuomenės pajėgumais, maistas patiekiamas šviežias.

Pavyzdžiui, sekmadienį, kai į medikus Rukloje kreipėsi jaunesnysis eilinis M. Jurkus, pusryčiams buvo patiektos virtos dešrelės su krienais, šviežių kopūstų salotos, biri grikių košė su sviestu.

Kariai taip pat galėjo užkąsti varškės su uogiene, batonu arba duona, užsigerti arbata. Pietums valgykloje buvo siūlomos ridikėlių ir kiaušinių salotos, agurkinė sriuba, pagardinta grietine, kiaulienos šašlykas su virtomis bulvėmis bei pomidoru padažu, atsigaivinti kariai galėjo mandarinų kompotu arba negazuotu mineraliniu vandeniniu, suvalgyti po apelsiną. M. Jurkus į dėl aukštos temperatūros ir pykinimo į medikus kreipėsi būtent per pietus.

„Visose sutartyse dėl maisto produktų tiekimo numatytos produktų kokybės kontrolės procedūros, kurios nuolatos vykdomos. Pagaminto ir tiekiamo maisto kokybė taip pat nuolat užtikrinama vadovaujantis LR teisės aktų nustatytais reikalavimais. Ploviniai nuo gamybos paviršių ir įrankių mikrobiologinių tyrimų rezultatai ir geriamojo vandens mėginių mikrobiologiniai ir cheminiai rodikliai atitiko nustatytus reikalavimus", - teigė D. Suchockis.

Komentuodamas balandį įvykusį masinį apsinuodijimą Tauragėje, karininkas pabrėžė, jog esą ir tą sykį atlikus atlikus patikrinimą, pateikiamos išvadose pažeidimų, turėjusių įtakos karių sunegalavimui nenustatyta.

„Tikėtina, kad funkcinį virškinimo sutrikimą galėjo sukelti pašalinių maisto produktų, galimai po savaitgalio atsineštų iš namų, vartojimas“, – teigiama D. Suchockio pareiškime.

Kokios buvo masinio apsinuodijimo Pabradės poligone priežastys, D. Suchockis žadėjo patikslinti vėliau. Tuo tarpu šauktinius nuo valgymo valgykloje atgrasinusi M. Jurkaus mirtis sulaukė nevienareiškimškos reakcijos.

„Šiuo atveju nesiejame apsinuodijimo per maistą ar vandenį“, – antrino pulkininkė leitenantė J. Sesartienė.

Vis dėlto D. Suchockis patvirtino, kad Su Vaidoto batalione tarnaujančiais kariais buvo susitikusi Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ vadovybė pasiūlė karštą vakarienę pakeisti sausu daviniu.

Tokia galimybe pasinaudoti sutiko 10 LDK Vaidoto bataliono karių, kurie kariai pripažino dėl informacijos ir patirties stokos supanikavę ir dėl atsargumo atsisakė maitintis. Pulkininkė leitenantė J. Siesartienė sutiko pakomentuoti susidariusią situaciją.

– Kai kurie kariai atsisako eiti valgyti, kario mirtį sieja būtent su valgyklos maistu. Jūsų manymu, kodėl taip yra?

– Galbūt jie pasiskaitė pranešimą, kad buvo aukšta temperatūra ir pykinimas? Tie kariai, kurie skundėsi, bus apžiūrėti, bus atlikti tyrimai.

Dar kartą patikrinsime tą informaciją, ar yra nusiskundimų, ar tik atsisakymas valgyti, baimė, komunikacijos trūkumas. Anksčiau buvo besiskundžiančių negalavimais, pavyzdžiui, keli skundėsi dėl peršalimo, bet, mano žiniomis, tai nesusiję su minėtu tragišku atveju.

– Kai kurių šaltinių duomenimis, kariai aiškina, jog karo medikai netinkamai dirba – besiskundžiantiems duoda po anglies tabletę ir varo iš kabinetų. Ar tai tiesa?

– Nevarome iš kabinetų, suteikiame pagalbą ir priklausomai nuo to, kokie nusiskundimai, gydymas skiriamas pagal simptomus. Tikrai nusiskundimai neignoruojami.

– Pastaruoju metu jau nesyk sunegalavo kariai šauktiniai – vasarį 40 karių apsinuodijo Pabradėje, dabar šis tragiškas įvykis, keliems kariams iš Kęstučio bataliono Tauragėje buvo įtarta tuberkuliozė. Galbūt tai ir nėra susiję, bet kodėl, jūsų manymu, pastaruoju metu pasitaiko tiek daug atvejų?

– Minėtas atvejis dėl tuberkuliozės nepasitvirtino – ten buvo plaučių uždegimas, kuris pagydytas. Iš tikrųjų išlenda nusiskundimų, nes turime daug šauktinių ir daug pacientų, ko anksčiau nebuvo. Rukloje šauktiniams gali padėti 3 gydytojai, be to ir yra slaugytojų, paramedikų.

O ar spėja padėti visiems, tai viskas priklauso nuo situacijos. Pavyzdžiui, kai būna išaugęs susirgimų virusinėmis infekcijomis skaičius, tai tenka siųsti ir pas kitus kitus medikus, bet pirminio lygio paslaugas teikiame pagal savo kompetenciją.

Tikrai stengiamės spėti apžiūrėti visus. Bet kai yra virusinės kilmės viduriavimai, ne visada užkirsi tam kelią. Žinoma, galima užkirsti ir banaliomis priemonėmis – rankų plovimu, higieninių normų laikymusi, bet kariai būna ne tik dalinyje, jie išvažiuoja ir į namus, iš kur dalį tų ligų parsiveža.

Paskutinio atvejo negalime komentuoti, nes dar nėra diagnozės, viskas paaiškės po skrodimo.

– Skelbta, kad Ruklos karių valgykloje atliekamas papildomas valymas atliekamas – dezinfekuojamos patalpos. Kodėl? Ar tos patalpos iš pradžių buvo ištirtos?

– Manau kad nebuvo. Tiesiog profilaktinė priemonė, nes nėra atsakymo, kokia buvo diagnozė. Nemanau, kad dezinfekcijos metu nuplauti kokie nors įrodymai.

– O jeigu pasitvirtins, kad vis dėlto apsinuodyta maistu, ar nebus per vėlu atlikti tyrimą?

– Mano žiniomis, nebuvo imtasi kitokių priemonių dėl valgyklos, tik standartinės procedūros. Dabar siųsime medikus, kurie atliks kontrolinį tyrimą kareivinėse, kur buvo karys. Ir nors jo mirties nesiejame su maistu, patikrins ir valgykloje, kad visiems būtų ramu.

– Bet iš kur jūs žinote, kad nebuvo apsinuodijimo maistu, jei valgykloje neatliktas tyrimas?

– Jei kalbame apie apsinuodijimą maistu ar per maistą bei vandenį, tai būtų masinis, didelis skaičius užsikrėtusių žmonių, tikrai ne vienas ir ne du.

– Tarp kitų versijų minimos ūmi alerginė reakcija, erkės įkandimas. Ar tai įmanoma?

– Nemanau, sunku pasakyti. Galima daug ką spėlioti, gal tuo neužsiiminėkime. Palaukime atsakymo, tyrimą atlieka civilinė ligoninė.