Apie tai BNS informavo departamento atstovė Ieva Krikštopaitytė.

Patikrinimo metu siekiama tiksliai įvertinti gaisro metu padarytą žalą aplinkai, nustačius tikslų sudegusių gumos medžiagų kiekį.

Departamento duomenimis, įmonės patalpose iki gaisro buvo laikoma 1880 tonų naudotų padangų atliekų. Skelbiama, kad pagal žalos skaičiavimo metodiką, sudegus vienai tonai gumos, taikomas beveik 2,7 tūkst. eurų žalos dydis.

Anot aplinkosaugininkų, paskutinis planinis „Ekologistikos“ patikrinimas atliktas šių metų spalio pradžioje. Jo metu buvo tikrinami atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai, išrašyti praėjusiais metais.

Teigiama, kad patikrinimo metu nustatyta, kad buvo netinkamai vykdoma atliekų tvarkymo ir susidarymo apskaita, taip pat neatitiko atliekų laikymo zonos, nurodytos jų naudojimo ir šalinimo techniniame reglamente.

Be kita ko, teigiama, kad patikrinimo metu nustatyta, jog „Ekologistika“ nėra atlikusi aplinkos oro taršos šaltinių ir iš jų išmetamų teršalų inventorizacijos.

Kaip anksčiau skelbė departamentas, už šiuos pažeidimus ketinama taikyti administracinio poveikio priemones, tačiau kokios, paaiškės po neplaninio patikrinimo ir prokuratūros sprendimo.

BNS primena, kad Kauno apygardos prokuratūra dėl įmonėje kilusio gaisro yra pradėjusi ikiteisminį tyrimą, siekiama išsiaiškinti gaisro priežastį, padarytą žalą ir galimus kaltininkus.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną.

Ugnis užgesinta per kelias dienas, bet gaisravietėje ugniagesiai dirbo iki praėjusio penktadienio, nes sudegusios padangos dar smilko ir teršė aplinką.

Kelias dienas po gaisro apylinkėse fiksuotas smarkiai padidėjęs oro užterštumas pavojingomis medžiagomis.