"Aplinkos ministerijoje ir jai pavaldžiose įstaigose reikėtų stiprinti kontrolės procedūras, siekiant užtikrinti tinkamą lėšų planavimą ir naudojimą, imtis priemonių, kad būtų išvengta sisteminių apskaitos trūkumų, ne pagal paskirtį panaudotų lėšų atvejų", – pranešime spaudai teigė valstybės kontrolierė Giedrė Švedienė.

Dalis Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų, skirtų aplinkai padarytai žalai mažinti, buvo panaudotos kitiems tikslams: priešgaisrinės įrangos įsigijimui, daugiabučių namų modernizavimui ir parodos "Expo 2012" viešinimui, pranešė Valstybės kontrolė.

Aplinkos ministerija Valstybės kontrolei teigė, kad taip atsitiko dėl nepakankamo kitų programų finansavimo.

Audito metu nustatyta, jog ministerija ir jai pavaldžios įstaigos dalį biudžeto asignavimų suplanavo, naudojo ir apskaitė pagal netinkamus ekonominės klasifikacijos straipsnius, todėl apie 60 proc. patirtų išlaidų neparodė tikros jų ekonominės paskirties.

Pranešime teigiama, kad dauguma auditorių nurodytų klaidų jau buvo ištaisytos audito metu ir imtasi priemonių Valstybės kontrolės pateiktoms rekomendacijoms įgyvendinti.

Aplinkos ministerija pranešė, kad Valstybės kontrolės nustatyti trūkumai yra ištaisyti arba taisomi šiuo metu. Ministerija teigia, kad kontrolieriai pareiškė pastabas tik dėl mažos dalies jai pavaldžių įstaigų biudžeto asignavimų.

Pasak ministerijos, į pastabas dėl Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų jau yra atsižvelgta ir lėšos nebėra naudojamos ne pagal paskirtį.

"Nei daugiabučių namų modernizavimo, nei pasaulinės parodos "Expo 2012" viešinimui šie pinigai nėra naudojami, lygiai taip pat kaip įrangos ar kitų prekių įsigijimui", - teigiama ministerijos pranešime.

Anot jo, ministerijai pavaldžioms įstaigoms yra pranešta apie pastebėtus pažeidimus ir liepta ištaisyti trūkumus.