Atlikto tyrimo duomenys rodo, kad ES plėtrai pritaria 72 proc. apklaustųjų Lietuvoje, kitose ES šalyse – Lenkijoje, Airijoje, Kroatijoje ir Ispanijoje tam pritaria po 68 proc. apklaustųjų. Mažiausiai spartesnę plėtrą palaiko Čekijos (37 proc.), Slovakijos (40 proc.), Austrijos, Kipro (po 41 proc.) ir Vokietijos (43 proc.) gyventojai.

Lietuviai – didžiausi ES entuziastai


Lietuvos gyventojai išlieka ir vieni didžiausių ES entuziastų: net 94 proc. apklaustųjų Lietuvoje mano, kad narystė ES yra naudinga šaliai. Tai yra aukščiausias rodiklis tarp ES šalių, – palyginti, vidutiniškai septyni iš dešimties visoje ES atliktos apklausos dalyvių nurodė, kad narystė ES yra naudinga jų šaliai.

Svarbiausi narystės ES privalumai, kuriuos išvardijo apklausos dalyviai Lietuvoje, yra indėlis į taikos išlaikymą ir saugumo didinimą (43 proc.), ekonominis augimas (41 proc.) bei naujos darbo galimybės (37 proc.).

Jei EP rinkimai vyktų šiemet – dalyvautų dauguma


Beveik du trečdaliai (65 proc.) apklaustųjų Lietuvoje nurodė, kad jeigu kitą savaitę būtų surengti Europos Parlamento (EP) rinkimai, labai tikėtina, jog jie rinkimuose balsuotų.

Tai beveik atitinka ES vidurkį (68 proc.). Piliečių pareigą ir konkretaus kandidato palaikymą lietuviai nurodo kaip svarbiausius motyvus dalyvauti EP rinkimuose.

ELTA primena, kad gruodžio 14–15d. Briuselyje vyksiančiame EVT susitikime planuojama aptarti Ukrainai svarbius klausimus: 50 mlrd. eurų finansinės paramos paketą ir Europos Komisijos (EK) pasiūlymą pradėti oficialias stojimo derybas su Kyjivu. Visgi, ar ES lyderiai susitars dėl Ukrainos – neaišku. Šiai iniciatyvai priešinasi Vengrija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)