Pranešta, kad sekmadienį Kaune gimdymo namuose esančiame gyvybės langelyje buvo palikta mergaitė. Gyvybės langelis yra V. Putvinskio g. esančiame pastate. Kai suveikė signalizacija, pranešanti, kad į gyvybės langelį įdėtas kūdikis, jo pasiimti atėję darbuotojai gerokai nustebo, nes pamatė maždaug dvejų metų mergaitę.

Greta jos buvo paliktas ir raštelis, jame nurodyta tiksli mergaitės gimimo data ir vardas. Taigi paaiškėjo, kad mergaitei iki dvejų metukų dar trūksta dvejų savaičių.

Mažylę iš gimdymo namų greitosios pagalbos medikai išvežė į ligoninę, nes gimdymo namuose prižiūrimi tik naujagimiai.

Pranešama, kad mergaitė buvo tvarkinga, prižiūrėta, jokių smurto požymių nepastebėta.

Šiuo metu mergaitė jau yra pas laikinus globėjus, ji daug supranta, budinti globėja labai stengiasi sukurti vaikui saugią aplinką, tačiau neslepiama, kad išgyvenimų netrūksta, – mergaitę teko raminti, buvo labai daug ašarų. Pripažįstama, kad jai tai labai skaudus įvykis, kurio pasekmės bus aiškios tik ateityje.

Svarstoma, jog dabar geriausia situacija būtų, jei mergaitės artimieji, pavyzdžiui, seneliai, praneštų, kad dingo vaikas. Tuomet atitinkamos institucijos galėtų imtis veiksmų, galbūt pavyktų pabendrauti su mama, nustatyti, ar jai reikalinga pagalba, ir ją suteikti.

Gyvybės langeliai Lietuvoje veikia jau 14 metų, jie skirti išsaugoti kūdikio gyvybes, todėl toks atvejis, kai gyvybės langelyje paliekama beveik dvejų metukų mažylė, vadinamas precedento neturinčiu įvykiu.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos vadovė Ilma Skuodienė socialiniame tinkle „Facebook“ taip pat parašė apie įvykį.

„Priimkime kaip išgelbėtą vaiko gyvybę. Gali būti ir tokie sprendimai. Turbūt labai skaudūs visiems, ypač juos priėmusiems. Svarbu pasakyti, kad tėvai turi 3 mėnesius pakeisti savo sprendimą. Ir priėmus kitą sprendimą būtų suteikta visa reikalinga pagalba. Jo nepakeitus – vaikui ieškoma šeima, pasirengusi priimti ir įvaikinti. Tai yra vyriausias paliktas vaikas gyvybės langelyje. Prieš tai 2013 metais taip pat Kaune buvo paliktas 1 metų 7 mėnesių berniukas. Šiais metais tai 5 vaikas, paliktas gyvybės langelyje. 5 išsaugotos gyvybės. Nuo 2009 metų iš viso gyvybės langelyje palikti 95 vaikai. Iš jų 16 susigrąžino tėvai“, – rašė I. Skuodienė.

Tėvai per tris mėnesius gali bandyti susigrąžinti vaiką. Policija įprasta tvarka surinko medžiagą pagal Baudžiamojo kodekso 158 straipsnį, numatantį atsakomybę už vaiko palikimą. Už naujagimio palikimą gyvybės langelyje atsakomybė nėra taikoma. Naujagimis paliekamas anonimiškai, tėvų neieškos teisėsauga ar vaiko teisių gynėjai.

Visą LNK žinių reportažą žiūrėkite čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)