Į A. Valotkos pasisakymą praėjusį penktadienį įvykusiame renginyje M. Gimbutaitė dėmesį atkreipė feisbuke.

„Vaikų teisės, kurios yra pažeidžiamos, kurias pažeidžia pavežėjai visokie, kalbantys „čiurkų“ kalbomis“, – sako Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka savo pranešime, skaitytame konferencijoje REDA.

Net greitą konsiliumą subūriau – gal pasigirdo, gal sako „tiurkų“?.. Bet nors įrašas ir ne auksinės kokybės, ta „č“ girdisi net labai raiškiai.

Jei dar neužteko pasisakymų apie okupacines teritorijas Vilniaus rajone, mokslininkų, su kurių pozicija nesutinki, knygos prilyginimo propagandai, tai gal bent šitoj vietoj galim užbrėžti ribą?“, – feisbuko įraše teigė ji.

Konferencija atsiribojo


A. Valotkos pasisakymas nebuvo nuleistas negirdomis ir pačioje konferencijoje.

Į sceną užlipusi renginio organizatorė, turinio ir kalbos redaktorė Aira Niauronytė viešai pareiškė norinti pasakyti pastabą apie A. Valotkos pranešimą.

„Ten buvo pasakytas žodis „čiurkos“. Mes su Audriumi aptarėme šitą dalyką. Aš negaliu praleisti tokio dalyko negirdomis, nes tai būtų kažkaip negerai. Mes su Audriumi dėl kai kurių dalykų, dėl kai kurios retorikos nesutinkame, tai tiesiog konferencija atsiriboja nuo tokios retorikos, kurią pasirinko Audrius Valotka“, – teigė ji.

Valotka: kam pūsti burbulą iš smulkmenos?


„Tiurkų, tiurkų gal? Tiurkų kalbos – karakalpakų, kumų, kur eina Vidurinė Azija, Azija ir panašiai“, – Delfi teigė pirmadienį apie šį pasisakymą paklaustas Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas.

A. Valotka sakė nemanantis, kad jį reikėtų kritikuoti, nes jo esą nesuprato.

„Manau, kad nesuprato, tai pirma, o antra, nesuprantu, kodėl reikėtų pūsti burbulą iš kiekvienos smulkmenos“, – kalbėjo jis.

Mitalas siūlys inspekciją prijungti prie VLKK

Laisvės partijos atstovas, Seimo vicepirmininkas Vytautas Mitalas pirmadienį paskelbė, kad artimiausiu metu siūlys Valstybinės kalbos inspekciją prijungti prie Valstybinės lietuvių kalbos komisijos.

„Yra valstybės tarnyboje žmogus, kuris turi saugoti kalbą, tačiau viešai pavežėjus vadino „čiurkomis“, Vilniaus krašto istoriją lygino su Donbasu, karo pabėgėlius ketino sankcijomis išmokyti lietuvių kalbos“, – pirmadienį feisbuke rašo politikas.

Mitalas tęsė, kad po to kultūros ministras su juo maloniai kalbėdavosi.

„Kaip suprantu, pokalbiuose nieko rimto sutarti nepavyko, nes ministras vertindavo ne tų pasisakymų turinį, o dažnumą: „man jau nebepatinka, kad tokie pasisakymai tampa tokie dažni“, – sakė šiandien ministras. Man nepatiko nuo pat pradžių ir ne tik vieni ar kiti tarnautojo pasisakymai, bet ir tai, kad tokiais pasisakymais apnuoginamas pačios atstovaujamos įstaigos – Valstybinės kalbos inspekcijos funkcijų dubliavimasis su Valstybine lietuvių kalbos komisija. VKI puoselėti kalbos nepadeda. Todėl artimiausiu metu pateiksiu įstatymų projektus, reglamentuojančius VKI jungimą prie VLKK“, – rašo jis.

Dėl pasisakymų – pastaba


Vasaros pabaigoje Kultūros ministerijos suburta komisija A. Valotkai skyrė pastabą.

Kultūros ministras Simonas Kairys tuomet sakė, kad minėta pastaba turės pasekmių, kai bus kalbama apie A. Valotkos atlyginimo, priedų ir koeficientų klausimus.

„Neturiu kito kelio, nes žodiniai mūsų pasikalbėjimai rezultatų nedavė. Kalbėti apie tai, ar aš matau šį žmogų dabartinėse pareigose, visgi mes abu esame atskirų institucijų vadovai, formalūs vadovai ir tų formalumų rimtuose pokalbiuose turime laikytis. Šioje vietoje akivaizdu, kad pasitikėjimo ši situacija nedidina“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad inspekcijos vadovas viešos kritikos susilaukė po to, kai liepos mėnesį LRT radijo laidoje apie teigė, kad lenkiškos kaimų pavadinimų lentelės Vilniaus rajone ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus, todėl turėtų būti pašalintos. VKI viršininkas taip pat prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Toks A. Valotkos pasisakymas sulaukė ir tarptautinės reakcijos.

Neigiamai apie inspekcijos viršininko pareiškimus atsiliepė ne tik Vilniaus rajono meras, bet ir kultūros ministras, Lenkijos ambasadorius Lietuvoje bei prezidentas Gitanas Nausėda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)