Naujojo Ukrainos prezidento Viktoro Juščenko inauguracijoje turėjo dalyvauti Lietuvos vadovas, tačiau jis prieš beveik dvi savaites išvyko poilsiauti į Meksiką ir paprašė A. Paulauską atstovauti Lietuvai iškilmėse.

V. Adamkus praėjusių metų pabaigoje kelis kartus vyko į Kijevą dalyvauti tarptautinėse derybose dėl politinės krizės sureguliavimo. Krizė Ukrainoje kilo, kai per prezidento rinkimus, kurių laimėtoju buvo pripažintas premjeras Viktoras Janukovičius, buvo užfiksuota itin daug pažeidimų.

Tik po Aukščiausiojo teismo sprendimo ir įtemptų derybų tarptautiniams tarpininkams pavyko pasiekti, kad Ukrainoje būtų surengtas pakartotinis antrasis rinkimų turas. Gruodžio pabaigoje Ukrainos rinkėjai nusprendė, kad naujuoju šalies prezidentu turėtų tapti Vakarų remiamas opozicijos lyderis V. Juščenko.

Pirmadienio pavakare vykusio trumpo pokalbio metu A. Paulauskas papasakojo apie sekmadienį vykusią inauguracijos ceremoniją, dvišalius susitikimus su V. Juščenko, Ukrainos Aukščiausios Rados vadovu Vladimiru Litvinu, Gruzijos parlamento pirmininke Nino Burdžanadze.

Anot Seimo pirmininko atstovo spaudai Arvydo Žilinsko, prezidentas taip pat pasidomėjo pastarųjų dienų įvykiais Lietuvoje.