A.Paulausko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas BNS sakė, kad laikinasis prezidentas prašys Seimo įtraukti šio teikimo svarstymą į ketvirtadienio darbotvarkę.

Kariuomenės vadą prezidentas skiria ir atleidžia Seimui pritarus. Naujasis kariuomenės vadas turėtų būti paskirtas iki liepos 1 dienos, nes tuomet pasibaigs penkerius metus trukusi generolo majoro Jono Kronkaičio kadencija šiose pareigose.

A.Paulauskas praėjusią savaitę būsimojo kariuomenės vado kandidatūrą derino su krašto apsaugos ministru Linu Linkevičiumi, J.Kronkaičiu, parlamentinių frakcijų bei kai kurių Seimo komitetų vadovais. Pirmadienį, BNS žiniomis, su laikinuoju prezidentu pirmadienį buvo susitikęs ir V.Tutkus.

Pretendento kandidatūrą gerai įvertino ir premjeras Algirdas Brazauskas.

"(Brigados) generolą Valdą Tutkų gerai pažįstu. Manau, kad jis pasiruošęs tokioms aukštoms ir atsakingoms pareigoms, ir turintis pakankamą išsilavinimą ir patirtį", - interviu Lietuvos nacionaliniam radijui antradienį sakė Vyriausybės vadovas.

Paskyrus V.Tutkų kariuomenės vadu, prezidentui teks apsispręsti, ką skirti Lauko (sausumos) pajėgų vadu, kuris taip pat bus kariuomenės vado pavaduotoju. BNS šaltinių Prezidentūroje teigimu, realiausias kandidatas į šias pareigas yra buvęs Krašto apsaugos savanorių pajėgų vadas Arvydas Pocius.

44-erių V.Tutkus sovietmečiu baigė Taškento aukštąją karo pėstininkų mokyklą, mokėsi prestižinėje Maskvos M.Frunzės karo akademijoje. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, V. Tutkus mokėsi NATO gynybos koledže Romoje.

V.Tutkus yra vienas iš nedaugelio tikrą kovinę patirtį turinčių kariuomenės vadovybės atstovų. Prieš du dešimtmečius V.Tutkus dvejus metus ir tris mėnesius tarnavo Afganistane, kur vyko nuožmus partizaninis karas tarp šią šalį okupavusių sovietinių pajėgų ir afganų kovotojų. J.Kronkaitis, savo ruožtu, būdamas jaunu JAV karininku, yra tarnavęs Vietname.

Praėjusiame dešimtmetyje trejus metus V.Tutkus yra buvęs kariuomenės vado pavaduotoju, 1999 metais tapo Lietuvos kariniu atstovu prie NATO ir Vakarų Europos Sąjungos.

V.Tutkus Lauko pajėgų vadu buvo paskirtas 2001 metų rugpjūtį.

Laikinasis prezidentas A.Paulauskas taip pat pasirašė dekretą, kuriuo pateikė Seimui pritarti J.Kronkaičio atleidimui iš kariuomenės vado pareigų.