„Nevadinčiau nemoralia tokios pagalbos Ukrainai, kurioje nuo okupanto raketų ir pasenusių kasetinių sprogmenų žūna vaikai ir civiliai. O ukrainiečiai gaunamą ginkluotę ir amuniciją naudoja išimtinai gynybai. Ir okupantas turi žinoti, kad gynybai bus naudojamos šios priemonės“, – savo „Facebook“ paskyroje pirmadienį teigė A. Anušauskas.

„Todėl jei jau imatės moralizuoti amerikiečius ir ukrainiečius dėl kasetinių šaudmenų tiekimo bei naudojimo fronte, tai pagalvokite kiek ukrainiečių karių gyvybių fronte jie išgelbsti“, – pažymėjo ministras.

A. Anušauskas taip pat atkreipia dėmesį, kad kasetiniai šaudmenys neužteršia mūšio vietos nesprogusiais sprogmenimis, o būtent mūšio laukuose paliktos minos ir sprogmenys po karo Ukrainai bus viena esminių problemų.

„Jie leidžia didesniuose plotuose naikinti okupanto gyvąją jėgą ir karinę techniką, kartu praktiškai neužteršiant jos nesprogusiais sprogmenimis. (…) Pasibaigus karo veiksmams Ukrainai kils daug iššūkių dėl buvusių karinių zonų išminavimo, kur didžiausią pavojų kels okupanto naudotos senos minos ir nesprogę šaudmenys“, – rašė A. Anušauskas.

Todėl, anot ministro, žvelgiant į ateitį Lietuva siūlo plėsti ir koordinuoti tarptautinės išminavimo koalicijos veiklą, kai visoje Ukrainoje reikės sparčiai valyti išvaduotas teritorijas.

Sekmadienį A. Anušauskas taip pat viešai išreiškė lūkestį, kad Lietuva pasitrauks iš konvencijos, draudžiančios kasetinių šaudmenų naudojimą. Tokia mintimi politikas pasidalino savo feisbuko paskyroje, atsakydamas į klausimą apie potencialų Lietuvos kasetinių šaudmenų įsigijimą.

„Savo laiku Lietuva tapo 55–ąja prie kasetinių šaudmenų draudimo prisijungusia šalimi. Reikėtų atsisakyti šios konvencijos, norint įsigyti ir naudoti. Tikiuosi, tai ir bus padaryta“, – rašė ministras.

Kasetinė amunicija – amunicija, kuri sprogdama išsisklaido į daugybę mažų sprogmenų. Šie sprogmenys įprastai sprogsta nuo kontakto su kietu pagrindu, visgi šlapia ar minkšta danga tai sustabdo. Tokie sprogmenys, juos užmynus ar paėmus į rankas gali sprogti. Dėl šios priežasties tokio tipo amunicija laikoma žalinga civiliams.

JAV skaičiavimais jų kasetinių bombų „nešvarumas“ (kai lieka nesprogusių sprogmenų) yra mažesnis nei 2,5 proc. Tuo metu nesprogę Rusijos šaudmenys sudaro 30–40 proc.

Kad Ukraina jau naudoja JAV suteiktus kasetinius šaudmenis ir jie jau padeda mūšio lauke su Rusijos pajėgomis, liepos mėnesį sakė JAV Nacionalinio saugumo tarybos komunikacijos direktorius Johnas Kirby.

Jis pridūrė, kad ukrainiečiai naudoja kasetines bombas „tinkamai ir veiksmingai“, tai jau daro poveikį Rusijos gynybinėms pozicijoms ir puolimo manevrams.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pagrasino panaudoti kasetinius šaudmenis, jei juos naudoti pradės Ukraina, tačiau daugelis ekspertų mano, kad Rusija jau seniai naudoją šią amuniciją per bemaž 17 mėnesių trunkantį karą Ukrainoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)