Trečiadienį ministras savo socialinio tinklo paskyroje atsakinėjo į jam užduotus klausimus. Transliacijos metu A. Anušauskas susilaukė pasiteiravimo, ar gyventojai gali būti tikri, kad išaušus dienai X šalyje dislokuoti Vokietijos kariai liks ginti Lietuvos. Taip pat klausta, ar nebūtų prasminga pakeisti Vokietijos, kuri šiuo metu vadovauja Priešakiniam batalionui Lietuvoje, į kitą valstybę ir jos karius.

Atsakydamas į šį klausimą A. Anušauskas ne tik sakė, kad tokie pokyčiai mažai realūs, bet ir, akcentavo ministras, yra visiškai nereikalingi. Jo teigimu, Vokietija, be jokios abejonės, vykdys savo įsipareigojimus iki galo.

„Norint ką nors keisti, reikia turėti tuos pajėgumus. Vokietija yra viena iš tų šalių, kuri labai aiškiai deklaravo savo poziciją ir jos pakeitimą karo atžvilgiu. Ji paskelbė apie 100 mlrd. eurų investicijas į gynybą, pradeda atkurti savo ginkluotąsias pajėgas, kurios bent prieš keletą dešimtmečių buvo tikrai stiprios, ypač Šaltojo karo metu.

Vokiečiai čia turi labai stiprius pajėgumus“, – transliacijos feisbuko paskyroje metu sakė A. Anušauskas.

„Jeigu kalbate apie tai, kad dieną X kas nors susipakuos, tai tokių galimybių nėra. Tą liudija kariniai ir politiniai sutarimai, tą liudija ir mūsų bendra karių sąveika pratybose, vieni kitų pažinimas, gebėjimas veikti kartu – daugelis dalykų, kurių, ko gero, pašalinis stebėtojas net negali įvertinti“, – tikino ministras, pridurdamas, kad Vokietija įsipareigojimų laikysis.

„Vokietija čia yra kaip NATO narė, atsakinga partnerė, kuri vykdo ir vykdys savo įsipareigojimus iki galo“, – apibendrino A. Anušauskas.

Antradienį Lietuvoje apsilankęs Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pabrėžė, kad sąjungininkės yra įsipareigojusios ginti kiekvieną Aljanso centimetrą. Jis taip pat pažadėjo stiprinti šalyje dislokuotą tarptautinį NATO batalioną iki brigados dydžio vieneto.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją