„Stebime situaciją, nėra priimta sprendimų. Tačiau situacijai keičiantis, situacijai sudėtingėjant – sprendimai gali būti priimti, o ir pati kariuomenė pati gali budrumo lygį pakelti“, – Eltai sakė A. Anušauskas, komentuodamas „Vagner“ karių samdinių keliamus neramumus Rusijoje.

„Tai priklausys nuo to, kaip vystysis situacija“, – pridūrė ministras.

Savo ruožtu Lietuvos kariuomenė tvirtina, kad kol kas situacija nereikalauja imtis tokių veiksmų. Lietuvos kariuomenės vado atstovė spaudai mjr. Rūta Montvilė Eltai nurodė, kad situacija yra stebima ir kariuomenei nėra poreikio imtis papildomų veiksmų.

Kaip teigia A. Anušauskas, pasaulio dėmesį prikaustę „Vagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino veiksmai pirmiausiai kelia nestabilumą Rusijoje.

„Prigožino veiksmai reiškia didesnį nestabilumą pačioje Rusijoje – šalyje agresorėje. Manau, kad tai sukuria geresnę situaciją Ukrainai. Mums, kaip Rusijos kaimynams, reikia atidžiai stebėti situaciją“, – sakė A. Anušauskas.

Didėjant įtampai, aiškino ministras, reikia tikėtis didesnio sujudimo šalies agresorės karinėse struktūrose.

„Kai vyksta vidaus neramumai, visada būna standartinės procedūros, kad mėginama aktyvuoti visas karines pajėgas, siekiama padidinti jų budrumą, nes norisi jas tiesiogiai kontroliuoti“, – sakė jis.

Kuo Rusijai gali baigtis „Vagner“ sukelti neramumai, svarstė A. Anušauskas, dar anksti prognozuoti. Visgi, sutiko ministras, nepanašu, kad J. Prigožino veiksmai yra tik komunikacinis triukas.

„Nepasitikėjimas Rusijos generalitetu ar pačiu Putinu yra pakankamai išvystytas. Tad nebūtinai tai yra feikas“, – sakė A. Anušauskas.

Tačiau kuo viskas gali baigtis, tvirtino politikas, dabar labai sunku prognozuoti.

„Turime per daug nežinomųjų, kad būtų galima aiškiai prognozuoti. Bet kiekvienas vidinis sukrėtimas yra pavojingas politinei valdžiai. Kad ir kokia ji bebūtų“, – teigė ministras.

Todėl, pasak jo, šiuo metu nerimauti yra ko ir pačiam Kremliaus lyderiui – Vladimirui Putinui.

„Visada kyla klausimas, dėl pajėgų patikimumo, kurias Putinas gali koncentruoti ir telkti aplink save“, – apibendrino ministras.

ELTA primena, kad šeštadienį Rusijos samdinių grupuotės „Vagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pareiškė ketinąs nuversti Rusijos karinę vadovybę.

J. Prigožinas, jau kelis mėnesius kritikavęs Rusijos gynybos ministeriją, penktadienį apkaltino Kremlių paleidus raketas į jo pajėgas ir pažadėjo imtis atsakomųjų veiksmų. „Vagner“ lyderis paragino rusus prisidėti prie jo pajėgų ir nubausti Maskvos karinę vadovybę.

Skelbiama, kad J. Prigožino pajėgos jau kontroliuoja Rostovo prie Dono karinius objektus.

Reaguodamas į šalyje kilusius neramumus, šeštadienio rytą į gyventojus kreipėsi ir pats Vladimiras Putinas. Jis nurodė, kad „Wagner“ veikslai yra „dūris Rusijai į nugarą“. Maskvos lyderis nurodė, kad bus imtasi visų „ryžtingų veiksmų“, kad situacija pietinėje šalies dalyje būtų suvaldyta.

Tuo metu Maskvoje šeštadienį paskelbtas „antiteroristinių operacijų režimas“.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) paragino „Vagner“ samdinius suimti J. Prigožiną ir pradėjo tyrimą dėl ketinimų surengti „ginkluotą maištą“.