„Turime sparčiai įgyvendinti Vilniuje priimtus sprendimus. Ypatingą reikšmę turi NATO gynybos planų įgyvendinamumas. Lietuva taip pat prašo praktiškai įgyvendinti Rotacinį NATO oro gynybos modelį“, – pagrindinėje susitikimo sesijoje teigė A. Anušauskas.

Kaip nurodoma Krašto apsaugos ministerijos (KAM) išplatintame pranešime, Rotacinis oro gynybos modelis turėtų užtikrinti rotaciniu principu dislokuojamas sąjungininkų antžeminės oro gynybos sistemas, kartu stiprinant ir aviacijos pajėgumus.

Pasak ministerijos, susitikimo metu ministrai aptarė ir NATO saugumo bei atgrasymo stiprinimą, NATO tarptautines operacijas, aktualiausius paramos Ukrainai klausimus.

Taip pat įvyko pirmasis NATO ir Ukrainos tarybos gynybos ministrų susitikimas, kurio metu, anot ministerijos, A. Anušauskas pasveikino Ukrainos gynybos ministrą Rustemą Umerovą kaip lygiavertį NATO bendruomenės narį.

„Šią tarybą matome kaip naują ambicingą žingsnį. Pagrindinis tikslas – palengvinti Ukrainos greitą ir tiesų kelią narystės NATO link. Tai negali būti tiesiog keitimas to, ką turėjome anksčiau. Antra, vertiname Ukrainos pastangas įgyvendinti gynybos reformas nepaisant karo“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Be to, A. Anušauskas pridūrė, kad Ukrainos pastangos nepaisant karo įgyvendinti gynybos reformas yra vertinamos.

„Reikia didinti NATO matomumą Ukrainoje. Pilnai veikiantis NATO ryšių biuras Kyjive yra nepaprastai svarbus. Būtina kuo greičiau atkurti jo darbą“, – pridūrė A. Anušauskas.

Šiaurės grupės gynybos ministrų susitikime buvo diskutuojama apie kritinės infrastruktūros apsaugą. Išklausius Suomijos ir Estijos situacijos dėl dujotiekio incidento vertinimo, ministrai aptarė galimas bendradarbiavimo kryptis dėl kritinės infrastruktūros apsaugos.

ELTA primena, kad A. Anušauskas spalio 11–12 dienomis Briuselyje dalyvavo NATO gynybos ministrų susitikime, kurio paraštėse vyko ir Šiaurės grupės gynybos ministrų bei „Ramšteino formato“ Ukrainos rėmėjų kontaktinės grupės susitikimai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją