D. Vanhara savo feisbuko paskyroje rašo pats ministro feisbuką skaityti pradėjęs dėl skelbiamos informacijos – jis pasakoja manęs, kad tai yra NATO žvalgybos informacija, kurią A. Anušauskas gauna savais kanalais.

Tačiau vėliau jis teigia pastebėjęs, kad A. Anušausko rašomus dalykus jis kažkur jau yra skaitęs.

„Ogi tiksliai – ukrainietiškuose telegramo kanaluose. Taigi, ponas ministras pats arba per savo padėjėjus verčia ukrainietiškų telegramo kanalų pranešimų turinį, kurių dalis – abejotino patikimumo, ir viešai tokius vertalus pateikinėja kaip Lietuvos KAM ministro informaciją visuomenei apie karo Ukrainoje eigą“, – teigia jis.

Teisininkas pateikė kelias kanalo „Volya“ apžvalgas iš įvykių fronte rusų kalba ir ministro įrašus feisbuke, iš ko matyti, kad ministras paskelbė kanale pateiktos informacijos vertimus.

„Daugiau citatų rankioti jau nebesivarginau, manau, visiems jau turėtų tapti visiškai aišku, jog vakar dienos KAM ministro FB įrašas yra praktiškai pažodinis kanalo „Volya“ esminių teiginių vertinys ir pateikimas visuomenei kaip savo“, – rašo jis.

D. Vanhara atkreipia dėmesį, kad telegramo kanalų pranešimai apie įvykius fronte yra „kvestionuotino patikimumo“.

„Aš irgi juos skaitau, bet skaitydamas visuomet priimu juos su tam tikru skepticizmu. Tačiau kai tokie pranešimai vėliau atsiduria oficialioje KAM ministro FB paskyroje, jie daugumos visuomenės narių yra priimami už absoliučiai „gryną pinigą“, kaip oficiali ministro informacija“, – rašo jis.

Be to, anot jo, ministras nenurodo šaltinių, iš kurių šią informaciją paėmė.

„Taigi, jis svetimą kūrinį pateikinėja kaip savo“, – rašo jis.

Anušauskas: turiu teisę į asmeninės nuomonės paskelbimą

Krašto apsaugos ministras Delfi atsiųstame atsakyme teigia, kad visą informaciją, kurią skaito skirtinguose šaltiniuose originalų kalbomis, analizuoja, pildo, rašė, rašo ir toliau rašys pats.

„Būdus savo asmeniniame FB puslapyje kaip tai daryti ar ko nedaryti renkuosi pats. Tai skaityti ar neskaityti taip pat kiekvienas turi pasirinkimą – gali lyginti su savo šaltiniais, abejoti tikslumu ir t.t. Turiu teisę ir į savo asmeninės nuomonės ir pozicijos paskelbimą FB bei remtis bet kokiais šaltiniais, kuriuos skaitau ir analizuoju“, – teigia jis.

Pasak ministro, visi jie viešai prieinami ir nėra jokių kliūčių juos susirasti.

„Bet kartu aš nesivėliau ir nesivelsiu į šias diskusijas – gaila laiko – geriau jį paliksiu viešos informacijos apie Ukrainą skaitymui ir analizei. Tiems, kurie jo daug turi, gali analizuoti įrašus, ieškoti šaltinių, lyginti kas sutampa, kas nesutampa. Tai jų asmeninis pasirinkimas. Oficialius informacinius pranešimus rekomenduoju skaityti institucijų puslapiuose (kam.lt, urm.lt ir t.t.).“, – atsakyme teigia jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)