„Pabaigus visus derinimus per kelias dienas, kiekvieną savaitę tos galimybės teikti paramą sienos apsaugos tarnybai bus ženkliai didesnės“, – LRT radijui antradienį sakė ministras.

Jis akcentavo, jog kariai pasienyje atlieka pagalbos pasieniečiams funkciją, todėl tam nėra naudojama karinė technika, o patys kariai patruliuoja su Valstybės sienos tarnybos (VSAT) pareigūnais, kurie pažįsta pasienio ruožą, taip siekiant išvengti incidentų.

„Tikrai nesinorėtų, kad jie pažeistų sieną, patektų į Baltarusiją, galėtų būti sulaikyti, ir taip toliau. Mums to tikrai nereikia. Dėl to juos lydi patyrę pareigūnai, vykdo patruliavimo užduotis. Mes skirsime daugiau techninių pačių įvairiausių priemonių sienai stebėti, laiku informuoti apie galimus pažeidimus, todėl tie pajėgumai bus dar gerokai didesni negu dabar skirti“, – kalbėjo A. Anušauskas.

Pasak jo, kariuomenė nuo pat krizės pradžios operatyviai reagavo į pateiktus pagalbos prašymus, bet atkreipė dėmesį ir į tai, jog VSAT turi pasiruošti priimti paramą: reikia didinti pasieniečių, dirbsiančių su kariais, skaičių, turėti vietas ginklams saugoti, ilsėtis, turėti galimybę didesnį žmonių skaičių transportuoti į darbo vietas.

„Mes matome didžiulį poreikį papildomoms transporto priemonėms. Ši parama taip pat bus suteikta“, – sakė ministras.

VSAT duomenimis, šiemet pasienyje su Baltarusija iki vidurnakčio sulaikyta 1716 neteisėtų migrantų.

Sankcijos dėl migrantų srautų organizavimo gali paliesti ir aviakompanijas

Sankcijos dėl migrantų iš Baltarusijos organizavimo galėtų būti taikomis ir kai kurioms aviakompanijoms, sako krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

„Mes tiesiog turime padaryti viską, kad sienos kirtimas būtų problematiškas, o tie žmonės, kurie įsijungia į šio nelegalaus srauto organizavimą, pajustų sankcijas. Ir aš manau, tai laiko klausimas, kol mes tuos identifikuotus žmones, įmones, įstaigas, organizacijas įtrauksime į Europos Sąjungos sankcijų sąrašą“, – LRT radijui antradienį sakė ministras.

„Tai gali paliesti, tiesą sakant, ir aviakompanijas, kurios taip pat užmerkia akis ir dalyvauja iš esmės šitame sraute. Jų nėra daug, viena kita, tačiau jos dalyvauja. Apie „Belavia“ jau viskas aišku, jai ir taip pritaikytos sankcijos, tačiau kitos tarpininkauja: jungiamieji skrydžiai ir taip toliau“, – pridūrė jis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis per Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrų posėdį pirmadienį pasiūlė įvesti penktąjį sankcijų Baltarusijai paketą, kuris apimtų tiek asmenis, tiek įmones, plėsti sektorines sankcijas arba taikyti sankcijas konkrečioms kompanijoms, kurios organizuoja migrantų srautus.

Ministro teigimu, šalys narės yra linkusios pritarti papildomoms sankcijoms Baltarusijai.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje iš viso sulaikyti 1716 neteisėtų migrantų. Šis skaičius yra daugiau kaip dvidešimt kartų didesnis nei buvo per visus 2020-uosius.

Minskas tvirtina migrantų Baltarusijos teritorijoje nebestabdantis dėl ES sankcijų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)