„Dabartinių saugumo padėtį Europoje destabilizuojančių Rusijos veiksmų kontekste negalime leisti jai braižyti raudonų linijų. Rusija jau ne kartą yra peržengusi Vakarų raudonas linijas pati. Dabar mes turime kalbėtis apie bendrą ir svarų atsaką dėl Rusijos karinių pajėgų telkimo prie Ukrainos sienos. Vien diplomatinių priemonių Rusijai atgrasyti neužteks“, – ministerijos pranešime ketvirtadienį cituojamas Lietuvos ministras.

JAV ir kitos Kijevo sąjungininkės pastarosiomis savaitėmis reiškia susirūpinimą, kad Rusija telkia karius palei Ukrainos sieną ir gali planuoti įsiveržimą į savo kaimynę.

JAV perspėja dėl galimų sankcijų Rusijai, jei ši imsis karinių veiksmų. Tuo metu Rusija siekia Vakarų garantijų, jog Ukraina neįstos į NATO.

A. Anušauskas pabrėžė, kad būtina remti Ukrainą visomis įmanomomis priemonėmis, įskaitant „letalinės ginkluotės tiekimą“.

„Lietuva didins savo paramą Ukrainoje, esame pasirengę bendriems veiksmams su JAV“, – sakė jis.

Bendraudamas su J. Fineriu, krašto apsaugos ministras taip pat padėkojo už JAV paramą atremiant Kinijos spaudimą: „Esame dėkingi už JAV paramą atsakant į Kinijos ekonominį spaudimą ir kibernetines grėsmes. Siekiame užkardyti nepatikimų gamintojų iš Kinijos technologijų įsigijimą, o norėdami užpildyti Kinijos atlaisvinamą rinką ketiname glaudžiau bendradarbiauti su JAV.“

Jungtinėse Valstijose A. Anušauskas susitiko ir su JAV Kongreso nariais Adamu Smithu (Adamu Smitu), Dianne Feinstein (Dajan Feinstein) ir Jimu Inhofe‘u (Džeimsu Inhofu), dirbančiais ginkluotųjų pajėgų, žvalgybos ir asignavimo komitetuose.

Su jais ministras aptarė JAV pajėgų buvimą Lietuvoje ir akcentavo, kad tai yra esminis Rusijos atgrasymo faktorius. A. Anušauskas dar kartą patvirtino, kad Lietuva siekia, kad amerikiečių karių buvimas šalyje galėtų būti nuolatinis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)