ELTA primena, kad šią savaitę Lietuvoje lankantis Vokietijos gynybos ministrui Borisui Pistoriusui, vokiečių leidinys „Der Spiegel“ publikavo straipsnį „Vaiduoklių brigada“, kuriame nurodoma, kad Berlynas neketina dislokuoti nuolatinės karių brigados Lietuvoje.

„Aš manau, kad suprasti (situaciją – ELTA) reikia visada naudojantis savo galva, o ne „Der Spiegel“ antraštėmis. Šiuo atveju, vis dėlto, šis žurnalistas (parašęs straipsnį leidinyje – ELTA) taip pat buvo Lietuvoje. Tas straipsnis buvo parašytas iki vizito, ne po vizito. Po vizito aš jau publikacijos šia tema nemačiau“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ teigė A. Anušauskas.

„Mes net su ministru, tiesą sakant, kalbėdami pajuokavome, kad toks gražus pavadinimas, išeitų gal net ir brigados emblema. Šmėklų brigada – pasirodo, ten, kur jos niekas nelaukia ir nežino, kada ji pasirodys. Juokas juokais, bet, žinote, vien tik antraštėmis, deja, bet mes negyvename“, – aiškino jis.

A. Anušauskas patikino, kad, bendradarbiaudamas su Berlynu, Vilnius stengiasi užtikrinti kuo geresnes tarnybos sąlygas šalyje esantiems sąjungininkų kariams ir siekia, kad jų Lietuvoje būtų kuo daugiau.

Visgi, klausiamas apie B. Pistoriuso pasvarstymus apie tai, jog NATO turėtų įvertinti, ar į Lietuvą reikia perkelti nuolatinį brigados dydžio karinį vienetą, A. Anušauskas nurodė išgirdęs svarbų Vokietijos ministro patvirtinimą – „kad Lietuvos saugumas yra Vokietijos saugumas“.

„Manau, kad kiekvienas išgirsta tai, ką nori išgirsti. Bet šiuo atveju buvo pasakyta taip – kad Lietuvos saugumas yra Vokietijos saugumas. Aš manau, kad tai yra svarbus pasakymas. Žinoma, kad mes per regioninius NATO gynybos planus daug ką turime suderinti. Planai dar kuriami, dar yra ne iki galo padaryti. Tačiau mes tikimės, kad Vilniaus summit‘e vasarą jie bus patvirtinti“, – aiškino jis.

„Galiu patvirtinti, kad tie planai labai stipriai savo principais skirsis nuo ankstesnių“, – pridūrė ministras.

ELTA primena, kad antradienį Lietuvoje apsilankęs Vokietijos gynybos ministras B. Pistoriusas kėlė klausimą, ar Baltijos šalims yra reikalinga nuolat dislokuota Vokietijos brigada. Kalbant apie Rytų flango apsaugą, jis svarstė, kad reikėtų ieškoti „lankstesnių struktūrų“. Todėl jis vylėsi, kad į šiuos klausimus bus atsakyta Vilniuje vykstančiame NATO viršūnių susitikime.

Lietuvoje jau anksčiau kilo politinės diskusijos dėl brigados dislokavimo. Politikai nesutarė, kaip reikėtų vertinti Berlyno ir Vilniaus komunikatą dėl karių perkėlimo. Taip pat diskutuota, ar Lietuvos saugumo interesus atitinka Vokietijos sprendimas nedislokuoti viso karinio dalinio.

Vokietijos ambasadorius Lietuvoje pažymėjo, jog kalbos, esą Vokietija atsitraukia nuo savo įsipareigojimų dėl brigados, yra įžeidžiančios, o viešai reiškiamas nepasitenkinimas neatsiųs nė vieno papildomo kario į Lietuvą.


Šiuo metu šimtai Vokietijos kariuomenės 41-osios mechanizuotos pėstininkų brigados karių kartu su Lietuvos ginkluotosiomis pajėgomis dalyvauja pratybose „Grifono žaibas“ („Griffin Lightning“).
Lietuvoje šiuo metu yra apie 1 450 Vokietijos kareivių. Šalis siekia, kad pilnos sudėties Vokietijos brigada Lietuvoje būtų dislokuojama nuolat.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją