„Turėjau galvoje jūsų klausimą politikams, nes politikų komentavimai ir yra politinis spaudimas. Todėl palikime prokuratūrai jos darbą atlikti iki galo“, – penktadienį žurnalistams sakė A. Anušauskas, paklaustas apie kokį politinį spaudimą prokuratūros tyrimui jis buvo užsiminęs anksčiau.

Ministras neatsakė į klausimą, ar gavo teisėsaugos šaukimą atvykti apklausai.

ELTA primena, kad Generalinė prokuratūra rugpjūčio 7 d. paskelbė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl krašto apsaugos ministro A. Anušausko paskelbtos informacijos. Toks sprendimas priimtas po Seimo narės Agnės Širinskienės kreipimosi dėl galimo tarnybos paslapties atskleidimo.

Po žinios apie pradėtą tyrimą A. Anušauskas pareiškė, kad prokuratūros sprendimą vertinantis kaip „normalų žingsnį“, pridurdamas, kad tyrimas vyks „politinio spaudimo sąlygomis“.

„Vertinu kaip normalų žingsnį, jei išties siekiama objektyviai ir išsamiai išnagrinėti situaciją. Žinoma, tai nelengva daryti esamo politinio spaudimo sąlygomis, kai dalis politikų jau sau surado neginčytinus atsakymus ir kaltuosius“, – Eltai perduotame komentare tąkart cituotas ministras.

„Manau ir po šio tyrimo bus nustatyta, kad įstatymai iš mano pusės nebuvo pažeisti“, – tąkart sakė A. Anušauskas.

Jis teigė bendradarbiaujantis su teisėsauga.

Klausimai, ar A. Anušauskas nepaskelbė slaptumo grifu pažymėtos informacijos kilo po pastarojo Valstybės gynimo tarybos (VGT) posėdžio. Politikas užsiminė, jog artimiausiu metu bus pasirašytas ketinimų protokolas su Vokietijos gamintojais dėl tankų įsigijimo. Vėliau ministras pateikė daugiau informacijos apie šį sprendimą savo „Facebook“ paskyroje, nurodydamas detalesnius skirtingų tankų vertinimo aspektus.

Dėl viešų pareiškimų politikas sulaukė aštrios kritikos. VGT vadovaujantis prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad krašto apsaugos ministras paskelbė riboto naudojimo informaciją, kurios sutarta neviešinti.

Vis tik Krašto apsaugos ministerija nurodo, kad A. Anušausko paviešinta informacija apie vokiškų tankų pirkimą nebuvo slapta. Tą kartoja ir pats ministras, tačiau paaiškinti, kodėl skiriasi jo ir šalies vadovo pozicijos nesiima.