Valdantieji suabejojo A. Stončaičio reputacija ir galimybėmis tęsti veiklą poste dėl viešojoje erdvėje kilusių klausimų apie neskaidrius ryšius, kurie galėjo tapti pagrindu buvusiam Vyriausybės kancleriui neišduoti leidimo dirbti su slapta informacija.

„Siūlome Komisijos pirmininkui A. Stončaičiui neatidėliojant, šią savaitę, surengti spaudos konferenciją ir sudaryti galimybę žurnalistams užduoti rūpimus klausimus ir į juos pateikti nuoširdžius konkrečius atsakymus“, – komisijos narių kreipimąsi įgarsino konservatorius Mindaugas Lingė, pridurdamas, kad kreipiamasi ir į Seimo pirmininkę bei opozicines frakcijas, raginant įvertinti A. Stončaičio galimybes tęsti buvimą pirmininko pareigose.

„Siūlome Antikorupcijos komisijos pirmininkui Algirdui Stončaičiui nusišalinti nuo pirmininkavimo komisijai, kol jis neatsakė į žiniasklaidos pateiktus klausimus ir kol Seimo opozicinės frakcijos neįvertino jo galimybių toliau eiti Antikorupcijos komisijos pirmininko pareigas“, – kalbėjo jis.

M. Lingei leista perskaityti jo ir kitų šešių komisijos narių – Bronislovo Matelio, Eugenijaus Gentvilo, Andriaus Kupčinsko, Vytauto Mitalo, Jurgio Razmos ir Andriaus Vyšniausko – pranešimą tik po ilgų ginčų. Opozicijos atstovai teigė, kad valdantieji nepranešė ir neišsiuntė savo kreipimosi komisijos nariams, jog šie dar prieš posėdį galėtų su juo susipažinti.

Pats A. Stončaitis pasipiktino tokiu valdančiųjų atstovų pareiškimu. Jis teigė „nežinąs, ką daryti su tokiu pareiškimu“.

„Čia mano reikalas asmeninis – rengti spaudos konferencijas ar nerengti. Jokia komisija jokiam statute negali nurodyti šitą man daryti, ar nedaryti. Antras dalykas – dėl leidimo (dirbti su slapta informacija – ELTA). Kompetentingos institucijos, Valstybės saugumo departamentas yra išdavęs ir šiuo metu yra galiojantis leidimas dirbti su visiškai slapta informacija – tai yra institucinis leidimas. Ne mano, ne kieno, o išduotas institucijos“, – į kolegų kreipimąsi reagavo komisijos pirmininkas.

„Taigi turit daugumą ir šiandieną, ir pastoviai. Ir galit savo jėgos pozicija paimti ir mane nušalinti mane, nes kitokio čia balsavimo aš tikrai nematau“, – aiškino A. Stončaitis, pridurdamas, kad supranta valdančiųjų užmačias ir „dėl gesinamų klausimų“ supranta norą jį nušalinti.

Tuo metu Lietuvos regionų frakcijos narė Agnė Širinskienė tikino, kad išsiaiškinti žiniasklaidai kilusius klausimus reikia, tačiau tam reikia pasitelkti specialias institucijas ir jų turimą informaciją.

„Matyt, jeigu tikrai taip egzistuoja, kaip žurnalistai rašė, VSD ir Policijos departamento ar kitų institucijų dokumentai – ar sunku mūsų komisijai kreiptis į Policijos vadovą ir VSD vadovą, paprašant pateikti medžiagą ir uždarame posėdyje pasižiūrėti? Tai yra objektyviausias aiškinimasis. Kodėl aš dabar turiu tikėti žurnalistiniu tyrimu ir kodėl turiu tikėti Stončaičio spaudos konferencija, nes ir viena, ir kita gali būti subjektyvu“, – svarstė ji ir pabrėžė, jog valdančiųjų siūlomi žingsniai A. Stončaičiui atsistatydinti ar rengti spaudos konferencijas yra noras politikuoti.

Kolegoms sureagavus į valdančiųjų kreipimąsi, A. Stončaitis teigė, kad posėdis konstruktyviai vykti nebegali, todėl pasiūlė posėdį nutraukti. Darbotvarkėje numatytam klausimui dėl reabilitacijos centro „Pušyno kelio“ sprendimų sutarta nukelti iki kito posėdžio.

Naujienų portalas 15min šią savaitę skelbė, kad Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas, opozicinės partijos „Vardan Lietuvos“ frakcijos atstovas Algirdas Stončaitis prieš kelerius metus būdamas Vyriausybės kancleriu gavo leidimą dirbti su slapta informacija, nors atsisakė tikrintis poligrafu.