Minint prezidento mirties metines į kapines susirinko A. Brazausko artimieji, prezidentė Dalia Grybauskaitė, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus su žmona Alma Adamkiene, kultūros ministras Arūnas Gelūnas, A. Brazausko bendražygiai, kai kurie Seimo nariai, europarlamentarai bei Lietuvos socialdemokratų partijos, kuriai A. Brazauskas ilgą laiką vadovavo, atstovai.

Apgailestavo dėl siekių sumenkinti autoritetą

A. Brazaukos pagerbimo ceremonija prasidėjo kariuomenės orkestro natomis, vėliau kalbą sakė socialdemokratų europarlamentaras Justas Vincas Paleckis, kuris prezidentą A. Brazausko pavadino asmeniu, sujungusiu sovietinę ir nepriklausomą Lietuvas.

„Jis užėmė aukščiausius postus ir anoje, ir šioje Lietuvoje, tuo sujungdamas priklausomą ir nepriklausomą Lietuvą į nedalomą tėvynę, neleisdamas skirstyti žmonių į atėjusius iš praeities ir nužengusius iš ateities“, - kalbėjo J. Paleckis.

Kaip nuopelną politikas vardijo A. Brazausko gebėjimą papasakoti apie kiekvieną stambesnę Lietuvos gamyklą, magistralę, žemės ūkio įmonę, tad esą prezidentas priimdavo sprendimus ne tik pagal pateiktus duomenis, bet ir pasitelkęs savo patyrimą.

Pasak J. Paleckio, A. Brazauskas yra „sprangus priekaištas“ tiems, kurie savo ribotumu ir nesugebėjimu smukdo Lietuvą.

„Gal todėl iki šiol dedama tiek daug pastangų sumenkinti jo autoritetą“, - apgailestavo J. Paleckis, nors nepaaiškino, kas konkrečiai nori sumenkinti prezidento autoritetą.

Kalbą A. Brazausko garbei pasakė ir vienintelis dabartinio Andriaus Kubiliaus ministrų kabineto atstovas renginyje, kultūros ministras A. Gelūnas.

Ministras teigė asmeniškai nepažinojęs prezidento A. Brazausko, tačiau, pasak jo, A. Brazausko esatis tokia stipri, jog kartais atrodo, kad pažįsti šį žmogų. A. Gelūnas priminė, kad žmogus niekad nepasirenka laikmečio – dažniausiai būna atvirkščiai.

„Yra žmonės, kurie atsako į šiuos iššūkius, yra žmonės, kurie nepajėgia atsakyti į iššūkius. Prezidentas A. Brazauskas buvo atsidūręs dviejų laikmečių susidūrimo epicentre, jam teko patys didžiausi iššūkiai. Reikia pasakyti, kad į šiuos iššūkius jis gebėjo reaguoti itin iškelta galva kaip žmogus, iškelta galva kaip politikas“, - kalbėjo ministras.

D.Grybauskaitė: su A.Brazausko išėjimu baigiasi viena epocha

Prezidentė D. Grybauskaitė teigė, kad su A. Brazausko išėjimu, jos nuomone, baigiasi tam tikra šalies epocha – sudėtingasis Lietuvos dvidešimtmetis arba laikotarpis tarp dviejų Lietuvų.

Pasak šalies vadovės, bet kokio žmogaus išėjimas palieka tuštumą ir ypač tokių žmonių, kaip a.a. A. Brazauskas. Tad užpildyti šią tuštumą, prezidentės teigimu, nebus lengva.

„Su jo išėjimu, manau, išeina tam tikra mūsų epocha, mūsų dvidešimtmetis, kuris buvo sudėtingas pereinamasis laikotarpis tarp dviejų Lietuvų. Tokie žmonės savo laikmetyje atsiranda ir išeina, bet jų nėra tiek daug ir jie tikrai išliks savo laikmečio lyderiais. Tokie žmonės palieka ryškų ženklą šalies istorijoje, žmonių širdyse ir atmintyje, tokių žmonių daugiau nebus. Bet kokio žmogaus išėjimas palieka tuštumą, ypač tokių žmonių. Ir ją užpildyti nebus lengva“, - žurnalistams sakė prezidentė.

L.Mertinienė netramdė ašarų

Artimųjų vardų susirinkusiems į paminklo atidengimo ceremoniją ir mirties metinių minėjimą padėkojo viena iš A. Brazausko dukterų Laima Mertinienė. Moteris net ir praėjus metams po tėvo mirties neslėpė ašarų ir kalbėjo, kad A. Brazausko trūksta tiek artimiesiems, tiek visai Lietuvai.

Be jos, ceremonijoje dalyvavo jos dvynė sesuo Audronė Usonienė, A. Brazausko našlė Kristina Brazauskienė bei kiti artimieji.

DELFI primena, kad A. Brazauskas per savo gyvenimą užėmė ne vieną svarbų postą – buvo pirmasis nepriklausomybę atkūrusios Lietuvos prezidentas, vėliau vadovavo Vyriausybei, sovietmečiu ėjo Lietuvos komunistų partijos Centro komiteto (LKP CK) pirmojo sekretoriaus pareigas.

Kai kurie politikai ir apžvalgininkai A. Brazauską vertina nevienareikšmiškai, mat jis kur kas santūriau prisidėjo prie Lietuvos nepriklausomybės siekio nei Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio atstovai.

15 val. už A. Brazauską Šv. Apaštalų Petro ir Povilo bažnyčioje Vilniuje už A. M. Brazauską buvo aukojamos Šv. Mišios.