„Laisvės TV“ organizuoto mitingo paskyroje socialiniame tinkle Facebook, visi norintys galėjo pateikti savo reikalavimus politikams. Organizatoriai žadėjo, jog peržiūrėjus visus bus atrinkti populiariausi bei įteikti juos įvykdyti turintiems valdžios vyrams.

Pažadas buvo įgyvendintas ir pateiktas visuomenei. Po juo raginami pasirašyti visi norintys.

„Protesto „Mes kaltinam“ memorandumas

LR Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnui Vytautui Kamblevičiui

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnui Eugenijui Gentvilui

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos seniūnei Ritai Tamašunienei

Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūnui Andriui Palioniui

Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnui Juozui Olekui

Mišrios Seimo narių grupės seniūnui Bronislovui Mateliui

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos seniūnui Ramūnui Karbauskiui

Tėvynės Sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnui Gabrieliui Landsbergiui

Mes, dalyvavę 2018 m. kovo 15 d. proteste „Mes kaltinam“, kuriame buvo išreikštas nepasitikėjimas Lietuvos Respublikos Seimu ir jo sprendimu palikti Seime dirbti asmenį, Konstitucinio Teismo sprendimu grubiai sulaužiusį priesaiką, reikalaujame iki Seimo pavasario sesijos pabaigos:

Pakeisti galiojančius teisės aktus, kad visi balsavimai Seime būtų atviri, išskyrus atvejus, aiškiai numatytus Lietuvos Respublikos Konstitucijoje.

Pakeisti galiojančius teisės aktus taip, kad Lietuvos Respublikos Konstituciniam Teismui priėmus išvadą, jog Seimo narys šiurkščiai pažeidė Lietuvos Respublikos Konstituciją arba sulaužė Seimo nario priesaiką, nebereikėtų atskiro Seimo nutarimo pašalinti asmenį iš pareigų arba panaikinti Seimo nario mandatą;

Sugriežtinti Seimo narių atsakomybę už nedalyvavimą Seimo veikloje (Seimo, komitetų, komisijų, darbo grupių, seniūnų sueigos, Seimo valdybos ir kt.) be pateisinamos priežasties;

Įpareigoti Seimo ir Vyriausybės narius viešai visuomenei lengvai prieinamu būdu iš anksto skelbti detalią savo darbotvarkę ir kas mėnesį visuomenei pateikti detalias veiklos ataskaitas;

Pradėti apkaltos procesą Seimo nariui Artūrui Skardžiui dėl galimo priesaikos sulaužymo proteguojant jo šeimai ir kai kurioms įmonėms palankius sprendimus

O taip pat:

atsižvelgdami į Seimo reputaciją ir visuomenės pasitikėjimą Seimu žlugdantį sprendimą dėl Seimo nario Mindaugo Basčio

matydami, jog Seime šiuo metu yra 56 parlamento nariai, kurie galimai atstovauja ne Lietuvos Respublikos interesams

Respublikos Prezidentei konstatavus, kad šiuo metu visos politinės grupės Seime neužsiima tiesioginiu savo darbu

mes reikalaujame iki Seimo pavasario sesijos pabaigos vadovaujantis Lietuvos Respublikos Konstitucijos 58 straipsniu priimti sprendimą surengti pirmalaikius Seimo rinkimus“, - rašoma A. Tapino paskyroje.

Andriaus Tapino reikalavimai Seimui

Susidomėjo tūkstančiai

Apie savo dalyvavimą proteste feisbuke patvirtino 9 tūkst. žmonių, dar 27 tūkst. vartotojų pripažino renginiu susidomėję.

Kad dalyvaus proteste, DELFI nurodė ir konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. Tikimasi čia sulaukti ir valstiečių–žaliųjų partijos pirmininko Ramūno Karbauskio.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos Seime komunikacijos koordinatorius Liutauras Ulevičius DELFI sakė, kad R. Karbauskis priėmė kvietimą ir žada renginyje dalyvauti.

„Prognozuojame, kad dalyvaus nuo 5 iki 10 tūkst. žmonių“, – BNS tikino Policijos departamento atstovas spaudai Ramūnas Matonis.

Vilniaus savivaldybės atstovė spaudai Neringa Kolkaitė BNS teigė, kad renginio organizatoriai informavo į mitingą planuojantys surinkti iki 10 tūkst. žmonių.

Idėja kilo po balsavimo dėl M. Basčio

Protestą inicijuoja Laisvės TV, atsižvelgdama į balsavimo dėl Seimo nario Mindaugo Basčio mandato panaikinimo rezultatus.

DELFI primena, kad antradienį per Seime vykusį slaptą balsavimą už tai, kad M. Bastys būtų pašalintas iš Seimo, balsavo 72 parlamentarai, 21 buvo prieš, 24 Seimo nariai susilaikė, 11 balsavimo bilietų buvo sugadinta.

Tam, kad mandatas būtų panaikintas, už turėjo balsuoti ne mažiau kaip 85 Seimo nariai. Taigi parlamentarai nepalaikė pernai gruodžio 22 d. Konstitucinio Teismo (KT) išvados, kurioje konstatuota, kad M. Bastys sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, nuslėpęs savo ryšius su buvusiu KGB darbuotoju Piotru Vojeika.

Nors M. Basčiui pasitraukus iš Seimo atsirado dvejojančių piketo prasme, Andrius Tapinas organizuojama iniciatyvą pavadino pilietiškumo pamoka.

„Bastys out! Ar tai reiškia, kad dar neįvykęs protestas savo pasiekė ir netenka prasmės? O, ne! Mes kaltinam Seimą, kuris priėmė tokį sprendimą ir dabar suka uodegas. Mes pateiksim reikalavimus, kad Seimas dirbtų skaidriau, kad baigtų diskredituoti save žmonių akyse ir skęsti partinėse intrigos“, – užtikrino savo feisbuko paskyroje jis.