„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad šalies kandidatės statusą galima suteikti politiniu sprendimu, po to yra reikalingas procesas. Bet procesas gali tęstis dešimtį metų, gali tęstis dar daugiau, gali tęstis, ir valstybė taip ir netampa ES nare“, – žurnalistams Seime teigė L. L. Andrikienė.

„Tačiau mes turime precedentų ES, kai pakako mažiau nei vienerių metų, kad šalis taptų visaverte nare“, – pridūrė ji.

Visgi Užsienio reikalų komiteto pirmininkė atkreipia dėmesį, kad kol kas nėra aišku, kokią specialią procedūrą ketinama taikyti Ukrainos atžvilgiu.

„Mes dar nežinome jos detalių, kaip ją įsivaizduoja Europos Komisija, Europos Sąjungos vadovai. Bet ji yra įmanoma. Tuo labiau, kad politinės valios abiejose pusėse yra pakankamai“, – pabrėžė ji.

ELTA primena, kad, praėjus kelioms dienoms, kai Rusija užpuolė Ukrainą, prezidentas Volodymyras Zelenskis jau pirmadienį pareikalavo „nedelsiant priimti Ukrainą pagal specialią procedūrą“. Įstojimo į ES procesas paprastai yra sudėtingas ir ilgas.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen ketvirtadienį pranešė, kad, Seimui grįžus į plenarinius posėdžius, bus parengta rezoliucija dėl palaikymo Ukrainos narystei ir stojimui į Europos Sąjungą (ES). Pasak jos, tokio dokumento priėmimas Seime yra labai svarbus žingsnis, parodantis Lietuvos palaikymą Ukrainos sprendimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Dalintis
Nuomonės