Visame pasaulyje lapkritį yra minimas „Movember“, kai vyrai yra kviečiami nesiskusti barzdų ir tokiu būdu siekiama atkreipti dėmesį į jų sveikatos problemas. Lietuvoje paskutinis rudens mėnuo turi ir kitą reikšmę – jo metu staigiai keičiasi oras ir atšąla, tad jei vyrai sėda ant žemės, sušąla kojas, netinkamai maitinasi – padidėja rizika peršalti ir atsirasti rimtesnėms ligoms.

Ar iš tikrųjų vyrai Lietuvoje rūpinasi savo sveikata?

Pasiteiravus gydytojo V. Kamarausko, ar iš tikrųjų vyrai pradeda rūpintis savo sveikata tik lapkričio mėnesį, jis juokaudamas teigė, kad kartais susirūpina ir truputį anksčiau.

„Tačiau atšalimas rudens laikotarpiu vyrams yra pats didžiausias išbandymų metas. Kiekvienas vyras nori atrodyti gražiai, rengiasi stilingai, bet nereiškia, kad šiltai. Jis atsidaro automobilio langą, atsegtu paltu eina, kai lietingas oras, atrodo, lyg ir nieko ypatingo.

Tačiau kiekvieno žmogaus sveikata yra skirtinga, o vyrai yra lepi struktūra – jie greitai peršąla, greitai suserga, tik kartais pavaidina, kad yra stiprūs, bet tuomet prasideda įvairios bėdos“, – aiškino jis.

Pasak gydytojo, jei vyras pakosėja arba pačiaudėja, jam tai nėra taip baisu ir į tai per daug nereaguoja, bet jeigu jis pradeda dažnai šlapintis arba suprastėja lytinė potencija, vadinasi, tai yra vos ne pasaulio pabaiga.

„Todėl tas mėnuo yra tikrai netinkamas (vyro sveikatai – „Delfi“), taip pat galite pamatyti, kad vyrai atsiremia užpakaliais į šaltą mašiną, rūko ir diskutuoja. Ką tai reiškia? Šaldo dubens organus – prostatos uždegimas, šlapimo pūslės uždegimas, neduok Dieve, sėklidžių uždegimas. Štai ir rudens pasekmės“, – sakė V. Kamarauskas.

35-40 proc. urologų ligonių – moterys

Urologo teigimu, moterys gydosi pas urologą inkstų akmenligę, inkstų arba šlapimo pūslės uždegimus, šlapimo nelaikymą ir kitas ligas.

„Jomis suserga tiek vyrai, tiek moterys ir dėl jų gydosi pas urologą. Tačiau vis tik didesnė grupė yra vyrų ir pagyvenusių vyrų, todėl galbūt labiau ir žinoma, kad urologas yra labiau reikalingas jiems“.

Taip pat gydytojas pasakojo, kad egzistuoja būtent tik vyrų problemas sprendžiantys andrologai, tačiau dažnu atveju jie turi ir gretutinę specialybę. Pavyzdžiui, psichologai, kurie sprendžia daugiau vyrų psichologines problemas, o urologai – prostatos patologijas.

Seksologai, sakė jis, daugiau yra vaisingumo ir lytinės disfunkcijos specialistai.

„Vėlgi, tai yra tie, kurie yra baigę tokius papildomus kvalifikacijos kėlimo kursus, tai yra mažos urologijos mokslo šakelės“.

Kuo skiriasi vyrai ir moterys kaip pacientai?

„Vyras yra uždaresnis, o moterys mėgsta pasipasakoti, kad ir vyrui urologui. Jos pasipasakoja ir savo kai kurias intymias problemas ir elgiasi kitaip. Vyras, tuo tarpu, labai atsargiai prisileidžia į tokius intymius dalykus, labai atsargiai pasisako apie tokia bėdas, turi suprasti, kodėl jam tai bus naudinga.

Kitas dalykas – vyrai, ypač jaunesni, nelabai pareigingai gydosi. Sakykime, jam uždegimas, nelabai ypatingas dalykas, jis tris dienas gėrė vaistus, pagerėjo ir toliau užmiršo tai daryti“, – paaiškino pagrindinius skirtumus V. Kamarauskas.

Tačiau, pridūrė jis, praeina savaitė, vėl vyrui pablogėja ir tada vėl lekia pas gydytojus.

„Paklausus, kada pabaigė gerti vaistus, aiškina, kad neturėjo laiko, todėl visų neišgėrė. Moterys, savo ruožtu, labai retai taip elgiasi. Pasitaiko, bet tai yra labai išskirtiniai atvejai, o vyrai šiuo klausimu yra labai netvarkingi.

Taip pat ir dėl profilaktikos – moteriai nueiti pas ginekologą yra kaip ir garbės reikalas bent vieną kartą per metus, o vyras eina pas urologą arba šeimos gydytoją retai – nebent paskatina žmona arba kartais, žinoma, ir pats sugalvoja.“

Jaunesni vyrai, ypač verslininkai, tikino gydytojas, nusprendžia pasitikrinti, nes nesveikiems būtų sunkiau vystyti verslą.

„O vyresni, kaip sako rusai, kol perkūnas nesugriaudės, tol mužikas nepersižegnos. Vadinasi, nieko blogo, aš ateisiu, kai sirgsiu“, – juokavo V. Kamarauskas.

Andropauzė – dažna vyrų problema

Gydytojas pasakojo, kad tai yra dažna vyrų problema ir jie paprastai skundžiasi, kad anksčiau neprakaituodavo, o sulaukę tam tikro amžiaus atsibunda permirkę.

„Dažniausiai jie mano, kad tai dėl to, jog pavargo, galbūt vakare gėrė, gal kambarys buvo neišvėdintas ir taip randa sau pasiteisinimą. To pasiteisinimo kaip ir neturėtų būti ir paklausus, kaip reikalai su potencija, vyrai pripažįsta, jog ne taip, kaip buvo aštuoniolikos metų. Iš šių žodžių supranti, kad ten tikrai yra problema, bet nepasako tiek, kiek galėtų, todėl labai dažnai vieno pokalbio neužtenka.“

Taip pat, aiškino urologas, kai yra išsprendžiama negalavimų priežastis, vyrai stebisi, jog niekada nebūtų pagalvoję, kad toks hormonų sutrikimas galėtų būti ir jiems.

„Jiems andropauzė yra rečiau girdimas žodis ir ne taip baisu, bet jeigu kas nors pasakys, kad tai yra vyrų klimaksas, tuomet tai yra didžiulis įžeidimas.“

Jautriausias klausimas vyrams, sakė gydytojas, yra apie lytinio akto kokybę ir kaip jis vyksta.

„Kartais techninės specialybės vyrai nelabai tuo domisi ir netgi tų terminų nelabai žino. Jiems reikia suprantama kalba išaiškinti ir paklausti, apie ką yra šneka, kadangi jiems tie dalykai yra subtilūs. Paskui, kai žmogus pasipasakoja, pradeda suprasti, tuomet ir atsiveria apie tas problemas“, – sakė jis.

Impotencija

Moterų įtaka dėl intymių problemų – labai svarbi

Urologo teigimu, moterys dėl intymių santykių problemų yra labai svarbios ir jų įtaka gali sudaryti netgi 60 proc.

„To lytinio akto subuitinti nelabai išeina. Kodėl sako, kad visi vyrai turi meilužes? Kas yra meilužė? Tai yra moteris, kuri vyrui patinka, su kuria turi gerą seksą, galima maloniai pabendrauti ir atsisveikinti.

Žmona, kita vertus, tuoj paaiškins, kad kelnės yra numestos, batai – nevalyti, neatnešė iš parduotuvės, ko reikėjo ir pan. Taip viskas susideda ir tampa nesvarbu, ar vyras myli žmoną, bet jeigu randa ką nors įdomesnio, tuomet susimąsto, kaip jam tas gyvenimas sekasi.“

Jeigu įsižiebia dėl to konfliktai arba gresia skyrybomis, sako V. Kamarauskas, tuomet paaiškėja, jog moterys žinojo arba įtarė kažką apie vyrų meilužes.

„Jos prisipažįsta, kad vaidino ir tylėjo, taip pat ir dėl sekso – žino, kad vyras yra neištikimas ir seksas jiems tapo tik šeimos pareiga.“

Gyvenimas santuokoje – naudingesnis vyrams?

Teigiama, kad vyrams yra labai naudinga, kai moterys prižiūri namus ir rūpinasi jų sveikata. Vis dėlto moterys santuokoje dažniau patiria stresą ir šią rolę jos apibūdina kaip varginančią, erzinančią ir netgi žlugdančią. Taip pat sakoma, kad vyro sveikatai yra naudinga santuoka su jaunesne moterimi, o moterims susituokti su jaunesniu vyru – žalinga. Gydytojas iš dalies sutinka, kad vyresniam vyrui jaunesnė moteris padeda.

„Visgi ta didesnė dalis gyvenimo, kurį mes bandome nuslėpti bendrame socialiniame gyvenime, buityje ir visur kitur, yra seksas. Juk didelė dalis porų skiriasi tik todėl, kad jie nesutapo sekse. Garsiai pasako, kad charakteriai nesutapo ir tuomet gražiai išsiskiria.

Moterų atžvilgiu yra taip, kad jaunesnis vyras yra labiau lytiškai aktyvesnis. Moteris norėtų turėti tą vyrą turėti šalia, kad su ja bendrautų ir viskas būtų gerai, tačiau tą jauną vyrą galima palyginti su patinu – jam pamačius jauną patelę, vėl bando bėgti paskui ją, o jeigu tos nepasivijo, sugrįžta atgal. Taip ir su tais vyrais – netyčia jie gali tapti kelių moterų aptarnautojais.“

Jis iš savo patirties papasakojo, kad yra dalis žmonių, kurie gražiai gyvena su vyresne žmona, bet praėjus 10-15 metų atsiranda kita moteris, įvyksta vadinamosios gamtos žirklės ir tokia pora išsiskiria.

„Moters seksologiniai potyriai ir jos lytinis aktyvumas kažkur apie 45-50 metų yra sulėtėjęs, taip atsitinka didžiajai daliai. Jos nebereaguoja taip seksualiai, kaip reaguodavo anksčiau. Vyrui andropauzės metu sutvarkius hormonus, atsiranda energijos pliūpsnis ir jam vėl reikia aktyvios partnerės.

Aišku, aktyvi partnerė bus jaunesnė moteris ir tuomet, nori nenori, šeimoje tie santykiai yra geresni. Nors vėlgi, mano gyvenimo patyrimas sako, kad jeigu vyras apie 45-50 metų pasiima sau 25-30 metų žmoną, vyrui sulaukus 60 metų vėl turi šeimoje problemų.“

Gydytojo teigimu, ta jauna moteris yra ir toliau lytiškai aktyvi, visiems patraukli, o tas vyras, švelniai tariant, jau yra gal gražus seniokas, bet nelabai gražus vyras.

„Mano asmenine nuomone, optimalus variantas, kai už vyrą moteris yra jaunesnė 5-7-eriais metais“, – teigė jis.