Nesulaukę valdžios patraukė rotušės link

Vidudienį Rotušės aikštėje prie miesto savivaldybės pastato iš pradžių būriavosi nedaug alytiškių. Kai kurie, pamanę, jog jų bus mažai, pakeiksnoję valdžią dėl smaugiamų mokesčių verslui, mažų pensijų, kurias, jų teigimu, konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybė numato dar labiau mažinti, daugeliui nepakeliamų mokesčių už šildymą, bandė skirstytis.

Tačiau išgirdus, kad iš Jazminų gatvės turgavietės Rotušės aikštės link ateina būrys turgaus prekiautojų, juos palaikančių alytiškių, apsigalvota palaukti.

Jazminų turgavietėje susibūrę čia ir Jotvingių gatvės turguje prekiaujantys asmenys liejo pyktį ant sostinės valdžios.

Keturiolika metų turguje mėsa prekiaujanti Jolanta Rudžianskienė sakė neprisimenanti tokių laikų, kad būtų šitaip skriaudžiami turgaus prekeiviai: „Aš nesuprantu, kiek mus plėš dėl to sveikatos draudimo mokesčio. Nuo pajamų - 9 tūkstančiai litų ir dar 9 procentai metų pabaigoje nuo visų pajamų. Plius pabrangę verslo liudijimai, mokesčiai už prekybos vietą. Dar kasos aparatus reikalaujama įsigyti. Mus tiesiog nori sužlugdyti, kad ateitume į savivaldybę prašyti pašalpų, o darbo - į biržą.” Jai antrindamos moterys šaukė, kad žlugdydama turgaus prekiautojus valdžia trokšta paremti didžiuosius prekybos centrus.

Pasak turgaus prekiautojos Onos Buzūnienės, Seimas, didindamas mokesčius smulkiesiems prekiautojams, norėdamas užkrauti kasos aparatus, tyčiojasi. „Jūs pasakykit, kaip man, prekiaujančiam turguje, išlaikyti du mažamečius vaikus?” - visų teiravosi vyriškis. O netoli jo stovinti moteris pareiškė: „Jei Seimo Pirmininkas per minėjimą nesiūlo tylos minute pagerbti žuvusiųjų Sausio 13-ąją, ką daugiau apie jį kalbėti? Mes už save kovosime, negi jie nori, kad kristume po tankais kaip per Sausio 13-ąją?!”

Susirinkusieji Jazminų gatvės turgavietėje, pamatę, kad iš valdžios nieko nėra, eisena, lydima policijos, patraukė Rotušės aikštės link skanduodami: „Mes su Vilniumi!”

Tiesiai pas merą

Į Rotušės aikštę atėjusieji iš Jazminų turgaus kartu su čia protestuojančiais kitais alytiškiais tuoj pat patraukė į miesto savivaldybės pastatą - tiesiai į mero Česlovo Daugėlos kabinetą. Tokio drąsaus protesto Alytuje dar nėra buvę.

Išgirdę sekretorės pranešimą, kad meras Vilniuje, netikėdami ėmė belstis į jo kabinetą. Supratę, kad užrakintas, pradėjo reikalauti vicemero. Sužinoję, jog ir vicemerė Rima Rakauskienė sostinėje, žmonės įtūžo: „Negali būti, kad visi Vilniuje.”

Tada pasirodė kita vicemerė Nijolė Makštutienė ir pareiškė apie protestą nežinojusi. „Visa Lietuva žino, o jie nežino”, - stebėjosi alytiškiai.

Kai N.Makštutienė pasakė niekuo negalinti padėti, tik išklausyti, tačiau ir tai nelabai, nes skubanti į posėdį, protestuotojai panoro kartu su ja šiame dalyvauti. Tačiau vicemerės noras dalyvauti kažkokiame posėdyje išblėso, o žmonėms buvo atrakinta miesto tarybos posėdžių salė, kurią protestuotojai pavadino ponų sale, pareikšdami nors kartą galintys joje pasėdėti.

Pirmoji pylos valdžiai negailėjo Elena Rudavičienė: „Kada Seimo nariai pagaliau susiverš diržus - susimažins atlyginimus, patarėjų skaičių? Dabar vaikšto pilvus išpūtę, žurnalistų į Seimą neįsileidžia. Ar jie, didindami mokesčius, pasiklausia žmonių nuomonės?”

Kiti susirinkusieji ponų salėje į susitikimą atėjusių vicemerės N.Makštutienės ir savivaldybės administracijos direktoriaus Felikso Džiauto teiravosi: „Ką savivaldybė padarė žmonių naudai? Ar pastatė nors vieną gamyklą? Kuo tapo autobusų stotis, kurioje turėjo būti prekybos ir pramogų centras? Skestenis (buvęs administracijos direktorius - A.M.) buvo sąžiningas žmogus, jį išvijote.

Gatvėse slidu, eina seniai, griūva, voliojasi, ir niekas gatvių, šaligatvių neprižiūri. Kodėl savivaldybei tai nerūpi? Tegul Seimo narys ar meras pabando išgyventi už tūkstantį litų per mėnesį - pažiūrėsim, kaip bus. Eiliniai policininkai, ugniagesiai rizikuoja gyvybe savo darbe, o kiek gauna?”

Liejant pyktį pasigirdo grasinimų imtis šakių prieš valdžią. O vicemerė N.Makštutienė skėsčiojo rankomis: „Mes tik galime siūlyti Seimui.” Jai atrėžta: „O kas mieste padidino šilumos kainas ir nori įvesti šiukšlių mokestį nuo gyvenamojo ploto?”

Į rotušės salę susirinko apie 200 alytiškių. Jų miesto valdžios atstovai paprašė sudaryti grupę, kuri pateiktų prašymus vietos valdžiai.