„Laikau pulsą, skambina žmonės iš Alytaus ir rajono kampelių. Žmonės sako, kad dūmų kvapas jaučiasi visame mieste“, – sakė L. Kasčiūnas.

Alytaus mieste ir rajone apsilankęs parlamentaras pasigedo greitesnio ir koordinuoto atsako į problemą.

„Jau šeštadienio vakarą buvo aišku, kad reikia sunkiosios technikos, kuri galėtų atkelti blokus. Tik dabar matau, kad važiuoja technika. Praėjo dvi paros. Lyderystės ėmėsi merai, viskas gerai, jie daro, kiek gali, bet trūko centralizuotų veiksmų“, – sakė L. Kasčiūnas.

Parlamentaras kritikavo, kad pirmosios rekomendacijos gyventojams pasirodė tik šeštadienį vakare.

„Nėra iki galo aiškaus žemėlapio, kur yra kokios normos . Kai matai reportažus ir negali pasižiūrėti, ar tas kvapas, kurį jauti, yra tik kvapas, ar su juo ateina ir dalelės, čia yra problemas. Jaučiasi pasimetimas, komunikacijos klausimas yra svarbus“, – sakė L. Kasčiūnas.

Parlamentaras yra įsitikinęs, kad svarbu ne tik išsiaiškinti šio gaisro priežastis, bet ir ištirti ilgalaikius procesus, lėmusius tokią nelaimę ir jos pasekmes.

„Todėl šiandien kreipiausi į aplinkos ministrą Kęstutį Mažeiką, prašydamas atlikti tarnybinį patikrinimą dėl Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos ir Aplinkos apsaugos agentūros atsakingų pareigūnų ir vadovų veiklos bei galimo aplaidaus tarnybinių pareigų atlikimo, kuris galėjo sąlygoti ekologinę katastrofą Alytaus regione. Esant nusikalstamos veikos požymių, numatytų Baudžiamojo kodekso 229 ir 270 straipsniuose, ministerija turi nedelsiant kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo“, – feisbuke rašė L. Kasčiūnas.

Meras pratrūko

Feisbuke pratrūko ir socialdemokratas Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

„Kad jūs žinotumėte, kaip man pikta. Oi kaip pikta. Normaliomis sąlygomis įstatymai veikia daugiau mažiau neblogai. Tačiau kas vyksta dabar tik parodo, kad įstatyminę bazę reikia peržiūrėti iš esmės.

Pavyzdžiui, vyrams naktį pritrūksta kuro. Tada jo užsipilti reikia važiuoti į Varėną. Arba prašyti savivaldybės pagalbos. Tada mes naktį turime daryti viešųjų pirkimų apklausas. Naktį. Reikia maitinti mūsų ugniagesius. Vėl turime daryti pirkimus. Ir vėl tos pačios procedūros. Ir taip atrodo darbas ekstremaliomis sąlygomis“, – rašė N. Cesiulis.

Meras pasakojo, kad jam nuo ryto kažkokie valstybės specialistai pradeda priekaištauti, ar kažkas užpildė kažkokią formą, ar kreipėsi.

„Užgesinkime tą prakeiktą gaisrą, o tada rašykime visus popierius“, – rėžiu, nes oi kaip pikta. Man sako, mere, padėsime, nesijaudinkite, tuoj bus technika, tuoj viskas bus. Bet sėdžiu gaisravietėje ant borto, žiūriu į pajuodusius vyrus, išeinančius iš gaisro, jie į mane. Bet žadėtos technikos kaip nėra, taip nėra. Arba bus rytoj, o mums reikia dabar.

Aš vėl imu telefoną į rankas ir skambinu visiems kam tik išmanau, prašau, kad prikeltų savo buldozerininką ar traktoristą, kad paskolintų techniką, kad padėtų“, – rašė N. Cesiulis.

Meras karščiavosi, kad niekas jo gyvenime nemokė, ką daryti, kaip gesinti gaisrą.

„Ir dar pirmą tokį Lietuvoje! Bet, žmonės, čia vyksta neįtikėtini dalykai. Ir mūsų technika jau viduje. Ir patys, be niekieno pagalbos ją gavome dabar! O dabar laikykitės!!! Tikriausiai jaučiate – vėjas pasisuko į Alytų. Neikit į lauką, važiuokite, kur saugiau šiuo metu, saugokite save, vaikus, tėvus, draugus!“, – rašė N. Cesiulis.

Tikina, kad visa reikalinga informacija buvo suteikta

Nors spalio 16 d. naktį užsiliepsnojus padangų perdirbimo gamyklai ilgą laiką buvo skelbta, kad žmonių sveikatai pavojaus nėra, visuomenės sveikatos centro specialistai jau po dviejų dienų tokius teiginius sukritikavo, esą situacija pagražinta, o tose vietose, kurias pasiekė dūmų debesis, pavojus iš tiesų daug rimtesnis.

Tačiau Aplinkos apsaugos ministras Kęstutis Mažeika įsitikinęs, kad komunikacija su gyventojais tinkama buvo nuo pat pradžių, jiems esą buvo suteikta visa reikalinga informacija.

„Kiek aš buvau, nuo pačios pirmos dienos, ne nuo pačio ryto, bet nuo tada, kai buvo paskelbta ekstremali situacija, mūsų specialistai reagavo vieni iš pirmųjų, kad nustatytų oro užterštumo parametrus. Man atvykus, kalbant būtent su meru, su kitais dirbančiais specialistais, tikrai buvo imtasi visų maksimalių priemonių.

Pats atvykau ir mačiau, kad pareigūnai, seniūnaičiai, seniūnai skelbė, kad reikia imtis visų būtinų priemonių. Reikėtų įvertinti tai, kad vakar vakare man būnant prie laboratorijos, kuri nustatinėja taršą, prie daugiabučių namų matosi, kad trečdalis langų yra praverti, žmonės vėdina patalpas, nors gyventojai tiek per radiją, tiek per televiziją, socialinius tinklus buvo informuoti, kad reikia užsidaryti langus ir imtis visų išvardintų būtinųjų priemonių“, – DELFI teigė K. Mažeika.

Paklaustas, ar nemano, kad tokiam žmonių elgesiui įtakos galėjo turėti nuolat skelbiama informacija, kad oro užterštumas neviršija normų ir pavojaus sveikatai nėra, K. Mažeikos tikinimu tokia informacija žmonėms buvo paaiškinta.

„Buvo informuota, kodėl taip yra, nes vėjo kryptis buvo nuo miesto link Pramonės rajono, tačiau vėjo kryptis bet kada gali pasikeiti. Todėl buvo informuota, kad – žmonės, būkite budrūs, nes visos kietosios dalelės yra ore. Jeigu debesis pasislenka į vieną pusę, pasikeitus vėjo krypčiai jis grįžta atgal.

Ekstremali situacija buvo paskelbta ne Lietuvos mastu ir ne Vilniuje. Iš šalies stebint toks vaizdas (kad aktyviai komunikuoti pradėta nuo trečiosios gaisro dienos – DELFI) galbūt ir susidarė, tačiau man būnant Alytuje, įvykio vietoje visas dienas, komunikacijos tikrai pakako. Ekstremalių situacijų taryba nuolat informavo visuomenę apie priimtus sprendimus, apie pasikeitimus“, – kalbėjo ministras.