Mindaugo karūnavimo - Valstybės dienos proga - senamiesčio S.Daukanto aikštėje vykusiose iškilmėse, girgždėdami šarviniais marškiniais - žieduočiais, du kariai, kurių skyduose puikavosi Lietuvos monarchų simbolis - Gedimino stulpai, užėmė vietas abipus stiebo, kuriame plėvesavo istorinė raudona vėliava su Vyčiu.

Tris salves - už Karalių Mindaugą, Lietuvos valstybę ir Vilnių - Lietuvos sostinę - iš istorinės 18-ojo amžiaus patrankos iššovė Kauno karo istorijos klubo prie Vytauto Didžiojo karo muziejaus nariai, vilkintys 18 amžiaus LDK artileristų uniformomis.

Nuskambėjus patrankos salvėms, o Garbės sargybos kuopos kariams pradėjus parodomąją programą, danguje virš Prezidentūros praūžė trys Turkijos karinių oro pajėgų naikintuvai "F-16 Fighting Falcon", kurie dalyvauja NATO sankcionuotoje Baltijos šalių oro erdvės policijos misijoje.

Algirdo epochos ginkluotę, ekipuotę ir aprangą per kelis mėnesius įgyvendintą projektą, remdamiesi archeologiniais ir istoriniais ikonografiniais duomenimis, atkūrė Lietuvos kariuomenės atstovų ir visuomenės aktyvistų darbo grupė, kurioje buvo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino štabo bataliono vadas pulkininkas leitenantas Vidas Eidukas, Vilniaus universiteto profesorius, Archeologijos katedros vedėjas Aleksas Luchtanas, Kultūros paveldo departamento direktorius daktaras Albinas Kuncevičius.

Ginklus nukaldino šios retos specializacijos kalvystės meistrai iš Mažeikių rajono, Algirdas Stankus ir jo sūnūs Mindaugas ir Martynas. Šarvus gamino viduramžių karo istorijos klubo entuziastai iš Kauno Karolis Jankauskas ir Juras Visockis. Senovinius kario drabužius atkurti pasiryžo darbo grupės narė, drabužių modeliuotoja Jolanta Rimkutė.

Projektą kuravo Lietuvos kariuomenės vadas, generolas majoras Valdas Tutkus.

Projekto metu buvo atkurtas 14 amžiaus kario šarvų komplektas: kalavijas, kovinis peilis, kovinė ietis, kovinis kirvis, pėstininko skydas, šalmas, dilbių, alkūnių, pečių, kelių, blauzdų apsauga, taip pat šarviniai marškiniai, vadinami žieduočiu, šarvinis žieduočio kapišonas, pošarvis, kita.

Ginklai ir apranga atkurti remiantis iki šių dienų išlikusiais istoriniais šaltiniais. Nukaldintas naujas kalavijas yra atitikmuo Vytauto Didžiojo karo muziejuje saugomo 13 amžiaus Desiukiškių kalavijo, rasto 1986 metais Raudonėje (Jurbarko rajonas).

14-ojo amžiaus LDK karių aprangoje gausu unikalių elementų, kuriuos vėliau perėmė kai kurios kitos šalys.

Neišliko unikalios konstrukcijos Lietuvos karių skydų, kurie buvo šiek tiek siaurėjantys į apačią, jų viduryje buvo smūgius sušvelninantis išgaubimas. Skydai buvo gaminami iš medžio ir aptraukiami specialiai apdorota oda.

LDK karių galvas saugojo šalmai, kurie skyrėsi nuo paplitusių kitų šalių kariuomenėse.

Lietuvių kalavijų garda (plaštaką nuo slystančio kirčo apsaugantis skersinis) buvo lenkta, platėjanti į galus, papuošta ornamentais. Lietuviai buvo taip pat ginkluoti ietimis, dviejų tipų kirviais ir peiliais.

Lietuvių karių kūnus saugojo šarviniai grandininiai marškiniai - žieduočiai.

Lietuviškų šalmų ir skydų autentiškų atvaizdų istorikai aptinka Vakarų Europoje esančiose freskose ir kituose šaltiniuose. Ginklų ir šarvinių marškinių yra aptikę archeologai.