„Konstitucinis teismas visada priima teisingus sprendimus. Juos toliau reikia įgyvendinti. Aš tikiu, kad Seime bus balsuojama už Konstitucinio teismo išvadas, nepaisant to, kad tos išvados liečia kai kurias ir dabar Seime atstovaujamas partijas. Aš siūlysiu mūsų frakcijai Seime balsuoti vieningai už Konstitucinio teismo išvadose matytus veiksmus“, - po pirmadienio Vyriausybės pasitarimo kalbėjo A. Kublius.

Žurnalistams pasidomėjus, ar premjero nuomone Z. Vaigauskas ir toliau gali dirbti Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK), A. Kubilius atsakė: „Kiek aš suprantu, Vyriausiosios rinkimų komisijos įstatymas numato, kad Konstituciniam teismui priėmus tokias išvadas, kokios buvo priimtos šeštadienį, kuriose buvo įvertinta, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos kai kurie sprendimai, neįvertinant grubių Rinkimų įstatymo pažeidimų, visiškai netinkami, Seimas turi priimti nutarimą dėl VRK įgaliojimų nutraukimo“. Tačiau konkretaus komisijos pirmininko likimo premjeras nekomentavo.

DELFI primena, kad Konstitucinis Teismas šeštadienį paskelbė išvadą, kad galutiniai Seimo rinkimų rezultatai daugiamandatėje rinkimų apygardoje buvo patvirtinti teisėtai, tačiau Seimo rinkimų įstatymui prieštarauja Darbo partijos kandidatų Živilės Pinskuvienės, Jolantos Gaudutienės, Jono Pinskaus, Vytauto Griciaus, Viačeslavas Ždanovičius galutinis vietos nustatymas po rinkimų.

Iš Konstitucinio Teismo paminėtų penkių Darbo partijos narių į Seimą pateko Ž. Pinskuvienė, J. Pinskus bei J. Gaudutienė, tad jie negali būti laikomi išrinktais Seimo nariais.

Konstitucinio Teismo teisėjai taip pat priėjo prie išvados, kad vienmandatėje Biržų-Kupiškio apygardoje padaryti pažeidimai prieštarauja Seimo rinkimų įstatymui.

Konstituciniam Teismui paskelbus išvadą galutinis sprendimas persikelia į Seimą – parlamentas turės nustatyti tikruosius rinkimų rezultatus, tai yra nustatyti, kas iš Darbo partijos gali būti laikomi išrinktais Seimo nariais. Biržų-Kupiškio apygardos atveju Seimas turės arba nustatyti rinkimų laimėtoją, arba paskelbti rezultatus negaliojančiais.