Gyvenimo įgūdžių pamoka


Istorijos mokytojos Auksės Michailinaitės teigimu, gyvenimo įgūdžių pamokoje telpa viskas, kas įdomu ir svarbu jaunam žmogui.

„Į ją įtraukti visi tie dalykai, kurie yra šiuolaikiniam vaikui svarbūs, tai yra sveikata, emocijų valdymas ir visi kiti dalykai, kurie, kuo anksčiau išmokstami, tuo lengviau gyvenime bus“, – teigė ji.

Gyvenimo įgūdžių pamoka vyksta kartą per savaitę. Ką kalbėti vaikams, 30 procentų pamokų mokytoja pasirenka pagal save, bet vaikai gali klausti ir to, kas jiems įdomu. Pavyzdžiui, apie lytinius santykius.

„Jie paklausia mokytojo: ką jūs manote apie homoseksualias poras? Tu atsakai, nors tau tai nėra net pagal programą. Tu reaguoji, nes, galbūt, su tuo klausimu žmogus jau gyvena kurį nors savo gyvenimo etapą ir labai nori gauti kitokį atsakymą arba patvirtinimą, kad viskas gerai, taip ir turi būti“, – dalijosi istorijos mokytoja.

Mokytojams kalbėti apie lytiškumą – normalu, o politikams – tabu


Dalis Seimo narių piktinasi, kad naujoje pamokoje vaikai bus mokomi pasigaminti priemonių saugiam seksui. Dėl to valdantieji net išsikvietė pasiaiškinti Švietimo ministeriją.

„Manau, kad penktos klasės mokiniai, iš tiesų, yra dar tas amžius, kai dar yra ženkliai per anksti pateikinėti tokio pobūdžio informaciją, kuri yra tame viename metodinės literatūros sąraše, kuris rekomenduojamas mokytojams, kaip naudotis, dėstant tą discipliną“, – savo įžvalgomis dalijosi Seimo narys (DP) Andrius Mazuronis.

Andrius Mazuronis

Aistrų bangą kelia lytiškumo ugdymo praktinis gidas, kuris įtrauktas mokytojams į papildomos literatūros sąrašą. Ten yra ir paaiškinimai, kuriuos žino net ir ne kiekvienas suaugęs, pavyzdžiui, kaip pasigaminti barjerinę plėvelę oraliniam seksui.

„Jeigu tokios metodinės priemonės būtų orientuotos į prostitučių švietimą lytinį – aš tikrai nekelčiau jokių klausimų, bet vaikų lytiškumo ugdymą ir jų lytinį švietimą reikėtų pradėti nuo šiek tiek kitų dalykų, o ne nuo tokių drastiškų ir, iš esmės, skatinančių žmonių smalsumą“, – teigė Seimo narė (MG) Agnė Širinskienė.

Ministerija tokią medžiagą mokytojams skaityti rekomenduoja, nes esą vaikai – klausia visko.

„Nebūtinai apie jūsų minimą barjerinę plėvelę, bet įvairių klausimų mokiniai išgirsta, pamato ir, patikėkite manimi, mokiniai kalba įvairiomis temomis ir reikia, kad mokytojas būtų pasiruošęs atsakyti į bet kokios srities klausimą“, – teigė Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius.

Bet, kad mokytojai gaus tokią medžiagą, nesitikėjo net ir patys literatūros rengėjai. Jie praktinius patarimus rašė su jaunimu dirbantiems specialistams, o ne mokytojams ir ne ugdymo procesui, o konsultacijoms.

„Tikrai nebuvo orientuotasi į mokytojus. Pagrindinis tikslas gido buvo suteikti kuo daugiau moksliškai pagrįstos informacijos specialistams, pas kuriuos ateina jauni žmonės ir, kad tie specialistai galėtų labai efektyviai ir kokybiškai konsultuoti jauną žmogų“, – teigė Jaunimo reikalų agentūros vadovas Jonas Laniauskas.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras R. Skaudžius problemos tokiame gide, panašu, nemato.

„Medžiaga mokytojui gali būti labai įvairi. Gali būti net ir iš internetinės svetainės informacija ar iš laikraščio, ar iš žurnalo“, – teigė jis.

Ramūnas Skaudžius

Širvintų rajono merės sprendimas – griežtas


Širvintų rajono merė Živilė Pinskuvienė apsisprendė, jog jos rajone pamokėlių apie seksą – nebus.

„Širvintų rajono tėvelius galiu visus nuraminti ir patikinti, kad tikrai bus mokomi vaikai tų tradicinių, pagrindinių vertybių, bet tikrai nėra, kad meilė tarp dviejų moterų ar tarp dviejų vyrų yra labai gražu, labai gera ar labai madinga“, – LNK žinioms teigė ji.

Živilė Pinskuvienė

Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos direktorius Rimantas Remeika pateikė ir savo poziciją.

„Ar galima ją uždrausti? Galima literatūrą išimti, iš viso sudeginti knygas, bet, aš nemanau, kad tai yra verta“, – teigė jis.

Politikai ragina ministeriją išbraukti lytiškumo gidą iš literatūros sąrašo mokytojams, kol jo neuždraudė pavienės savivaldybės.

„Tą kūrinį iš metodinės informacijos turi išimti“, – teigė A. Mazuronis.

Vieša ministerijos konsultacija


Trečiadienį ministerija surengė viešą nuotolinę konsultaciją mokytojams ir tėvams. Šie galėjo klausti visko apie naują pamoką, o, jei kiltų daug triukšmo dėl lytinių santykių medžiagos, ministerija sako, kad jos gali ir nebelikti.

„Tikrai galėsime svarstyti būtent šį siūlymą, dėl peržiūrėjimo rekomenduojamos literatūros sąrašo“, – teigė Švietimo, mokslo ir sporto viceministras R. Skaudžius.

Kaip buvo teigiama LNK žiniose, gyvenimo įgūdžių pamokos vyksta penktų-aštuntų klasių mokiniams.

Visą reportažą galite rasti LNK portale: