Netrukus sukaks 5 mėnesiai, kai Nacionalinės sveikatos tarybos nariui, Lietuvos bioetikos komiteto prie Sveikatos apsaugos ministerijos nariui ekspertui, kunigui A. Narbekovui užtrenktos Seimo SRK durys. Susirūpinę, kad Lietuvos Vyskupų konferencijos į šį komitetą deleguotas kunigas nebegali dalyvauti posėdžiuose ir juose pareikšti savo nuomonės, Kauno tikintieji pradėjo rinkti parašus dėl jo „reabilitavimo“. Jie neabejoja, kad dvasininkas pašalintas vien dėl politikų įgeidžių, rašo „Lietuvos žinios“.

LŽ kalbinti parlamentarai taip pat tvirtino maną, kad kunigo pašalinimas iš Seimo SRK posėdžio ir draudimas dalyvauti tolesnėje veikloje vargu ar buvęs protingas išrinktųjų žingsnis. Seimo nariai neabejojo, kad parlamento durys jam turėtų atsiverti jau netrukus. Kad kunigui A. Narbekovui vėl būtų atvertos Seimo SRK durys, pasirašyti kviečia asmenys, prisistatantys kaip Kauno arkikatedros parapijos grupė "Už gyvybę". Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Valentino Stundžio teigimu, „kad konflikto būta, rodo vien tai, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisijoje būtina nagrinėti kunigo išvarymo iš posėdžio klausimą“. Anot Seimo EPK pirmininko, peticijos rengėjams greičiausiai nebereikės teikti parašų parlamento vadovybei, nes labai tikėtina, kad A. Narbekovui Seimo durys atsivers.

DELFI primena, kad kunigas A. Narbekovas Sveikatos reikalų komiteto posėdyje, kuriame buvo svarstomas Gyvybės prenetalinėje fazėje įstatymo projektas, dalyvavo kaip Lietuvos vyskupų konferencijos atstovas. Pradėdamas savo pasisakymą A. Narbekovas pažymėjo, kad kai kam abortų draudimą palaikančių žmonių kalbėjimas yra visiškai nereikalingas ir tas „kai kas“ nenori girdėti, kas bus sakoma. Tačiau, jo teigimu, reikia pradėti kalbėti apie tokį dalyką kaip žmogaus sąžinė ir tuos asmenis, kurie yra įsivėlę į sąžinės konfliktą.

„Reikėtų kalbėti apie tai, kad šiandien vis dar bandoma naudotis sena taktika ir nepasakyti moteriai visos tiesos. Net neabejoju, kad jeigu mes pamatytume, kaip yra daromas abortas, pamatytumėte visą tą medžiagą su nutrauktomis rankomis, kojomis, išskrostais pilvais ir krūtinės ląsta, jūs pamatytumėt, kad ta diskusija pasidarytų labai paprasta. Aš mačiau, ką jūs darėt. Taip, taip. Jūs demonstravote studentams“, - aiškino A. Narbekovas, o fone girdima V. M. Čigriejienė, sakanti, kad negali klausyti tokių kaltinimų.

„Ar aš dariau?“ - klausia V.M. Čigriejienė.

„Jūs darėte. Ir aš galiu tą paliudyti viešai. Toliau galiu pasakyti, kad abortas nėra saugus ir teko matyti situacijų, eiti operuoti moterų po aborto su perforuotomis gimdomis, su perforuotomis žarnomis, kai daromos įvairiausios operacijos, jos luošinamos. Manau, kad tai nėra pagalba moteriai. Visų Bažnyčių nuostata tokia, kad mes privalome pagaliau laikytis elementaraus teisingumo, būti teisingi, nes jeigu kas nors būtų padarę abortą mums, mes čia šiandien nediskutuotume“, - aiškino A. Narbekovas.

Konfliktas toliau būtų gal ir nesivystęs, tačiau sulaukęs progos kalbėti konservatorius Antanas Matulas pasipiktino kunigo nemandagumu. Pasak A. Matulo, besiklausant A. Narbekovo jam net burna išdžiuvo.

Savo ruožtu A. Narbekovas į A. Matulo kalbą atsakė klausdamas, kaip galima mylėti ir gerbti tokius žmones, kurie nepripažįsta to, ką darė blogo.

„Dabar jau kaip kunigas kalbėsiu. Jums nereikėtų pykti dėl to, kad mes laikomės paprastos nuostatos. Man nereikia jūsų atleidimo, bet mes kalbame ir visa Bažnyčia moko: reikia mylėti nusidėjėlį, bet neapkęsti to, ką jis daro. Tol, kol jūs to nepasakote ir darote toliau tą patį, kaip galima jus mylėti ir gerbti?“ - aiškino A. Narbekovas.