"Vienas pagrindinių tikslų įsitikinti, užduoti klausimą dėl vieš pirkimų reikalavimų atitikimo. Ir mūsų tikslas pamatyti, ar išties tai kas nupirkta ir sumontuota atitinka paramos sutarties sąlygas ir technines dokumentacijas", - teigia Rasa Budbergytė, Lietuvos atstovė Europos audito rūmuose.

Aplinkos ministerija ir miškininkai neneigia, kad įrangą pirko brangiai, tačiau kai auditoriams paaiškino kodėl, šiems klausimų nebekilo.

"Kaina ne vienintelis dalykas. Mes saugome milijardinį visuomenės turtą ir nupirkus pigesnę įrangą, ir pasirodys, kad jei ji neveikia miškų sąlygoms ir nėra pritaikyta Lietuvai mums bus didesnė žala", - sako Gintaras Visalga, generalinio miškų urėdo pavaduotojas.

"Audito rūmai patikrino, pirmasis įspūdis kiek girdėjau R. Budbergytės, kad taip buvo nerimas, ji atvyko apžiūrėjo ir tas nerimas sklaidosi. Jei būtų kažkokių pažeidimų, tai žiūrėsim kas dėl to kaltas", - teigia Gediminas Kazlauskas, aplinkos ministras.

Miškininkų pirkinį vėl tirti pradėjo ir Viešųjų pirkimų tyrimo tarnyba. Anksčiau savo tyrimą ji buvo sustabdžiusi, tačiau dabar gavo naujos informacijos.

"Paaiškėjo naujų faktų, kurių anksčiau tarnyba nežinojome. Kol kas nenoriu atskleisti, kad informacija nepasklistų, tačiau galiu pasakyti, kad VPT kreipėsi ir į užsienį, ir tam tikras kitas institucijas, kad pateiktų tam tikrą informaciją", - sako Žydrūnas Plytnikas, Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas.

Tikrintojai įtaria, kad miškininkai milijonus išleido pirkdami įrangą kuri pritaikyta ne miškams, bet miestams stebėti. Jei tai pasitvirtins, daugiau nei 40-ies milijonų litų vertės konkursas bus neteisėtas ir pinigus gali tekti grąžinti.