Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė laidoje Delfi diena daugiau papasakojo apie galimybių pasą ir testavimą, kaip tai atrodys.

„Visų pirma, reikėtų pasakyti, kad šiandien Vyriausybė vieningai pakeitė karantino nutarimą, kuriuo įteisino galimybių pasą, jis įsigalios gegužės 24 dieną ir tai reiškia, kad iki tol daugybė techninių klausimų bus atsakyta, taip pat ir dėl testavimo. Tačiau kelis dalykus galiu pasakyti jau šiandien.

Mes testavimo elementą organizuosime per savivaldybes, kurios geriausiai organizuoja tai, nes organizuoja ir vakcinaciją, o dabar – ir testavimą. SAM pasirūpins, jog būtų galima ir registraciją, ir testus turėti savivaldybių punktams. Taip bus galima pasidaryti testą.

Iš anksto tiesiai šviesiai pasakysiu – žmogiškieji resursai riboti, todėl testavimo punktų bus ribotas skaičius, bet iš esmės sprendimas yra toks, kad sudarome galimybę žmonėms pasidaryti testą; jeigu kas nors nenori laukti eilėje, galės jį darytis privačiai ir dalyvauti galimybių paso schemoje“, – sako ministrė.

Anot jos, svarbiausia, kad būtų punktų.

„Mes klausimus sprendžiame kiek kitokius – nėra ribotas testų skaičius, tačiau bus ribotas skaičius vietų. Daliai savivaldybių galbūt lengviau seksis, daliai bus sunkiau, bet iš esmės tikslas – užtikrinti galimybes visoje Lietuvoje testuotis. Svarbiausia – ne kaip apriboti testų kiekį, o kaip suorganizuoti testavimą su SAM ir savivaldybėmis, kad tų punktų būtų“, – sako ministrė.

„Būtent iki 24 dienos bus pateiktas visas žemėlapis, kaip atrodys testavimo infrastruktūra, labai svarbu, jog kol kas įteisinome, kad testas galios 24 valandas, neatmetu, kad pagerėjus situacijai testas galėtų galioti 48 valandas. Taip pat labai svarbu pabrėžti, kad pats testas nesuteikia imuniteto, jį suteikia vakcina, bet, norėdami įtraukti kuo didesnę dalį žmonių į veiklas, testo elementą įtraukėme, ir tai yra labai svarbu“, – sako A. Armonaitė.

„Visą detalią informaciją, kaip atrodys prisijungimai, pateiksime pranešimuose atskirose spaudos konferencijose“, – pridūrė ministrė.

Paklausus, ką svarbiausia žinoti apie galimybių pasą tiems, kurie jau persirgo, ministrė tikino, kad bus remiamasi imunologų išaiškinimu.

„Galimybių paso schemoje dalyvauja žmonės, kurie įgijo imunitetą, jei po ligos praėjo ne daugiau kaip 180 dienų, – dabar yra numatyta. Būtent toks yra imunologų išaiškinimas, kuriuo vadovaujamės. Tai įtraukta į karantino nutarimą.“

Kada galima dalyvauti naudotis galimybių pasu?

Ministrė taip pat patikslino dėl terminų po to, kai pasiskiepijama skirtingomis vakcinomis, ir kada žmonės gali naudotis galimybių pasu.

„Jeigu buvo pasiskiepyta „AstraZenecos“ pirma vakcina, praėjus keturioms savaitėms jau galima naudotis galimybių pasu. Analogiškai ir po antros dozės. Labai svarbu pasakyti, kad jeigu nepasiskiepijama antra doze, tai tada ir galimybių paso galimybių nebelieka, kalbant apie „AstraZenecą“. Kalbant apie „Johnson & Johnson“ vakciną, po jos turi praeiti keturios savaitės, o po „Modernos“ ir „Pfizer“ turi praeiti viena savaitė po antros dozės.“

Paklausus, kiek ilgai gali galioti toks galimybių pasas, ministrė tikina, kad tikisi, jog galimybių pasas bus laikina priemonė.

„Aš asmeniškai manau, kad tai turėtų būti laikinas sprendimas, kol sėkmingai būsime vakcinuoti, tada galėsime atšaukti karantiną, tačiau matome, kad turime daug atvejų, daugiau nei tūkstantį, ir vasaros pradžia gali būti sudėtingesnė, todėl visiškų atlaisvinimų dar reikės palaukti, ir galimybių pasas bus instrumentas – naujas karantino etapas. Tikiuosi, jog galimybių pasas paspartins vakcinaciją ir bus žmonėms paskata.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (544)