Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų kariai Tarptautinių saugumo paramos pajėgų operacijoje Afganistane tarnauja nuo 2007-ųjų. Misijoje kariai vykdo plataus spektro užduotis, nuo susitikimų su vietos valdžios atstovais, vietinių valdymo ir administravimo klausimų sprendimo iki sukilėlių šalyje neutralizavimo, skelbia Krašto apsaugos ministerija.

Afganistane įgytą kovinę patirtį, išmoktas pamokas, sukauptą informaciją eskadronų kariai perduoda vieni kitiems pratybų metu. Vyksta nuolatinis karių tobulėjimo procesas, auga karių profesionalumas ir pasitikėjimas savo jėgomis. Nuo liepos vidurio misiją Afganistane perėmusioje naujoje „Aitvaro“ pamainoje visi kariai jau turi tarnybos Afganistane patirties.

Pastaraisiais metais Lietuvos kariuomenės Specialiųjų operacijų kariai misijos metu didžiausią dėmesį skiria karinės paramos užduotims. Pagal NATO vadovaujamų ISAF pajėgų planus jau keletą metų atsakomybė už saugumo užtikrinimą Afganistane palaipsniui perduodama šalies pajėgoms. Pabrėžiama Afganistano saugumo pajėgų mokymo ir rengimo svarba. Atitinkamai ir Specialiųjų operacijų eskadrono prioritetai – kuo greičiau perduoti Afganistano nacionalinio saugumo pajėgų kariams visą šalies valdymą, rajono ir gyventojų saugumo užtikrinimą.

Nors ir jauniausia pajėgų rūšis, Specialiosios pajėgos jau yra užsitikrinusios svarią vietą šalies gynybos, tarptautinių operacijų ir taikos meto užduočių atžvilgiu. Sėkmę pajėgoms garantavo specialiąsias operacijas vykdžiusių atskirų Lietuvos kariuomenės padalinių sujungimas į atskirą, vientisą pajėgų rūšį – Specialiųjų operacijų pajėgas.

Siųsdama į Afganistaną Specialiųjų operacijų pajėgų karius, Lietuva prisideda prie NATO bendros saugumo politikos. Tai stiprina tiek Lietuvos, tiek tarptautinį saugumą.