„Tai yra pirmas kartas, kada aš girdžiu, kad iš viso toks dalykas vyko, nes aš asmeniškai neturėjau jokio įrodymo ar nujautimo, kad esu sekamas ar renkama medžiaga apie mane. Kai jūs man paskambinote, tai buvo pats pirmasis atvejis, kai sužinojau, kad tokia medžiaga yra surinkta“, – LNK Žinioms sako V. Adamkus.

KGB dokumentuose Adamkus minimas ne atskiroje byloje, o specialiame fonde, kuriame daug KGB dominusių išeivių.

Primename, kad paaiškėjus faktui, kad prezidentas Gitanas Nausėda buvo Komunistų partijos narys, jis teigė, kad nėra bendravęs su KGB pareigūnais nei dėl 1990 metų stažuotės Vokietijoje, nei kitu metu. Ketvirtadienį jis viešai paaiškino kelionės į Vokietiją aplinkybes ir pasidalino archyvinės bylos, kurioje aprašoma ši kelionė, nuotraukomis.

„Šiandien sulaukiu naujų klausimų – dėl stažuotės Vokietijoje (lyg apie ją visi būtų sužinoję tik vakar), apie tarnybą armijoje.

Atsakysiu. Nes slėpti neturiu ko.

Vokietijoje, Manheimo universitete, studijavau 1990-1992 m. Dėl stažuotės bendravau tik su Lietuvos švietimo ministerijos darbuotojais ir Manheimo universiteto atstovais. Su KGB pareigūnais nei stažuotės Vokietijoje, nei kokiais kitais klausimais bendravęs nesu.

Garsioji „byla K-18“, kuri, matau, tampa naujų insinuacijų pagrindu, yra Ypatingajame archyve ir prieinama visiems. Joje yra du 1990 m. sausio 15 d. anketos lapai (matyt, vieno lapo dvi pusės), kuriuose sudėtos institucijų vizos, kad galiu išvažiuoti stažuotei į Vokietiją.

Anketa pildyta man nedalyvaujant – užklausą atsiuntė Švietimo ministerija, kas ir parašyta lape. Manau, bet kas gali nueiti ir ją patikrinti. Jei kam vargti nesinori – įdedu tuos lapus čia. Skaitykite, nagrinėkite. Dar kartą kartoju – aš slėpti neturiu ko“, – feisbuke aiškino prezidentas.

Teigia, kad armijoje netarnavo

Tuo pačiu šalies vadovas nurodė atsakysiantis ir į klausimus dėl tarnybos sovietų armijoje. Jis tikino, kad armijoje netarnavo.

„Karinėje įskaitoje, be abejo, buvau, kaip ir visi to meto jaunuoliai. Armijoje netarnavau, nes vaikystėje lėkdamas dviračiu patyriau sunkią vidaus organų traumą (apie tai, beje, rašyta) ir buvau pripažintas netinkamu rikiuotės tarnybai.

Sveikatą profilaktiškai tikrinuosi kasmet. Dėkui Dievui – ji gera, leidžia sėkmingai atlaikyti darbo krūvį ir stresą, ir galvoti apie ateitį. Nors, suprantu, būtent tai ir sukelia daugiausia erzelio“, – pažymėjo G. Nausėda.

Primename, kad praėjusią savaitę žurnalistas Dovydas Pancerovas paskelbė, kad prezidentas Gitanas Nausėda 1988 metais įstojo į Lietuvos komunistų partiją.

Prezidentūra patvirtino paviešintus faktus ir pareiškė, kad G. Nausėda, prasidėjus Sąjūdžiui, Komunistų partijos veikloje nedalyvavo.

G. Nausėda išplatintame komentare žiniasklaidai pripažino, kad stojimas į partiją buvo jo jaunystės klaida.

Kandidatuodamas į prezidentus jis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) anketoje neatsakė į klausimą, kokios partijos, politinės organizacijos nariu yra arba buvo. Anot Prezidentūros, šis klausimas buvo neprivalomoje užpildyti anketos dalyje.

Aiškindamas atskleistų faktų apie jo narystę Komunistų partijoje aplinkybes, G. Nausėda buvo prakalbęs apie jo atžvilgiu vykdomą „politinę medžioklę“. TV3 televizijai šalies vadovas teigė, kad artėjant 2024 m. prezidento rinkimams jo kritikai vykdo prieš jį nukreiptas „tam tikras akcijas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)