„Buvo pateikti keturi ultimatyvūs reikalavimai, niekas nepasikeitė. Ir matau, kad premjeras tiesiog veda koaliciją į griūtį arba bėga tiesiog nuo atsakomybės. Nieko nėra niekam pažadėta“, - DELFI sakė A. Čaplikas.

Pasak jo, konservatorių iškelti reikalavimai – atstatydinti R. Palaitį, grąžinti jo atleistus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadus į darbą, nutraukti konkursą FNTT vadovo vietai užimti ir reorganizuoti FNTT – nėra nė iš tolo panašūs į koalicijos problemų sprendimą.

„Tai yra ne sprendimas. Tai yra tik tolimesnis konflikto kėlimas. Tai yra bėgimas nuo energetinės atsakomybės“, - tęsė A. Čaplikas.

LiCS siūlo konservatoriams atsisakyti savo ultimatumo

Paklaustas, ar LiCS svarsto galimybę trauktis iš valdančiųjų gretų ir atšaukti visus keturis savo ministrus, taip privedant prie Vyriausybės įgaliojimų nutrūkimo, politikas teigė duodantis A. Kubiliui laiko.

„Mes laukiame premjero sprendimo. Mes tikrai niekur nesiruošiame trauktis. Esame pasiryžę toliau dirbti konstruktyviai, norime toliau dirbti ir kviečiame visus politikus atsikvošėti“, - sakė pašnekovas.

DELFI pasiteiravus, kokio būtent premjero sprendimo laukia LiCS, partijos vedlys buvo lakoniškas: „Ar jis nusiteikęs dirbti, ar ne – viskas premjero, konservatorių rankose“.

„Manau, kad jie turi pasitraukti nuo tų savo keturių ultimatyvių reikalavimų“, - pridūrė A. Čaplikas. Konkretaus termino, per kurį premjeras ir jo partija gali pakeisti savo nuomonę, liberalcentristai esą nenustatė ir tiesiog lauks koalicijos partnerių tolesnio žingsnio.

Anot jo, pokalbiuose dėl koalicijos ateities, kuriuos kalbėdamas apie pažadus atstatydinti R. Palaitį mini A. Kubilius, dalyvavo ir Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis. Pastarasis esą taip pat negirdėjo jokio LiCS lyderio pažado pakeisti vidaus reikalų ministrą.

„Tarp kitko, tuose pokalbiuose, apie kuriuos premjeras šneka, dalyvavo ir E. Masiulis. Jis irgi girdėjo. Mes kalbėjome apie galimybę išeiti iš krizės ir toliau žygiuoti į priekį – apie energetinius projektus, apie tai, kas mūsų laukia. Ir kad politinės smulkmenos netrukdytų mums žygiuoti į priekį“, - pokalbių turinį trumpai nušvietė A. Čaplikas.

Pasak jo, premjero pareiškimai apie susitarimą dėl R. Palaičio pasitraukimo buvo tarsi žaibas iš giedro dangaus. „Kažko aš politikoje pradedu nebesuprasti“, - reziumavo LiCS lyderis.

E.Masiulis: oficialių susitarimų dėl R.Palaičio pasiekta nebuvo

Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis, paklaustas, ar kuriame nors A. Kubiliaus, A. Čapliko ir jo susitikimų išties buvo sutarta dėl vidaus reikalų ministro R. Palaičio pasitraukimo, buvo nekonkretus, tačiau patvirtino, jog oficialių susitikimų pasiekta nebuvo.

„Ne vienas pokalbis yra vykęs ir vyksta toliau, bet aš laikausi nuostatos, kad nekomentuosiu koalicijos partnerių santykių aiškinimosi. Tai buvo koalicijos vadovų pokalbis, kuriame buvo aptarinėjami patys įvairiausi scenarijai ir kadangi jokių oficialių susitarimų nėra pasiekta, kalbėti apie kažkokias detales aš atsisakau. Jokių oficialių susitarimų nebuvo pasiekta, buvo aptarinėjami įvairūs scenarijai, kuriuose buvo minimas scenarijus dėl vidaus reikalų ministro atsistatydinimo“, - teigė E. Masiulis.

Pasak jo, krizė užsitęsė pernelyg ilgai, todėl jeigu abu koalicijos partneriai greitai nepriims bet kokio sprendimo, liberalai atsisakys „murkdytis šioje situacijoje“ ir koalicijos sutartis turės būti nutraukta.

DELFI primena, jog aistros koalicijoje dar trečiadienį atrodė aprimusios: Vyriausybė sutarė dėl FNTT pertvarkos, R. Palaitis užsiminė, kad tokiu atveju greičiausiai stabdys konkursą FNTT vadovo pareigoms užimti, tačiau buvusių vadovų Vitalijaus Gailiaus ir Vytauto Giržado į darbą negrąžins.

Tačiau padėtis iš esmės pasikeitė po konservatorių prezidiumo posėdžio. Iš pradžių pasigirdo A. Kubiliaus pareiškimai apie susitarimą dėl R. Palaičio pasitraukimo, vėliau LiCS pateikti keturi konservatorių reikalavimai, kurių neįgyvendinus esą bus pereita prie mažumos vyriausybės.