"Dar kartą kreipiuosi į kolegas konservatorius baigti viešumoje rietenas ir aiškintis santykius. Ne kartą prašiau Andriaus Kubiliaus skubiai sukviesti koalicijos politinę tarybą išsiaiškinti santykių. Primenu, kad šis skandalas susijęs su 1 mlrd. litų, su "Snoru", su žmonių problemomis. Laikas pradėti dirbti", - trečiadienį žurnalistams sakė A.Čaplikas.

Taip jis komentavo anksčiau Seimo pirmininkės konservatorės Irenos Degutienės Žinių radijui pasakytus žodžius, kad premjerui gali tekti priimti sprendimą dėl darbo su vidaus reikalų ministrui Raimundu Palaičiu.

"Kodėl turi pasikeisti ministras? Už tai, kad jis veikė pagal Lietuvos Respublikos įstatymus? Už tai, kad jis vykdė tai, ką privalu vykdyti ministrui? Kokie priekaištai išsakyti ministrui?" - retoriškai klausė A.Čaplikas.

Klausiamas, ar pareiškus nepasitikėjimą ministru, liberalcentristai paliktų Permainų koalicija, politikas kartojo nebenorįs "aiškintis santykių viešumoje".

"Nebenoriu daugiau aiškintis santykių per žiniasklaidą, noriu ramaus darbo. Manau, ramaus darbo reikia ir pačiai FNTT, VSD", - teigė liberalcentristų lyderis.

Trečiadienį I.Degutienė pareiškė, kad "jeigu toliau tokia situacija tęsis, tai, be abejo, premjerui reikės spręsti, ar jis gali toliau dirbti su tokiu ministru". Anot jos, savo žodį gali tarti ir Seimas, nes tokia situacija yra nenormali.

Pasak I.Degutienės, remiantis Konstitucija, ministrai yra pavaldūs premjerui, o pastarasis atstovauja Vyriausybei ir vadovauja jos veiklai.

Anot jos, valdančios koalicijos partneriai liberalcentristai, delegavę R.Palaitį į ministro postą, turėtų "baigti visus skandalus".

"Jeigu liberalcentristai nepolitikuoja, o nori, kaip jie viešai sako, dirbti valstybei ir baigti visus šituos skandalus, tai tą reikia ir padaryti", - kalbėjo konservatorė.

Įtampa tarp koalicijos partnerių - Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų bei Liberalų ir centro sąjungos - atsirado vidaus reikalų ministrui liberalcentristui Raimundui Palaičiui iš pareigų atleidus Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą.

R.Palaitis teigė pareigūnus atleidęs, kai gavo Valstybės saugumo departamento (VSD) apibendrintą informaciją apie V.Gailiaus ir V.Giržado tyrimų poligrafu rezultatus, ja remdamasis jis panaikino minėtų pareigūnų leidimus dirbti su slapta informacija, o vėliau atleido iš pareigų. Tyrimai poligrafu atlikti dėl informacijos nutekėjimo apie planuojamus teisėsaugos veiksmus dėl banko "Snoras".

Lapkričio mėnesį prieš pat "Snoro" nacionalizavimą dienraštis "Lietuvos rytas", cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, jog taikinys yra "lietuviškas bankas". Daugiau nei trečdalį "Lietuvos ryto" akcijų valdė "Snoras".