Tokią nuomonę A. Čaplikas išsakė šeštadienį vykusiame valdančiosios Liberalų ir centro sąjungos tarybos posėdyje.

„Kažkaip nesinori kurti sąmokslo teorijų, bet tiesiog viską patvirtino tai, kas mums buvo pasakyta, kaip bus. Pagal visą planą, turėjo būti užpultas ministras R. Palaitis. Čia visa laimė ministro R. Palaičio, kad VSD pažymą parašė tą dieną. Jei VSD būtų pažymą parašęs po savaitės, šiandien R. Palaitis būtų apipiltas nuo galvos iki kojų purvu ir būtų pasakyta, kad šitas ministras spręsti tokių klausimų nebegali. Mums tiesiog pasisekė, kad VSD pažymą davė ne pagal jų planą. Mašina jau važiavo: straipsniai spaudoje, apimantys tris-penkis puslapius, kurie fiziškai neparašomi per vieną dieną", - kalbėjo A.Čaplikas.

Vidaus reikalų ministras R. Palaitis vasario 9 dieną pareiškė nepasitikėjimą FNTT direktoriaus pavaduotoju Vytautu Giržadu, nes ir pakartotinio patikrinimo poligrafu, anot ministro, rezultatai pareigūnui buvę nepalankūs.

FNTT vadovui Vitalijui Gailiui atsisakius teikti pavaduotojo atleidimą, ministras tą pačią dieną pareiškė nepasitikįs ir pačiu FNTT direktoriumi.

Vasario 14 dieną ministras panaikino abiejų FNTT vadovų V. Gailiaus ir V. Giržado leidimus dirbti su slapta informacija. Šį savo sprendimą ministras grindė iš VSD gautu raštu, kuriame buvo pateikti apibendrinti patikrinimų poligrafu duomenys. Vasario 15 dieną ministras atleido FNTT pareigūnus iš pareigų. Šie jo sprendimą apskundė teismui.

R. Palaitis šeštadienį BNS patvirtino, jog vasario 14 dienos VSD raštas nėra VSD teikimas. Valstybės ir tarnybos paslapčių įstatymas numato, kad „paslapčių subjektas savo iniciatyva arba Valstybės saugumo departamento motyvuotu teikimu panaikina leidimą dirbti ar susipažinti su įslaptinta informacija".

„Teikimas yra atviras ir tokiu atveju, kai yra teikimas VSD prisiima visišką atsakomybę sau ir mano veikimas tokiu atveju būtų visiškai formalus. Šiuo atveju buvo įslaptintas raštas su pasiūlymu greitai spręsti. Bet sprendimą priėmiau aš, mano iniciatyva, remdamasis tuo raštu, savo asmenine patirtimi, kiek man teko su tais pareigūnais kontaktuoti tos situacijos visos metu", - aiškino R.Palaitis.

Paklaustas, ar su minėtu vasario 14 dienos VSD raštu, kurio pagrindu atleisti FNTT vadovai, buvo supažindinta šalies vadovė, R.Palaitis sakė, jog VSD savo ruožtu galėjo informuoti prezidentę.

„Aš manau, kad prezidentė gauna pažymas tiesiai iš VSD, jai nereikia matyti mano kažkokių raštų. Aš tai tikrai nerodžiau, nes aš tokios teisės neturiu. Šiuo atveju paslapties subjektas yra VSD, jie galėjo parodyti. Bet ar parodė, ar ne - to aš tikrai negaliu pasakyti", - šeštadienį BNS kalbėjo R.Palaitis.

Paklaustas, ar minėtas vasario 14 dienos VSD raštas galėjo būti pateiktas kitiems valstybės vadovams - premjerui ir Seimo pirmininkei, ministras R.Palaitis sakė to nežinąs.

„Vadovai buvo informuoti, mano žiniomis, apie tyrimų poligrafu rezultatus. Man rodos, apie visų, bet negaliu pasakyt, pirmųjų tai tikrai tyrimų", - sakė R.Palaitis.

VSD penktadienį BNS patvirtino, jog visiems valstybės vadovams - prezidentei, Seimo pirmininkei ir premjerui bei su tyrimu susijusių institucijų - vidaus reikalų ministerijos ir finansų minsterijos vadovams buvo pateiktas vienodas raštas praėjusių metų gruodžio mėnesio pabaigoje, kuriame informuota apie pirmųjų VSD atliktų patikrinimų poligrafu rezultatus.

Vėliau buvo atliekamas pakartotinis FNTT pareigūnų patikrinimas poligrafu, kurį atliko Antrasis operatyvinių tyrimų departamentas prie Krašto apsaugois ministerijos.

Visų patikrinimų rezultatai buvo apibendrinti vasario 14 dienos VSD rašte, kuris teiktas, kaip patvirtino VSD, tik vidaus reikalų ministrui R. Palaičiui.

Valstybės vadovams VSD šio rašto neteikė, jis buvo adresuotas tik paslapčių subjekto vadovui R. Palaičiui. Ministras šio VSD rašto šiuo metu sako taip pat negalįs pateikti valstybės vadovams, nes tai galima padaryti tik su valstybės paslapčių subjekto - VSD - sutikimu.

Ir prezidentės, ir Seimo pirmininkės, ir premjero atstovai BNS šią savaitę patvirtino iš VSD gavę vieną gruodžio pabaigoje teiktą raštą apie atliekamą tyrimą dėl informacijos nutekėjimo apie banką „Snoras".

Pirmadienį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko „Snoras" veiklą, neteisėto atskleidimo.

Lapkričio mėnesį prieš pat „Snoro" nacionalizavimą dienraštis „Lietuvos rytas", cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, jog taikinys yra „lietuviškas bankas". Daugiau nei trečdalį „Lietuvos ryto" akcijų valdė „Snoras".

V. Gailius ir V. Giržadas kategoriškai neigia, kad jie gali būti susiję su informacijos nutekinimu.