Apie tai A. Čaplikas pareiškė šeštadienį vykusiame neeiliniame bendrame „prisikėlėlių“ ir liberalcentristų suvažiavime, kuriame buvo galutinai patvirtintas partijų susijungimas.

Kaip žinoma, pirmoji mokesčių reforma vyko 2008-ųjų pabaigoje ir yra vadinama „naktine“, mat dėl skubos teisės aktai buvo keičiami net naktimis.

„Kitą savaitę (...) vyks nuolatiniai susitarimai tarp socialdemokratų, „darbiečių“ ir konservatorių – vien tik tam, kad mūsų protingas balsas tiesiog būtų ištrintas. Aš neįsivaizduoju, kaip pasibaigs kita savaitė, aš neįsivaizduoju, kuo pasibaigs ta vadinamoji mokesčių reforma Nr. 2, bet tikrai, patikėkite, joje bent mes antrąkart tokioje beprotiškoje nedalyvausime ir neprisiimsime atsakomybės“, - suvažiavime kalbėjo A. Čaplikas, bet nepatikslino, ar partijos nedalyvavimas vykdant reformą reikštų pasitraukimą iš valdančios koalicijos.

Liberalcentristų lyderis ketvirtadienį teigė įtariąs susitarimą tarp konservatorių ir socialdemokratų dėl pervedimų į antrosios pakopos pensijų fondų sumažinimo iki 0 proc. Socialdemokratai paneigė dėl to taręsi su konservatoriais, pastarieji teisinosi techniniais nesklandumais.

Pervedimai į antrosios pakopos pensijų fondus, kai kurių konservatorių nuomone, būtų puikus šaltinis užkamšyti kitų metų biudžeto skylę, ypač jei norima ištesėti pažadą senatvės pensininkams grąžint jų pensijas į iki krizės buvusį lygmenį.

Tačiau A. Čaplikas sako, kad liberalcentristai nepritars visiškam pensijų grąžinimui į prieškrizinį lygmenį, nepalaikys pervedimų į antrosios pakopos pensijų fondus sumažinimui nuo 2 proc. iki 0 proc. bei neparems nekilnojamojo turto ir automobilių apmokestinimo, nors sako, kad protingi vadinamosios prabangos mokesčiai būtų teigiamas dalykas.

Anot politiko, senatvės pensijos turi būti grąžinamos tik iš dalies, nes dirbančių žmonių skriausti taip pat negalima. Maža to, jo nuomone, automobilių ir kiti panašūs mokesčiai neturėtų būti nukreipti į eilinius dirbančius žmonės.

„Neapmokestinti nekilnojamojo turto ir automobilių, nes šis mokestis į valstybės biudžetą patektų tik 2013-ais metais, be to, net nepaskaičiuota, kiek atseitų tokių mokesčių administravimas. Tokia mūsų pozicija“, - sakė A. Čaplikas.

„Galime pritarti prabangos mokesčiui, bet tik tokiu atveju, jeigu jis bus padarytas taip, kad netyčia mes vėl neapmokestintume vidutiniškai gyvenančio, normaliai dirbančio žmogaus, nenaikintume vidurinio sluoksnio. Taip prabangos mokesčiams, bet protingiems“, - sakė politikas, nors nepatikslino, ką reiškia „protingi prabangos mokesčiai“.

DELFI primena, kad Finansų ministerijai sumažinus kitų metų Lietuvos ūkio augimo prognozes, Vyriausybė suskato ieškoti papildomų pajamų bei mažinti išlaidas. Kol kas valdantieji susitarė 4 proc. apkarpyti valstybės sektoriaus išlaidas, tik iš dalies sugrąžinti anksčiau sumažintas senatvės pensijas, dalį lėšų gauti sumažinus „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidas.

Konservatoriai, be kita ko, siūlo įvesti vadinamuosius „prabangos“ mokesčius: apmokestinti neva brangų nekilnojamąjį turtą, galingus automobilius bei indėlių palūkanas.