A. Gelūnas yra minimas kaip asmuo, galintis tapti gelbėjimosi ratu dabartinei Vyriausybei, siekiančiai atsikratyti koalicijos partnerių liberalcentristų. Jeigu valdantieji atstatydintų visus keturis LiCS ministrus, Vyriausybei iš naujo tektų gauti įgaliojimus Seime, tad A. Gelūnas buvo svarstomas kaip ministras, kuris galėtų likti Vyriausybėje, jeigu LiCS būtų priversta trauktis.

„Aš buvau pareiškęs pageidavimą balotiruotis Kauno Centro vienmandatėje apygardoje ir dabar atsisakau šito ketinimo. Tai yra tai, ką šiandien galiu pasakyti. Šito ketinimo aš atsisakau – Liberalų ir centro sąjungos sąraše ir vienmandatėje apygardoje Kauno centre. Aš nebeketinu kandidatuoti artimiausiuose Seimo rinkimuose, o ateities perspektyvos negaliu šiandien komentuoti, nes suvokiate aplinką ir Vyriausybės situaciją“, - DELFI sakė A. Gelūnas, pridūręs, kad nėra LiCS narys.

Pasak ministro, jis yra pasibaisėjęs Vyriausybės griovimu ir priešrinkiminiu periodu.

„Man kyla apmaudas dėl nebaigtų darbų ir aš noriu atsitolinti nuo politikos šiai dienai. Aš buvau gavęs penktadienį ultimatyvų raginimą iš pono A. Valinsko rašyti atsistatydinimo prašymą, aš jį atmečiau, aš nesutikau atsistatydinti“, - teigė A. Gelūnas.

Paklaustas, kaip elgsis, jeigu siekiant atleisti LiCS ministrus Vyriausybėje jam būtų pasiūlyta likti dirbti toliau, A. Gelūnas teigė, jog tokį pasiūlymą svarstytų.

Liberalų sąjūdis kviečia A.Gelūną likti dirbti Vyriausybėje

Pasirodžius žiniai apie A. Gelūno apsisprendimą nebedalyvauti Seimo rinkimuose su LiCS, valdančiajai koalicijai priklausantis Liberalų sąjūdis pakvietė jį likti dirbti Vyriausybėje.

„A.Gelūno darbą šioje Vyriausybėje vertiname labai teigiamai. Su jo atėjimu į ministrų kabinetą kultūros politikos srityje prasidėjo teigiamos permainos, pamatėme gaivaus oro gūsį", - pirmadienį sakė Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis.

Jis pabrėžė, kad A. Gelūnas teigiamai vertinamas kultūros pasaulyje, yra savo srities profesionalas, todėl turėtų tęsti pradėtus darbus.

A.Čaplikas: valdžia susuko A.Gelūnui galvą

LiCS pirmininkas Algis Čaplikas savo ruožtu apgailestavo, kad kultūros ministras A. Gelūnas vardan ministro portfelio paliko į pareigas jį delegavusią partiją, bei pabrėžė, jog A. Gelūnas, jo nuomone, neišlaikė politinės kultūros egzamino.

„Kultūra – tai ne tik kinas, teatras ir muzika, be jų yra ir asmeninė, politinė kultūra. Apgailestauju, kad nepatyrusiam politikui A. Gelūnui valdžia taip greitai susuko galvą ir jis pritrūko kultūros ir išminties, pasirinkdamas politinio perbėgėlio kelią. Ministras neišlaikė politinės kultūros egzamino“, – sakė A. Čaplikas.

Maža to, pasak A. Čapliko, apie savo sprendimus A. Gelūnas pirmiausia informavo žiniasklaidą, o ne LiCS. Partijos pirmininkas leido suprasti, kad tokį A. Gelūno poelgį laiko nevyrišku.

„Užuot vyriškai pripažinęs, kad persigalvojo ir nori išsaugoti postą, jis visais būdais stengėsi išvengti šio pokalbio su partijos vadovybe“, – stebėjosi LiCS pirmininkas, pridūręs, kad A. Gelūnas buvo ne tik deleguotas į ministrus, bet ir patvirtintas kandidatu Kauno Centro vienmandatėje rinkimų apygardoje, kaip pats to pageidavo.

A. Gelūnas nebūtų pirmas ministras, kuris nepalieka savo pareigų, kai jį delegavusi partija traukiasi arba yra verčiama trauktis iš koalicijos. 2006 m. tuometinė socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė vardan posto Vyriausybėje paliko Naująją sąjungą ir tapo socialdemokratų partijos nare.

DELFI primena, kad liberalcentristų vidaus reikalų ministrui Raimundui Palaičiui atleidus du Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovus Vitalijų Gailių ir Vytautą Giržadą, už juos mūsų stojo konservatoriai, iškėlę liberalcentristams ultimatumą – atstatydinti R. Palaitį, reorganizuoti FNTT, stabdyti konkursą į FNTT direktoriaus pareigas bei grąžinti V. Gailių ir V. Giržadą į darbą.

Liberalcentristai sutiko tik reorganizuoti FNTT, todėl koalicijos partneriams nepasiekus sutarimo konstatuotas koalicijos žlugimas, nors LiCS ministrai dar nėra atstatydinti.