„Manau, kad Ukraina jau yra apsisprendusi, kad artimiausiu metu nebūtų pasirašyta asociacijos sutartis su Europos Sąjunga", - ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Lietuvos Vyriausybės vadovas, komentuodamas Ukrainos Rados sprendimą atmesti visus įstatymų projektus dėl galimybės ekspremjerei Julijai Tymošenko išvykti gydytis į užsienį.

A. Butkevičius tvirtino tokią išvadą darąs remdamasis kai kurių Ukrainos politikų pareiškimais.

„Tokią išvadą darau dėlto, kad pasigirsta tam tikros nuotaikos iš Ukrainos parlamento, kad jie pastaruoju metu pastebėjo tam tikras grėsmes, jeigu jų santykiai pablogėtų su Rusija", - aiškino A.Butkevičius.

„Bet vis tiek esu optimistas ir, manau, kad blaivus protas nugalės", - pridūrė jis.

Paklaustas, ką dar įmanoma padaryti, premjeras teigė, kad Ukrainos parlamentarai galėtų skubiai grįžti vėl prie minėtų įstatymo svarstymo.

„Gal paims ir po pietų sutars, kad grįžta prie įstatymų svarstymo. Bet, aišku, tai jau kraštutinis atvejis", - sakė jis.

D. Grybauskaitė: iki paskutinės minutės viskas priklauso nuo Ukrainos

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigia, kad Ukrainos galimybės pasirašyti Asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimą su Europos Sąjunga priklauso tik nuo pačios Ukrainos paskutinės minutės apsisprendimo.

„Asociacijos sutarties pasirašymas iki paskutinės minutės bus pačios Ukrainos vadovybės rankose“, - sakė D. Grybauskaitė.

Paklausta, kodėl, jos nuomone, Rusija taiko Lietuvai įvairias sankcijas, jeigu viltys dėl Ukrainos sutarties su Europos Sąjunga pasirašymo žlunga, D. Grybauskaitė priminė, kad priežasčių gali būti įvairių – ne tik Lietuvos dėmesys Rytų partnerystės programai.

Kaip žinoma, vežėjų asociacija „Linava“ trečiadienį perspėjo vežėjus, kad ją pasiekė neoficiali informacija, jog Rusijos Federacijos muitinės vėl numato imtis detalaus krovinių tikrinimo.

„Pirmiausia, neskubėkime, kas ką baudžia. Priežasčių galėjo būti įvairių, kaip ir dabar yra įvairių, ne tik pieno atžvilgiu. Ir tai ne tik baudimas dėl Ukrainos, ne tik dėl Rytų partnerystės. O pagrindinis Lietuvos siekis – tapti savarankiška, nepriklausoma. Lietuva nori ir reikalauja, kad su ja elgtųsi oriai ir garbingai visos pasaulio valstybės, tame tarpe ir kaimynai“, - kalbėdamasi su žurnalistais sakė prezidentė.

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį atmetė visus šešis įstatymų projektus, kurie būtų leidę kalinamai ekspremjerei J. Tymošenko išvykti gydytis į užsienį.

ES lyderiai leido aiškiai suprasti, kad Ukraina asociacijos sutartį - pirmą žingsnį narystės link - viršūnių susitikime Vilniuje, kuris vyks lapkričio 28-29 dienomis, galės pasirašyti tik tuo atveju, jei vienokiu ar kitokiu būdu paleis į laisvę J. Tymošenko.

L. Linkevičius: dėl Ukrainos - jokių galutinių išvadų

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sako, kad Europos Sąjunga (ES) dar negali daryti jokių galutinių išvadų dėl asociacijos sutarties pasirašymo su Ukraina, nors šios šalies parlamentas ketvirtadienį neleido kalinamai ekspremjerei Julijai Tymošenko gydytis užsienyje.

"Negalime daryti jokių galutinių išvadų", - BNS sakė L.Linkevičius, situaciją Kijeve pavadinęs "labai dinamišku ir įtemptu procesu".

Pasak ES Tarybai pirmininkaujančios Lietuvos ministro, galutinis sprendimas, ar kitą savaitę Vilniuje bus pasirašyta istorinė sutartis, priklausys nuo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus strateginio apsisprendimo.

"Viskas yra Ukrainos vadovybės ir konkrečiai prezidento V.Janukovyčiaus rankose, labai daug kas priklauso nuo jo lyderystės, nuo jo strateginio apsisprendimo", - telefonu iš Briuselio kalbėjo ministras.

Paklaustas, kokie galimi sprendimo būdai, Ukrainos Radai atmetus įstatymus, kurie būtų leidę J.Tymošenko išvykti į užsienį, L.Linkevičius užsiminė, jog lemiama gali būti ir pačios J.Tymošenko pozicija.

"Nenoriu detalizuoti, yra įvairių variantų. Pačios J.Tymošenko nuomonė taip pat labai svarbi, ir ta nuomonė linkusi į visus kompromisus, kurių reikia. Palaukime, neskubėkime", - kalbėjo ministras.

L. Graužinienė apgailestauja

Loreta Graužinienė
Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė žurnalistams teigė apgailestaujanti dėl Rados veiksmų.

„Tenka tik apgailestauti. Buvo dėta labai daug vilčių į teigiamą Rados sprendimą“, - kalbėjo L. Graužinienė.

Vis dėlto ji teigia dar neprarandanti vilties.

„Kadangi Europos Sąjungos Coxo ir Kwasniewskio misija pratęsta iki viršūnių susitikimo (Vilniuje – DELFI), tai dar reikia tikėtis, kad yra tam tikrų vilčių“, - sakė L. Graužinienė.