LGKT tyrimą pradėjo gavusi nepatenkinto vyro skundą. Pareiškėją papiktino, kad Valentino dienos proga moterys, atvykusios su vyrais, į Druskininkų vandens parką įleidžiamos nemokamai.

Lygių galimybių specialistai Druskininkų vandens parką paprašė pasiaiškinti.

Parkas: anksčiau nemokamai įleisdavome su moterimis atėjusius vyrus

Vandens parko marketingo ir pardavimų vadovė Jūratė Vaitkevičiūtė informavo, kad nuolaidų akcijos ir renginiai organizuojami atsižvelgiant į tam tikras šventes, ilguosius savaitgalius, moksleivių atostogas ir panašiai.

„Šiuo atveju, švenčiant vasario 14-ąją, meilės dieną, lankytojams buvo pasiūlyta nuolaidų akcija „2 už 1” kainą akcentuojant tai, kad apsilankius vandens parke porai – vyrui ir moteriai – vyras mokės už bilietą pilną kainą, o moteris bus įleista nemokamai“, – paaiškino J. Vaitkevičiūtė.

Marketingo ir pardavimų vadovė atkreipė dėmesį, kad prieš kurį laiką organizuota atvirkštinė akcija – atvykus porai ir moteriai perkant bilietą, vyras ėjo į vandens parką nemokamai. „Kadangi tai ne pirma tokia akcija, kai tam tikrai lyčiai yra suteikiamas nemokamas apsilankymas vandens parke ir iki šiol neesame sulaukę skundų/priekaištų, tikimės, kad ši mūsų vykdoma marketinginė akcija nebus palaikyta šiurkščiu lyties diskriminacijos atveju“, – vylėsi J. Vaitkevičiūtė.

Įspėjo ir pagrasino baudomis

Tačiau vandens parko pasiaiškinimai LGKT teisininkų neįtikino. Druskininkų vandens parko administracijos veiksmuose tarnyba įžvelgė tiesioginę diskriminaciją dėl lyties.

Aušrinė Burneikienė
Mat, pagal Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymo reikalavimus, prekių pardavėjas, gamintojas ar paslaugų teikėjas, įgyvendindamas moterų ir vyrų lygias teises, privalo visiems vartotojams taikyti vienodas apmokėjimo sąlygas ir garantijas.

„Paaiškinimai, jog tai ne pirma panaši vandens parke surengta akcija, kai tam tikrai lyčiai yra suteikiamas nemokamas apsilankymas vandens parke, ir kad dėl to anksčiau nebuvo sulaukta skundų, negali būti vertinama kaip svarus pagrindas diskriminacijos dėl lyties veiksmams pateisinti“, – teigiama A. Burniekienės pasirašytoje tarnybos pažymoje.

Druskininkų vandens parkas įspėtas dėl padaryto pažeidimo. LGKT taip pat atkreipė dėmesį, kad už Moterų ir vyrų bei Lygių galimybių įstatymų pažeidimus yra numatytos baudos.