„Be abejo, tai gali turėtų įtakos, nenorėčiau spėlioti, kaip tai paveiks šių metų abiturientus. Bet praėjusių metų abiturientų matematikos pasiekimai buvo geriausi per ketverius metus – išlaikiusių egzaminą buvo apie 84 procentus, buvo labai išaugęs ir šimtukų skaičius – 1,7 procento. Tikrai nedrįsčiau prognozuoti, kokie bus šių metų rezultatai“, – Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ sakė Nacionalinės švietimo agentūros atstovė.

Bandomieji matematikos egzaminą laikė apie 10 tūkstančių abiturientų.

„Balandžio 14–15 dienomis buvo sudaryta galimybė pasitikrinti matematikos žinias, dalyvauti elektroniniame bandomajame elektroniniame matematikos egzamine. Visiems pasirinkusiems matematikos egzaminą, buvo išsiųsti prisijungimai ir per tas dvi dienas jie galėjo spręsti užduotis.

Galutiniame rezultate matome, kad tuo domėjosi didesnis skaičius, bet užduotis atliko per 10 tūkstančių abiturientų – daugiau nei pusė šiandien dalyvaujančių mokinių“, – kalbėjo Nacionalinės švietimo agentūros atstovė.

Bandomajame matematikos egzamine abiturientai galėjo surinkti 22 taškus.

„Kaip ir praėjusiais metais panašiai, galima teigti, kad šiais metais abiturientai vidutiniškai surinko vienu tašku mažiau nei praėjusiais metais, dalyvavę šiame patikrinime. Dar galime pastebėti ir iš praėjusių metų išvadą – tie, kurie dalyvavo šiame bandomajame patikrinime, jie keliais taškais vidutiniškai surinko per egzaminą daugiau balų“, – kalbėjo T. Blaževičienė.

Ji teigė, jog brandos egzaminų sesija einasi sklandžiai.

„Šiandien matematikos egzaminas jau yra penktasis egzaminas, nuo birželio 1–osios, kai vyko lietuvių kalbos ir literatūros egzaminas. (…) Matematikos egzaminas yra populiarus tarp abiturientų, jį rinkosi iš pradžių didesnis skaičius abiturientų, bet šiais metais, nėra paslaptis, abiturientai pasinaudojo galimybe iki kovo 15 dienos kai kurių egzaminų atsisakyti.

Jo atsisakė beveik tūkstantis abiturientų“, – sakė Lietuvos nacionalinės švietimo agentūros atstovė T. Blaževičienė.

Delfi primena, kad matematikos valstybiniame brandos egzamine galima naudotis skaičiuotuvu be tekstinės atminties, t. y. skaičiuotuvu, kurio klaviatūra neturi viso lotyniškojo raidyno ir skaičiuotuvo ekrane gali būti matomos viena arba dvi eilutės, iš kurių viena skirta veiksmui užrašyti, kita – atsakymui pateikti.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidėjo birželio 1 dieną ir truks iki birželio 23 dienos. Šios egzaminų sesijos rezultatai bus paskelbti iki liepos 12 dienos.

Švietimo agentūros duomenimis, brandos egzaminus šiemet iš viso laikys 27 tūkst. 731 bendrojo ugdymo mokyklų ir profesinių mokyklų baigiamųjų klasių moksleivis.

Lietuvoje norintieji gauti brandos atestatą turi išlaikyti du brandos egzaminus: privalomą lietuvių kalbos ir literatūros bei dar vieno dalyko brandos egzaminą arba atlikti brandos darbą. Iš viso kandidatai gali rinktis ir laikyti ne daugiau kaip septynis brandos egzaminus.