"Mūsų nuomonė, kad prie stalo niekas nesisės, kol nebus paleisti politiniai kaliniai", - telefonu iš Helsinkio sakė ministras.

A.Ažubalio teigimu, bendrą aštuonių valstybių poziciją oficialiai išsakė koordinuojančios valstybės Suomijos užsienio reikalų ministras, kuris paskelbė pareiškimą, raginantį Baltarusijos vadovybę nedelsiant paleisti visus politinius kalinius.

Autoritariniu Vakaruose vadinamas Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka pirmadienį viešai kreipėsi į visų politinių stovyklų atstovus, kviesdamas parengti bendrą priemonių planą, padėsiantį pagerinti padėtį šalyje.

"Aš, kaip valstybės vadovas, siūlau visiems blaiviai mąstantiems ir mylintiems savo šalį žmonėms, nesvarbu, kokiai politinei stovyklai jie priklausytų, susėsti prie bendro stalo, pažiūrėti vienas kitam į akis ir realiai įvertinti, kas ko vertas ir ką galima padaryti, kad padėtis šalyje efektyviai pagerėtų", - sakė A.Lukašenka.

Be to, A.Lukašenka pasiūlė savo atstovus atsiųsti Europos Sąjungai, kitoms Europos ir tarptautinėms struktūroms, Rusijai, pranešė naujienų agentūra "Interfax".

Metiniame susitikime Helsinkyje be Lietuvos ir Suomijos užsienio reikalų ministrų taip pat dalyvavo Švedijos, Latvijos, Islandijos ir Estijos užsienio reikalų ministrai, Danijos ir Norvegijos pareigūnai.

Baltarusijos režimas Vakaruose sulaukė kritikos dėl griežtų veiksmų prieš opoziciją po gruodį vykusių prezidento rinkimų. Rugpjūtį Lietuva ir kitos Europos šalys pasmerkė Minsko sprendimą suimti žinomą žmogaus teisių aktyvistą Alesį Beliackį.