„Lietuva seks šį procesą labai įdėmiai. Ir mūsų diplomatai dalyvaus ir dalyvauja jau šiandien prasidėjusiame teismo procese, ir iš to kaip jis vyks, kokia kaltinamoji dalis bus, mes darysime išvadas ir atitinkamai reaguosime. Tą mes galime padaryti labai paprastai, tai gali būti reakcija kaip ESBO pirmininko, tai gali būti kaip Lietuvos užsienio reikalų ministro reakcija. Priklausys nuo situacijos, koks kaltinimas bus konkrečiai pateiktas ir kuo jis bus paremtas“, - trečiadienį žurnalistams sakė A. Ažubalis.

Žmogaus teisių gynimo centro „Vesna“ vadovas A. Beliackis buvo sulaikytas rugpjūčio 4-ąją. Jis kaltinamas nesumokėjęs mokesčių už sumas, laikytas banko sąskaitoje Lietuvoje. Už tai jis gali būti įkalintas septyneriems metams.

Informaciją apie jas Baltarusijos tarnyboms suteikė Lietuvos teisingumo ministerija. Dalį duomenų Baltarusijos pareigūnams yra perdavusi ir Lenkijos prokuratūra.

Teisingumo ministerijapabrėžia, kad vykdant teisinės pagalbos sutartį, iš Lietuvos Baltarusijai teisėtai perduoti duomenys apie A. Beliackį negali būti naudojami teismo procese kaip įrodymai.

„Mes iš tikrųjų visi suvokiame, kad gyvename šalia valstybės, kur žmogaus teisės gerbiamos toli gražu ne pagal aukščiausius standartus. Ir tenka tik apgailestauti, kad šiuo metu vyksta teismas, kurio teisingumu, švelniai tariant, labai galima abejoti. Turiu pasakyti, kad tie duomenys, apgaulės būdu buvo gauti iš Lietuvos, jie neturi ir negali teisiškai būti pagrindas šį asmenį nuteisti. Teisingumo ministerija apie tai yra informavusi Baltarusijos institucijas“, - trečiadienį po vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius.

Lietuva paskelbė svarstysianti galimybę A. Beliackiui skirti Lietuvos Laisvės premiją. 5 tūkst. eurų (17,25 tūkst. litų) premija kasmet bus skiriama Rytų bei Vidurio Europos žmogaus teisių gynėjams. Pretendentus atrinks speciali komisija, kuri kasmet iki lapkričio 23 dienos privalės pateikti Seimui išvadas apie atrinktą pretendentą premijai gauti. Pačią premiją skirs Seimas iki gruodžio 23 dienos, apdovanojimas būtų įteikiamas sausio 13-ąją – Lietuvos Laisvės gynėjų dieną.