Tačiau tuo pačiu jis pastebi, jog ikiteisminis tyrimas turi savo taisykles, prokurorus įstatydamas į tam tikrus įstatymų rėmus.

"Teisinis tyrimas turi savo taisykles, savo logiką, Baudžiamojo proceso kodeksą - visa tai yra šiek tiek kitas žanras. Žiūrint formaliai teisiškai, jie padarė taip, bet jei aš daryčiau tyrimą, jei būčiau prokuroras, matyt, jį daryčiau šiek tiek kitaip. Bet įstatymai visada įstato į tam tikrus rėmus, šiuo atveju jie tų rėmų neperžengė", - pirmadienį žurnalistams sakė A.Anušauskas.

Paklaustas, ką būtų daręs kitaip, A.Anušauskas sakė, jog būtų daugiau dėmesio skyręs kalinių teisių gynimo organizacijos "Reprieve" šį rugsėjį paskelbtai versijai, esą Lietuvoje 2004-2006 metais galėjo būti laikomas ir kankinamas palestinietis Abu Zubaydah.

"Žmogaus teisių organizacijos savo laiku, jei neklystu, rugsėjo mėnesį pateikė tą informaciją, bet nepateikė informacijos šaltinio, gal šitoje kryptyje būtų galima ilgiau padirbėti. Bet pas mus visada visi skubina bet kokius tyrimus, ir visiems atrodo, kad jei metus vyksta ikiteisminis tyrimas, jis užtęstas arba slopinamas. Lenkijoje tas pats ikiteisminis tyrimas trečius metus skaičiuoja, bet tenai visgi šiek tiek kitos aplinkybės nustatytos, ir realūs žmonės, jų liudijimai", - kalbėjo NSGK vadovas.

Tuo pačiu Seimo komiteto pirmininkas tvirtino, kad atliktas parlamentinis tyrimas davė rezultatų, realiai pradėjus veikti Valstybės saugumo departamento (VSD) parlamentinei kontrolei.

"Kad Generalinė prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl buvusių VSD vadovų veiksmų, nėra svarbiau už realius pokyčius, kurie įvyko ir vyksta departamente po NSGK atlikto parlamentinio tyrimo. Parlamentinio tyrimo metu suformuluotų pagrįstų rekomendacijų dėl žvalgybos institucijų parlamentinės kontrolės tobulinimo įgyvendinimas yra daug svarbiau už tai, ar vieno, ar kito asmens veiksmuose prokurorai įžvelgė nusikalstamos veikos požymių", - tvirtino A.Anušauskas.

Pasak NSGK vadovo, atlikti veiksmai ir priimti sprendimai, susiję su NSGK atlikto parlamentinio tyrimo dėl CŽV sulaikymo centrų Lietuvoje išvadų įgyvendinimu, lėmė daugelį pakeitimų tiek VSD veikloje, tiek kontroliuojant šią instituciją: iš esmės pakeistas užduočių departamentui nustatymo mechanizmas, vykdomi struktūros pakeitimai.

JAV žiniasklaidoje 2009 metais pasirodžius informacijai apie galimą CŽV kalėjimo egzistavimą, Lietuvoje atliktas parlamentinis tyrimas. Jo metu nustatyta, kad su CŽV sulaikytų asmenų pervežimu oficialiuose tyrimuose siejami orlaiviai 2002-2005 metais ne kartą kirto Lietuvos oro erdvę.
Tačiau NSGK pranešė nenustatęs, ar per Lietuvos Respublikos teritoriją buvo pervežami, ar į Lietuvos Respublikos teritoriją buvo atvežti (iš jos išvežti) CŽV sulaikyti asmenys, nors sąlygos tokiam pervežimui buvo.

Pagal parlamentinio tyrimo rekomendacijas, tyrimą, susijusį su spėjamu CŽV kalėjimu Lietuvoje, pradėjo Generalinė prokuratūra. Penktadienį ji paskelbė tyrimą nutraukusi.

Prokurorai sako negavę jokių duomenų, kurie patvirtintų versiją, esą Lietuvoje galėjo būti laikomas ir kankinamas palestinietis Abu Zubaydah.
Genralinės prokuratūros atlikto ikiteisminio tyrimo metu tirti ir buvusių Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovų veiksmai bei galimas jų piktnaudžiavimas.

Prokuratūra pranešė, kad "Mečio Laurinkaus, Arvydo Pociaus ir Dainiaus Dabašinsko darbinėje veikloje yra drausminio nusižengimo požymių", tačiau tyrimas nutraukiamas suėjus senaties terminui.